Buddha bowl met bloemkoolrijst

Met bloemkool kun je zoveel kanten op: je kunt het natuurlijk gewoon koken zoals we het in Holland kennen bij een ‘prakkie’. Maar je kunt er zoveel meer mee! Wat dacht je van quinoa taco’s met kerrie bloemkool? Of chicken wings gemaakt ervan? Je kunt het roosteren of er een pizza mee bakken. Of had je liever een steak? And the list goes on, kijk onderaan het artikel voor klikbare foto’s van deze bloemkool-variaties! Ik maakte er nu eens nasi mee en die is echt heel erg lekker! 

De nasi verwerkte ik vervolgens in een buddha bowl, heb je daar wel eens van gehoord? Zo niet even een korte uitleg: een buddha bowl is een kom gevuld met granen (zoals rijst, quinoa, spelt bijvoorbeeld) en allerlei groenten zoals broccoli of bloemkool. Daarnaast wordt er meestal iets van kip of tofu aan toegevoegd en een dressing of saus. De naam buddha bowl komt van de bolle buik van een buddha, die overeenkomt met deze goedgevulde en uitpuilende kom.

Ingrediënten voor 4 porties
1 bloemkool
1 winterwortel, in kleine blokjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 blok tofu naturel, in kleine blokjes gesneden
flinke hand diepvries doperwten
3 eetlepels sojasaus
olie, om in te bakken
babyspinazie
zoete aardappel, in blokjes gesneden
tempeh saté en pindasaus, recept

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de zoete aardappelblokjes met wat olie en breng op smaak met peper en zout. Spreid de blokjes uit over een vel bakpapier op een bakplaat. Bak 20 minuutjes in de oven, wanneer je een vork er makkelijk in kunt prikken zijn de blokjes gaar. Zet de blokjes apart. Bereid de tempeh saté en pindasaus naar dit recept. Maal de bloemkool fijn in de keukenmachine. Verhit wat olie in een wok en bak de knoflook, wortel en blokjes tofu een paar minuten. Voeg de doperwten toe en bak een minuutje mee. Voeg dan de bloemkoolrijst toe en de sojasaus en bak zo’n 5 minuten, schep steeds goed om om aanbranden te voorkomen. Verdeel babyspinazie over de 4 kommen en schep de bloemkoolnasi en de zoete aardappelblokjes er bij. Serveer met de tempeh saté en gebakken uitjes.

Nog meer bloemkool inspiratie? Wat dacht je van:vegan


Quinoa taco’s met kerrie bloemkool – recept


Crispy bloemkool ‘chicken wings’ – recept


Bloemkool pizza – recept

Bloemkool steaks met champignonjus en couscous – recept


Geroosterde bloemkool en kikkererwten met dijon dressing- recept

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply A bite of cravings

    Mmm, klinkt echt heerlijk! Ik vind een Buddha Bowl er ook altijd zo gezellig uit zien, al die kleurtjes bij elkaar. Top! X

    10 april 2017 at 15:09
  • reageer