Vegan arretjescake

Regelmatig krijg ik verzoekjes om een specifiek gerecht of snack te veganizen. En de oer-Hollandse Arretjescake is inmiddels al heel wat keren aangevraagd! Voordat ik veganistisch werd stond er hier op de website een recept voor, maar die heb ik destijds verwijderd evenals alle andere niet-veganistische recepten. De hoogste tijd voor een plantaardige versie dus. En die is heel goed gelukt!

De oorsprong

Leuk om te lezen, dit komt van de Wikipedia pagina van de arretjescake die ook wel arretjenofcake genoemd wordt:

Oorspronkelijk is de cake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia, een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretje cake. Het kon van beide producten gemaakt worden, waarbij in de zomer Delfia werd aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven.

Afdrukken

Vegan arretjescake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Benodigdheden

  • mixer
  • steelpan
  • cakevorm van 20 cm. x 10 cm.
  • plastic zak
  • deegroller of lege wijnfles
  • bakpapier
  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 150 gram suiker
  • 120 gram appelmoes
  • 200 gram plantaardige boter, zie notities
  • 50 gram cacaopoeder
  • 200 gram vegan biscuits, zie notities

Bereidingswijze

  • Meng de suiker met de appelmoes in de mixer.
  • Smelt de boter in een steelpan en voeg het suikermengsel samen met de cacaopoeder toe en meng alles goed door elkaar tot een gladde massa.
  • Doe de biscuits in een plastic zak en sla ze in kleine stukjes met een deegroller of lege wijnfles.
  • Meng de koekstukjes met het mengsel.
  • Bekleed een cakevorm met bakpapier en stort het mengsel in de vorm.
  • Druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Zet in de koelkast en laat een aantal uur opstijven.
  • Leg een snijplank op de cakevorm en draai voorzichtig om.
  • Haal de cakevorm van de arretjescake en trek voorzichtig het bakpapier er van af.
  • Snij in plakken.
  • Ongeveer 2 á 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Notities

Voor deze arretjescake heb ik deze producten gebruikt:

Flora ongezouten boter

AH eigen merk Marie biscuits

Nog meer lekkers uit de Hollandse keuken? Wat dacht je van:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

5 reacties

  • Reply Ilse van eckendonk

    Kun je ook kokosbloesem suiker gebruiken voor deze Arretjes cake?

    1 februari 2021 at 14:32
    • Reply Suzanne

      Ik kan het niet met zekerheid zeggen of de smaak dan heel anders uitpakt. Je kan het proberen natuurlijk! 🙂

      1 februari 2021 at 14:42
  • Reply Robin

    Lekker hoor! Met 2x de hoeveelheid had ik een standaard cakevorm vol. Super makkelijk, snel en simpele ingrediënten. Als je de cake in plakjes snijdt en tussen elk plakje een stukje bakpapier stopt, kun je deze best lang in de vriezer bewaren. Laat de plakjes in de koelkast ontdooien wanneer je er weer zin in hebt. Bedankt voor dit heerlijke vegan recept!






    21 maart 2022 at 15:25
  • Reply Martina

    Jammer maar de Mariabiscuits zijn geen vegan koekjes. Heb je een alternatief hiervoor?

    18 september 2022 at 09:06
    • Reply Suzanne

      De AH Maria biscuits zijn wel degelijk vegan, ze hebben zelfs een vegan logo. De naam is inmiddels veranderd naar AH Marie biscuits.

      18 september 2022 at 21:31

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star