10 gram plantaardige margarine of boter, in kleine blokjes
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, snij ze doormidden en kook ze in 20 minuten in een pan water met een beetje zout gaar.
Snij het harde stukje van de onderkant van de spruitjes er af.
Doe de spruitjes in een vergiet en spoel schoon onder koud stromend water.
Breng een pan water met wat zout aan de kook en kook de spruitjes in 6 minuten beetgaar.
Giet de spruitjes af en zet apart.
Verhit wat olie of plantaardige margarine in een koekenpan.
Knip de vegan spekjes in kleine stukjes. Dit is optioneel, maar ik vind persoonlijk de sliertjes spek van Vivera veel te lang voor deze schotel. Bak de spekjes in een paar minuten, schep regelmatig om.
Giet de aardappelen af.
Verwarm de plantaardige melk en voeg samen met de boter beetje bij beetje aan de aardappelen toe en stamp tot aardappelpuree.
Meng de spruitjes, spekjes en blokjes vegan witte kaas door de aardappelpuree. Het is aan jou hoe grof je de structuur wil hebben, zelf vind ik het lekkerder en fijner qua bite om de spruitjes niet te fijn te stampen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schep de stamppot in een ovenschaal van ongeveer 25 cm. x 15 cm. groot.
Meng het paneermeel met de edelgistvlokken en verdeel over de stamppot.
Verdeel de kleine blokjes boter over het paneermeelmengsel.
Verwarm de schotel voor ongeveer 20 – 25 minuten in de oven tot het paneermengsel begint te kleuren.
Lekker met gebakken kastanjechampignons en vegan (Zweedse) balletjes.
Notities
Edelgistvlokken geven een hartige smaak die op kaas lijkt. Lees er hier meer over!