Ingrediënten onder de loep #8: vleesvervangers uit blik van de toko

Als veganist kun je in de Aziatische supermarkt terecht voor veel producten. Zo kun je kiezen uit veel soorten tofu, allerlei snacks en vleesvervangers uit de diepvries en ook zijn de kruiden en ingrediënten als gember er in de meeste gevallen veel voordeliger dan in de gewone supermarkt. Ik doe dan ook regelmatig boodschappen bij Aziatische supermarkten zoals je in deze serie artikelen kunt zien. Ik vind het zo leuk om nieuwe dingen uit te proberen! Maar er is één ding waar ik steeds langs liep, me fascineerde maar ik niet aandurfde: vleesvervangers uit blik. Tot ik het ergens geserveerd kreeg en ik het voor het eerste proefde. Sindsdien is mijn angst weg en koop ik het regelmatig! In dit artikel vertel ik je wat het precies is, waar het naar smaakt en wat je er mee kan! 

Kippenvel

Steeds zag ik ze dus staan wanneer ik boodschappen deed ik in de toko: blikken met met vleesvervangers. Zou dat nou lekker zijn? De foto’s op de etiketten zagen er niet smakelijk uit. De nepkip had zelfs kippenvel. Brrr, het leek me helemaal niks!

Curry

Tot ik een paar maanden geleden ging lunchen bij het restaurant bij de Aziatische supermarkt Amazing Oriental in Ypenburg bij Den Haag. Mocht je er eens zijn, ga er dan zeker een hapje eten. Het is er vooral tussen de middag altijd druk en dat is niet voor niets: het eten is er echt heel lekker. Helaas is de veganistische keuze beperkt: alleen de Thaise rode curry met vegetarische kip is vegan. Maar goed, die bestelde ik dus een tijd geleden. Toen ik ‘m voor me kreeg herkende ik de stukjes kip meteen: met kippenvel! Ik besloot het gewoon te proberen en was verrast. Ik vind de kip echt heerlijk: het is niet taai, niet zacht maar precies goed. De vega kip zelf heeft weinig smaak, maar neemt de smaken aan van het gerecht waar het in is verwerkt. In dit geval die heerlijke curry die ik inmiddels al heel wat keren gegeten heb.

4 soorten

Er zijn (op dit moment) 4 soorten verkrijgbaar: Albalone, kip, eend en varken. Albalone moest ik even googlen: dat is zee-oor, een ware delicatesse in Azië. Omdat ik nooit zee-oor en ook geen eend gegeten heb (voor zover ik weet) voordat ik vegetariër werd heb ik ook geen behoefte om deze twee uit te proberen. Ik hou het dus bij de kip en varken. Deze twee heb ik inmiddels meerdere malen geprobeerd en ik vind het allebei erg goede vleesvervangers.

Maar wat is het?

Dat het lekker is is 1. Maar wat is het nou eigenlijk, de inhoud van die mysterieuze blikken? Waar is het van gemaakt? Ik ging op onderzoek uit. De vega varken is gemaakt van gluten, water, sojasaus, suiker, zout en pindaolie.

En de kip heeft als ingrediënten en bestaat uit gluten, sojasaus, suiker, sojaolie en zout.

Geen chemische enge e-nummers zoals ik had verwacht. De prijs is heel redelijk: voor een blik met een inhoud van 280 gram betaal je € 1,99 bij Amazing Oriental. Andere Aziatische supermarkten en toko’s zullen ongeveer dezelfde prijs hanteren.

Wat kun je er mee?

Zelf spoel ik de stukjes in het blik eerst even af onder de kraan in een vergiet. Na het uitlekken kun je ze eventueel iets kleiner snijden en dan gewoon gebruiken zoals je bij een vleesvervanger uit de supermarkt ook zou doen. Eventueel marineren of kruiden naar smaak en verwerken in een gerecht.

Voordeel

Ik vind dit een ideale vleesvervanger om in huis te hebben. Het is lang houdbaar en het hoeft niet gekoeld te worden. Met een blik in de kast, groenten in de diepvries, iets als rijst of pasta en een basis (tomaten)saus heb je altijd ingrediënten bij de hand om een maaltijd op tafel te zetten.

Kip curry en babi pangang

Ook proberen?

Heb jij deze vleesvervangers wel eens gebruikt? Nadat ik dit artikel aankondigde op Instagram kreeg ik veel berichtjes van mensen die al tijden een blik in de kast hebben staan maar het niet zo goed durven te gebruiken of niet weten hoe. Hopelijk durf je het na het lezen van mijn ervaring het aan om het eens te proberen. Laat het me zeker weten als je het hebt geprobeerd en wat je er mee hebt gemaakt! Laat het in een reactie hieronder weten of tag me op Instagram of Facebook.

Nog meer vegan ingrediënten onder de loep?

Bekijk de andere delen uit deze serie hieronder.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

 • Reply Fan from far away

  Hello!

  I love your blog! I don’t know any Dutch but luckily there is Google translate which help me to get your awesome recipes! Is the recipe for babi pangang somewhere? I would love to try that out but couldn’t find the recipe. Thanks for inspiration and please keep up with the good work 🙂

  11 maart 2019 at 14:29
  • Reply Suzanne

   Thank you so much, great to hear! I am working on an English version of the website, stay tuned! 🙂 And I am currently perfecting the recipe for babi pangang, when it is ready it will be posted here real soon.

   12 maart 2019 at 10:31
 • Reply Arja

  Toevallig ook een goede vleesvervanger voor beef? Ik zoek ‘beef’ om eens een keer een heerlijke goulash te maken… heb in Praag voor het eerst sinds ik geen vlees meer eet een heerlijke vegan goulash gegeten en ik wil dat meer?

  11 september 2019 at 20:46
 • Reply Winny

  Dankjewel. Ook ik sta iedere keer bij Amazing Oriental in de Haagse Grote Markt, enn durf het niet te kopen. Inderdaad dat kippenvel.. Brrr. En dan te weten dat ik als kind de lellen en vellen van de echte kip zo op at. Horror. Maar ik ga het zeker proberen. Wel heb ik ooit eens bij een proeverij van AO vegetarische kip uit de vriezer geproefd die in een curry zat. En dat was goed te doen. Zeker handig om wat op voorraad te hebben. Blik blijft heel lang goed!

  12 september 2019 at 07:24
 • Reply Willem Hoekstra

  Wel een late reactie maar vooruit…..
  Ik gebruik die blikjes al jaren en koop ze bij Wah Nam Hong supermarkt in Rotterdam waar overigens ook vestiging van Oriëntal Asia is te vinden in dezelfde straat. Het bevindt zich allemaal in het Rotterdamse China Town.
  Die blikjes met vega eend zijn erg lekker, lekker mixen met de zelfde blikjes paddestoelen en bamboe scheuten en wat soya saus erdoor doen. Heerlijk!
  Dus schroom niet het is echt heerlijk en die kip trouwens ook.
  Altijd makkelijk om in de kast te hebben staan voor als je in een luie bui bent.

  14 maart 2024 at 14:39
 • reageer