Vegan speklapjes

“Waarom moet het er zo uit zien als vlees?” Het is naast “wat eet je dan wel?” één van de meest gestelde vragen die ik krijg over mijn vegan lifestyle. Het antwoord lees je in dit artikel én mijn recept voor heerlijke vegan speklapjes. Superlekker voor bij een stamppot!

Waarom moet het bij jullie toch altijd lijken op vlees?

Het antwoord is simpel: ik ben niet gestopt met het eten van vlees (en vis en andere dierlijke producten) omdat ik het vies vond. Integendeel: als kind was ik dol op vlees. Koteletjes, biefstuk, hamburgers: heerlijk vond ik het. En hutspot was ondenkbaar zonder jus en speklapjes. Tot ik op mijn tiende de link legde tussen die mooie lieve dieren en wat er op mijn bord lag. Hoe mooi is het dat wij vegans anno 2023 zo’n beetje alles kunnen vervangen voor een minstens zo lekkere versie? Ofwel kant en klaar uit de winkel, ofwel zelfgemaakt. Zo hebben we de bite, smaak, geur en looks zonder dat er ook maar 1 dier voor heeft geleden!

You do you

En lang niet iedereen houdt überhaupt van de smaak van vlees of sommige veganisten gruwelen bij het idee van iets dat teveel lijkt op the real thing. En dat is ook helemaal te begrijpen en helemaal prima. Mijn motto? You do you. En mocht je nou net als ik ook ineens trek hebben in zo’n ouderwets bordje hutspot, jus en een speklap: hieronder laat ik zien hoe ontzettend eenvoudig je dat nabootst, the vegan way!

Vegan speklapjes

Inmiddels heb ik deze vegan speklapjes al een paar keer gemaakt en ik krijg er gewoon geen genoeg van. Ze zijn zo ontzettend lekker! Een aantal stappen zijn belangrijk:

  • in tegenstelling tot de meeste bereidingswijzen van tofu pers je hier niet zoveel mogelijk vocht uit de tofu. Je wil juist dat het blok licht vochtig is en vocht bevat.
  • snij het blok in zo’n dun mogelijke plakken. Hoe dunner de plak, hoe krokanter de buitenkant en hoe ‘chewy-er’ de textuur van binnen!

Afdrukken

Vegan speklapjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels kruidenmix voor speklapjes
  • 1 blok tofu
  • olie, om te bakken

Bereidingswijze

  • Haal het blok tofu uit de verpakking en leg op een snijplank.
  • Snij het blok tofu met een scherp mes over de brede kant in zo dun mogelijke plakken, ongeveer 5 zul je er uit halen.
  • Je kunt kiezen voor een U-vorm van een speklap of snij de plakken doormidden voor langwerpige plakjes. Wanneer je kiest voor de U-vorm hou je kleine restjes tofu over. Dit kun je verwerken in een ander gerecht zoals scrambled tofu. Bewaar het eventueel in een bakje in de vriezer tot je het nodig hebt!
  • Meng de bloem met de kruidenmix voor speklapjes en strooi over een plat bord.
  • Wentel de plakken tofu door de kruidenmix aan beide kanten en neem ook de zijkantjes mee.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de speklapjes op hoog vuur aan beide kanten tot ze bruin gekleurd zijn.
  • Lekker met een stamppot zoals hutspot!

Recepten met 4 of minder ingrediënten

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star