Vegan foe yong hai

Ik heb het sinds ik vegan ben niet meer gegeten, zo’n anderhalf jaar nu. Wat heerlijk dat het nu gewoon weer kan: foe yong hai, maar dan veganized. Mijn favoriete gerecht van de Chinees – van foe yong bye naar foe yong hi! 🙂

Ingrediënten voor 2 porties

  • 400 gram silken tofu *
  • 1 theelepel kala namak **
  • 1 theelepel kurkuma voor een gele kleur
  • olie, om te bakken
  • 1/2 bakje witte champignons, in kwarten gesneden
  • 1/2 prei, in dunne ringen gesneden
  • 1 wortel, in dunne reepjes gesneden
  • 1/2 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
  • 1 kleine ui, in dunne ringen gesneden
  • 75 gram taugé

saus (naar dit recept)

  • 100 ml. ketchup
  • 100 ml. water
  • 2 gepelde tomaten uit blik, in stukjes gesneden en wat saus uit het blik
  • 1/4 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • scheutje azijn
  • beetje maizena om te binden
  • 2 eetlepels suiker

* ik kocht deze zijdentofu bij Ekoplaza

** ook wel zwart zout genoemd. Dit goedje geeft gerechten een ei geur en smaak. Wat het precies is en waar je het kunt kopen lees je hier.

Benodigdheden

  • keukenmachine, ik gebruik voor deze kleine klusjes mijn hakmolen van Kenwood, lees er hier meer over
  • (kleine) koekenpan
  • spatel
  • eventueel een ovenschaal
  • steelpan

Bereidingswijze

  • Mix de silken tofu met de kala namak en kurkuma tot een glad mengsel in de keukenmachine.
  • Verhit wat olie in een (liefst kleine) koekenpan en bak de groenten tot ze zacht beginnen te worden.
  • Meng de groenten en het silken tofu mengsel in een kom.
  • Verhit weer wat olie in de pan en schep het mengsel er in.
  • Duw met een spatel zo compact mogelijk, zodat het niet uit elkaar valt.
  • Laat op een zacht vuur bakken en draai voorzichtig om.
  • Bij mij viel het uit elkaar: schep het dan over in een kleine ovenschaal, druk het met een spatel goed aan en zet tien minuten tot een kwartiertje in de oven van 180 graden.
  • Valt het niet uit elkaar, bak de andere zijde tot het begint te kleuren.
  • Maak de saus door de ui en knoflook kort te bakken in wat olie.
  • Voeg de stukjes gepelde tomaten toe en wat saus uit het blik.
  • Voeg de ketchup, azijn en water toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur lager en laat nog een minuutje op zacht vuur al roerende pruttelen.
  • Giet het mengsel door een zeef, verwarm en voeg aan de saus de suiker toe, roer goed door.
  • Roer er als laatste wat maizena door om de saus te binden.
  • Verdeel de foe yong hai over twee borden en serveer met rijst. Schenk de saus over de foe yong hai en serveer.

Print Friendly, PDF & Email

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer