Vegan roze koeken met rabarberglazuur

Onlangs heb ik weer eens roze koeken gemaakt! Deze keer met appelmoes als ei vervanger en rabarber verwerkt in het glazuur, getopt met vrolijk gekleurd unicorn strooisel!

Rabarber puree

Door het glazuur mengde ik rabarberpuree dat ik maakte van verse rabarber. Dit is heel makkelijk te maken en je hebt voor dit recept ongeveer een kwart nodig van de hoeveelheid voor het glazuur voor de roze koeken. De puree die je overhoudt is heerlijk over onder andere ijs, desserts en in smoothies.

Afdrukken

Rabarber puree

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 250 gram schoongemaakte rabarber, in dunne plakjes gesneden
  • 3 eetlepels suiker
  • 120 ml. water

Bereidingswijze

  • Doe de rabarber, suiker en het water in een steelpan.
  • Roer regelmatig door terwijl je het op laag vuur zo’n 10 minuutjes laat koken.
  • De rabarber wordt heel zacht, valt uit elkaar en het lijkt vervolgens op compote.
  • Laat afkoelen en meng in een blender tot een gladde puree.
  • Voor het glazuur van de roze koeken heb je ongeveer een kwart nodig, doe de rest in een goed afgesloten pot en bewaar in de koelkast.

Unicorn mix

Van Dr. Oetker vind je deze leuke Unicorn mix voor over baksels dat je kunt vinden in de meeste supermarkten op de afdeling met bakartikelen. Het is helemaal vegan!

Afdrukken

Vegan roze koeken met rabarberglazuur

  • mixer
  • muffinblik
  • bakplaat of iets anders om het muffinblik af te dekken
  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

  • 100 gram zachte plantaardige boter, bijvoorbeeld Flora ongezouten
  • 100 gram suiker
  • 120 gram appelmoes
  • 100 gram bloem
  • olie, om in te vetten
  • 1/4 rabarberpuree volgens recept hierboven
  • 200 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels plantaardige melk
  • eventueel 1 á 2 druppels rode kleurstof

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Meng de boter met suiker in een mixer tot een glad mengsel.
  • Voeg de appelmoes toe en meng.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe en meng.
  • Kneed met je handen tot een glad deeg.
  • Vet 4 holtes van een muffinblik in met wat olie, dit kan met een bakkwastje of een stukje keukenpapier.
  • Verdeel het deeg over de 4 holtes.
  • Dek het muffinblik af met een bakplaat, zodat de koeken niet rijzen tijdens het bakken.
  • Bak de koeken voor 20 minuten.
  • Haal de bakplaat van het muffinblik en bak nog eens 5 minuten.
  • Laat de koeken afkoelen terwijl je het glazuur maakt.
  • Meng de rabarberpuree, poedersuiker, plantaardige melk tot dik glazuur. Is het te dun, voeg dan poedersuiker toe tot het de gewenste dikte heeft.
  • Doop de koeken met de bovenkant in de glazuur.
  • Bestrooi met unicorn mix en zet de koeken een kwartiertje in de koelkast zodat het glazuur hard wordt.

Al eerder maakte ik andere vegan roze koeken:

Deze vegan roze koeken zijn ook heerlijk, alleen een stuk steviger en minder luchtig. Ik gebruikte voor dit recept No Egg, een eivervanger in poedervorm.

En deze vegan roze koeken zijn glutenvrij:

Nog meer lekkers uit de Hollandse keuken? Wat dacht je van:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer