Vegan gevulde koeken

Gevulde koeken: daarvoor kreeg ik al vaker het verzoek om een vegan versie van te maken. Het stond dus op mijn lijstje tot ik de verse gevulde koek rook die Fabien vorige week bij de banketbakker kocht. Het water liep me in de mond en ik besloot meteen om een plantaardige versie te maken. Door zowel Fabien als mijzelf helemaal goedgekeurd!

Zelfgemaakt amandelspijs of kant en klaar

Voor deze gevulde koeken kun je kiezen voor kant en klaar amandelspijs uit de winkel of een zelfgemaakte versie. Qua smaak zal het niet veel uitmaken, dus ging ik zelf voor het gemak van een kant en klare versie. Maar mocht je het liever zelf willen maken, dan vind je daarvoor het recept hier.

 

Mickey gevulde koeken

Net even anders? Gebruik een leuke vorm om het deeg mee uit te steken! Zo maakt ik naast gewone ronde gevulde koeken ook deze Mickey versie.

Of wat dacht je van deze Nijntje koekjessteker?

Afdrukken

Vegan gevulde koeken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Benodigdheden

  • koekjesuitsteker van ongeveer 10 cm. doorsnede
  • een met bakpapier beklede bakplaat
  • bakkwastje
  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 stuks 1x

Ingrediënten

Scale
  • 200 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram plantaardige boter
  • 60 ml. appelmoes
  • snufje zout
  • 125 gram amandelspijs, zie notities
  • 30 gram appelmoes
  • garneeramandelen of amandelschaafsel
  • 2 eetlepels plantaardige melk
  • 1 eetlepel maple syrup

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem boven een grote kom.
  • Voeg de basterdsuiker toe en meng.
  • Snij de boter in kleine blokjes en voeg samen met de appelmoes en het snufje zout toe aan met bloem-suiker mengsel.
  • Kneed met je handen tot een egaal mengsel en vorm er een bal van.
  • Verpak de deegbal in plastic folie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verdeel de deegbal in 2 stukken. Rol 1 stuk uit en steek er 4 rondjes uit.
  • Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Rol het andere stuk deeg uit en steek er nog eens 4 rondjes uit en leg deze rondjes apart.
  • Meng de amandelspijs met de appelmoes tot een egaal mengsel.
  • Verdeel het amandelspijs in 4 gelijke delen en maak van ieder deel een balletje.
  • Leg de vier balletjes op de rondjes deeg en druk de balletjes plat, maar hou de randen van het deeg vrij.
  • Meng de plantaardige melk met maple syrup.
  • Bestrijk de randen van de rondjes deeg met het melk-maple syrup mengsel.
  • Leg de apart gehouden rondjes deeg over de deegrondjes met amandelspijs.
  • Druk de randen rondom dicht met een vork.
  • Leg op iedere gevulde koek een garneeramandel of wat amandelschaafsel.
  • Bestrijk met een bakkwastje de gevulde koeken met het melk-maple syrup mengsel.
  • Bak de koeken in 20 minuten goudbruin.

Notities

  • Je kunt ook zelf amandelspijs maken naar dit recept. Laat dan de 125 gram kant en klare amandelspijs en 30 gram appelmoes achterwege.

Nog meer lekkers uit de Hollandse keuken? Wat dacht je van:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

6 reacties

  • Reply Henriette

    Hoi! Heb je ook een alternatief voor de appelmoes? Daar is onze dochter allergisch voor:(

    19 mei 2020 at 16:32
    • Reply Suzanne

      Hi, je zou het kunnen proberen met banaan, in dit geval een halve fijn geprakte banaan door het deeg! En dan de appelmoes voor door het amandelspijs achterwege laten.

      19 mei 2020 at 16:35
  • Reply Wilmer

    Hoi, ze liggen in de oven dus ik ben benieuwd naar het resultaat 🙂 Volgens mij ben je het snufje zout in de bereidingswijze vergeten.

    13 juni 2020 at 16:54
    • Reply Suzanne

      Hopelijk hebben ze gesmaakt! En bedankt voor het melden, ik heb het aangepast.

      14 juni 2020 at 13:43
  • Reply Luena

    Hoi, dit is de tweede keer dat ik dit recept uit probeer, en de tweede keer dat het mislukt. Het deeg is bij mij veel te zacht. Na het rusten in de koelkast leek het wel goed te zijn maar al snel werd het weer veel te plakkerig. Heb je tips? De kamertemperatuur is hier 21 graden, is dat misschien te warm voor dit recept?

    20 mei 2023 at 21:04
    • Reply Suzanne

      Hi, wat jammer! Misschien ligt het aan het type plantaardige boter/margarine? Ik zou proberen daar iets minder van te gebruiken. En direct na het bakken zijn ze nog zacht, maar bij het afkoelen worden ze steviger.

      23 mei 2023 at 09:23

    reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star