Vegan babi pangang

Het maken van vegan versies van bestaande gerechten en snacks vind ik het leukste wat er is. Het veganizen van babi bangang stond al een hele tijd op mijn lijstje. Onlangs heb ik het gemaakt en het is heel goed gelukt! 

Mock pork

Voor deze babi pangang gebruikte ik imitatie varkensvlees uit blik van de toko. Dat klinkt niet smakelijk, maar is het wel. Ik heb wel vaker vleesvervangers uit blik gemaakt en eerlijk is eerlijk, ik moest eerst wel over mijn angst ervoor heen: het leek me helemaal niets, die vage blikken van de toko. Tot ik het een keer de vega kip versie geserveerd kreeg in een curry in een restaurant. Nu gebruik ik het regelmatig! Het voordeel van deze vleesvervangers is dat ze lang houdbaar zijn en gewoon te bewaren in de kast. Zo heb je altijd een vleesvervanger in huis! Lees er hier meer over.

Imitatie babi pangang

Je kunt ook deze babi pangang kiezen die ik tegenkwam bij Amazing Oriental op de diepvriesafdeling. Ik heb ‘m zelf nog niet geprobeerd!

Babi pangang

Wanneer ik een gerecht wil veganizen lees ik meestal eerst hoe Wikipedia het omschrijft. Dat is in het geval bij deze babi pangang als volgt: bij varianten van Babi pangang met de zoetzure gember-tomatensaus van veel Nederlandse Chinees-Indische restaurants, wordt doorgaans mager varkensvlees gebruikt dat niet wordt geroosterd, maar eerst gekookt en daarna gefrituurd. Het wordt vervolgens in plakken gesneden en rijkelijk overgoten met de gebonden zoetzure saus en geserveerd op een bedje van atjar tjampoer. Deze vorm is ook in Vlaanderen bekend onder de in Nederland gebruikelijke naam babi pangang.  

Heb je geen frituurpan? Gebruik dan zoals ik deed een stevige (braad)pan met een laagje olie. Werkt net zo goed!

Afdrukken

Vegan babi pangang

Geïnspireerd op het recept voor Babi Pangang van AH.

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 2 personen 1x
Scale

Ingrediënten

babi pangang

  • 1 blik mock pork
  • olie om te frituren
  • bloem

marinade

  • 50 gram ui, gesnipperd
  • een scheutje citroensap
  • 2,5 cm. verse gember, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels ketjap manis

saus

  • 50 gram ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • een scheutje citroensap
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 175 ml. water
  • 1/2 eetlepel maizena
  • 1/2 eetlepel water

Bereidingswijze

  • Open het blik en spoel de inhoud af onder stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snij de mock pork in reepjes.
  • Meng de ingrediënten voor de marinade en laat de reepjes hier een uurtje in marineren.
  • Maak de saus door alle ingredienten behalve de laatste twee, de maizena en water, te mengen tot een saus.
  • Verwarm de saus in een steelpan op laag vuur voor 10 minuten. Giet de saus door een zeef en doe terug in de pan.
  • Meng de maizena en water tot een papje en voeg  toe aan de saus en verwarm een minuutje mee.
  • Haal de reepjes mock pork uit de marinade en dep droog met keukenpapier.
  • Bestrooi wat bloem over een platte schaal of bord en haal de reepjes hier door heen.
  • Frituur de reepjes in de olie voor ongeveer een halve minuut tot ze beginnen te kleuren.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verdeel de reepjes over 2 borden en giet de saus er over.
  • Serveer met rijst of nasi (zie notities) en atjar tjampoer.

Notities

  • Ik maakte een eenvoudige nasi door gekookte witte rijst te mengen met scrambled tofu en fijngesneden lenteui.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer