Vegan kletskoppen

Kletskoppen, dat was lang geleden dat ik die at! Terwijl ik de keuken in dook om een vegan versie te maken vroeg ik me af: waar komt de naam kletskop eigenlijk vandaan? Ik stelde me een druk babbelende bakker voor me naar wie het koekje vernoemd werd. Maar het blijkt anders te liggen.

Kletskoppen

Er gaan verschillende verhalen rond, maar de kletskop schijnt van oorsprong uit Leiden te komen. Daar werden ze vroeger ‘zere hoofden’ genoemd, een verwijzing naar mensen met de aandoening schurft. Kletskop was destijds een scheldnaam voor de inwoners van Leiden en dat klonk toch een stuk smakelijker. De koekjes worden gemaakt met boter, suiker, kaneel en amandelen en het is de kunst om ze zo dun mogelijk te maken.

Tip Culinair

Als je me langer volgt weet je vast dat ik een zwak heb voor tijdschriften. Mijn hart gaat vooral sneller kloppen van tijdschriften uit de 80’s en 90’s en daarvoor kijk ik altijd rond bij de kringloop. Een tijdje geleden tikte ik een stapel Tip Culinair op de kop: dat was een populair kook magazine in die jaren vol recepten en productnieuws. Wat is het leuk om door te bladeren en ideetjes op te doen!

Zo kwam ik een recept tegen voor kletskoppen en liep het water me in de mond. Kletskoppen, dat was lang geleden dat ik die at! Het recept in Tip Culinair was heel makkelijk te veganizen door voor plantaardige margarine te kiezen en het resultaat is om je vingers bij op te eten zo lekker!

Kokos variatie

Ik maakte een gedeelte van de koekjes naar onderstaand recept en die zijn op zichzelf heerlijk. Maar wat ook een zalige twist is, is door een handje geraspte kokos door het beslag te mengen. Nog meer structuur en een iets andere smaak daardoor.

Chocolade

Ook lekker: doop de kletskoppen na het bakken voor de helft in gesmolten chocolade!

Gebruikte producten

Ik krijg vaak te horen dat men het prettig vindt wanneer ik de producten laat zien die ik zelf gebruik voor het bereiden van recepten, dus ook hierbij. Natuurlijk kun je kiezen voor merken of soorten die je wil!

Afdrukken

Vegan kletskoppen

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 15 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 25 gram plantaardige margarine, op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram bloem
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 40 gram blanke amandelen, grofgehakt

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de plantaardige margarine met de witte basterdsuiker in een kom.
  • Zeef de bloem erboven en voeg de kaneel toe.
  • Meng er 1 eetlepel koud water en de grofgehakte amandelen door door.
  • Meng het tot een egaal geheel.
  • Verdeel het in 15 gelijke hoopjes en verdeel de helft op de bakplaat. Je gaat ze dus in 2 rondes bakken.
  • Laat voldoende ruimte tussen de hoopjes beslag, want tijdens het bakken lopen ze uit.
  • Zet de bakplaat op het rooster boven in de oven en bak 7 minuten.
  • Schuif dan de bakplaat naar het midden van de oven.
  • Zet de oven uit en laat nog ongeveer 10 minuten bruin bakken in de oven, hou het goed in de gaten want ze verbranden snel!
  • Laat de kletskoppen iets afkoelen en verplaats ze dan naar een rooster en laat ze volledig afkoelen.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating