Koken met de pannen van GreenPan + recept: seitan stoofpot met cheezy cornbread met tijm

In dit artikel vertel ik je alles over mijn gloednieuwe pannen van GreenPan. Ook deel ik een heerlijk recept voor een heerlijke stoofpot op basis van seitan met daarbij vegan cornbread met kaas- en tijmsmaak.

GreenPan

Onlangs kwam ik in contact met GreenPan: een producent van bijzondere pannen met een keramische anti-aanbaklaag die niet schadelijk is voor gezondheid en milieu. Want helaas is dat wel het geval bij pannen met een traditionele anti-aanbaklaag!

Thermolon

Traditionele antiaanbakpannen kunnen bij oververhitting giftige en schadelijke chemische stoffen afgeven die de verzamelnaam PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) dragen. Dit is een groep zogenoemde eeuwigdurende chemicaliën. En die wil je natuurlijk niet in je voeding en uiteindelijk je lichaam! GreenPan heeft daarom een Thermolon antiaanbaklaag ontwikkeld op basis van een afgeleide van zand, die door een Sol-Gel proces getransformeerd wordt tot een verstuifbare oplossing. Vervolgens wordt deze oplossing – zonder gebruik van lijm of additieven – op de panwand gespoten. Daarna gaat de pan de oven in om uit te harden. Daarbij wordt 60% minder CO2 uitgestoten dan bij de productie van traditionele anti-aanbaklagen. Het resultaat: een supersterke Thermolon keramische anti-aanbaklaag.

Daarnaast zijn de pannen versterkt met diamant en hebben ze een extra stevige en krasbestendige binnenkant en ook fijn: ze zijn geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie en de oven!

Al langer in gebruik

Twee jaar geleden heb ik mezelf 2 pannen van GreenPan cadeau gedaan zoals je hier kan lezen. Beide pannen gebruik ik nog regelmatig en zien er nog heel goed uit. Mijn verwachtingen naar de pannen die ik nu ga testen zijn dan ook hoog!

Drie pannen

Van GreenPan mocht ik 3 pannen uit de huidige collectie proberen:

Prachtig design

Mijn eerste indruk was erg goed: wat een mooi design! De koekenpannen hebben beiden een goudkleurige handgreep en ze zien er stevig uit. Ik was het meest benieuwd naar de braadpan, die zijn naam eer aan doet: je zou het niet verwachten van het uiterlijk, maar de pan is inderdaad vederlicht, maar liefst 50% lichter dan gietijzeren braadpannen!

De bijzonderheden op een rij per pan:

Reserve Padova koekenpannen

  • Deze 2-delige set bevat 2 maten koekenpannen met de keramische Thermolon antiaanbaklaag en geschikt voor alle vuren: gas, inductie, elektrisch, keramisch en ovenbestendig tot 220 graden.
  • De bodem is dik en gemaakt van gesmeed aluminium wat zorgt dat de pan stabiel staat en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling.
  • De pannen zien er stijlvol uit met hun roestvrijstalen handgreep met goudkleurige coating.

Featherweights keramische antikleef braadpan met deksel

  • Geschikt voor alle vuren: gas, inductie, elektrisch, keramisch en ovenbestendig tot 220 graden, uitgezonder het deksel.
  • Geschikt voor de vaatwasser, al is het beter voor het behoud van de kwaliteit om te kiezen om de pannen af te wassen met de hand.
  • Inclusief siliconen covers voor de handgrepen.
  • De braadpan warmt 3 x sneller op dan gietijzeren braadpannen.
  • Met de Thermolon keramische antiaanbaklaag die PFAS-vrij is.
  • Een stuk betaalbaarder dan de gemiddelde gietijzeren braadpan.

Mijn oordeel

Ik ben erg tevreden over deze pannen! In de loop der jaren heb ik gemerkt dat een goede pan zoveel verschil maakt tijdens het koken. Er is weinig zo vervelend als een pan waarin alles aanbakt. In de koekenpannen heb ik verschillende ingrediënten bereid om te testen zoals uien, die bakten snel en gelijkmatig! Je hebt maar een klein beetje olie of (plantaardige) boter nodig in verhouding tot de meeste pannen. Dat is absoluut een voordeel. Ook heb ik er champignons in gebakken en die waren snel goed gebakken.

Handgrepen

Fijn is dat tijdens het gebruik de handgrepen van de koekenpannen niet heet worden, al is dat uiteraard wel het geval bij gebruik in de oven. De handgrepen van de braadpan worden tijdens het koken wel heet, maar daarvoor krijg je 2 siliconen covers meegeleverd die je gemakkelijk over de handgrepen schuift.

Gezond en duurzaam koken

Ik vind het een prettig idee dat ik met deze pannen geen risico loop dat er tijdens het koken en bakken stoffen vrij komen die schadelijk kunnen zijn voor mijn gezondheid en het milieu. En de Thermolon laag is een goede warmtegeleider, die ervoor zorgt dat er op relatief laag vuur mee gekookt kan worden. Zo verbruik je minder energie. Een stuk beter voor het milieu en de pannen gaan lang mee, wat ze duurzaam maakt!

Ovenbestending

Ook een pluspunt: deze koekenpannen zijn ovenbestendig. Ik probeerde het uit door een Amerikaans cornbread er in te bereiden. Dat ging heel goed. Nadat ik het beslag over de licht ingevette bodem van de grote koekenpan had verdeeld had ik even mijn twijfels of dat wel of niet zou blijven kleven tijdens het bakken. Maar gelukkig, de pan is voor antiaanbaktest volledig geslaagd: het cornbread kon ik gemakkelijk uit de pan halen en er bleven geen restjes aan de wand kleven.

De braadpan

Ook ben ik erg blij met en tevreden over de braadpan. Ik heb een gietijzeren braadpan en gebruik die graag, maar ik vind dat deze lichtgewicht braadpan een aantal voordelen heeft ten opzichte van de tradionele:

  • Weinig olie of plantaardige boter nodig

De pan heeft de uitstraling van een klassieke gietijzeren braadpan, maar is veel lichter in gewicht. Dat is prettig met het optillen en verplaatsen van de pan. Ik heb gemerkt dat de pan sneller heet is en klaar om te gebruiken. De antiaanbaklaag is ook hier dik in orde en je hebt maar een heel klein beetje olie of (plantaardige) boter nodig voor een goed resultaat.

  • Schoonmaken

Het schoonmaken van zowel de koekenpannen als de braadpan ging heel gemakkelijk. Omdat er niets aankoekt is het een fluitje om de pannen te reinigen met wat afwasmiddel, een zachte spons en warm water. In de vaatwasser mag dus, maar ik wil ze zo lang mogelijk in de beste conditie behouden en afwassen is hierbij echt bijna geen moeite.

Ik heb nagedacht of er een nadeel te vinden is, maar tot nu toe heb ik die nog niet ervaren.

Stoofpotjes

Toen ik de braadpan zag deed dat me direct aan lekkere stoofpotjes denken. Inmiddels heb ik er al twee gemaakt: de vegan beouf bourguignon die je al langer kunt vinden hier op de website, alleen dan met seitan in plaats van TVP. En ik heb een heel lekkere seitan stoofpot gemaakt in de braadpan en dus het cornbread met tijm in de grotere koekenpan. Absolute aanrader! Het recept vind je hieronder. Zoek je nog meer recepten? Kijk dan ook eens op de website van GreenPan. Daar vind je vegetarische recepten, waarvan er een aantal veganistisch of makkelijk te veganizen zijn.

Verkrijgbaarheid en korting

Ben jij ook geïnteresseerd geraakt in de pannen van GreenPan? Ik kan ze je absoluut aanraden. En dat niet alleen, ik mag je namens GreenPan een korting van 10% op het totale assortiment geven met de code PFAS10. Klik hier om de website van GreenPan te bezoeken.

Seitan stoofpot

Afdrukken

Seitan stoofpot

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 700 gram seitan, zie notities
  • 30 gram bloem, gezeefd
  • peper
  • zout
  • olie, om te bakken
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 300 gram kastanjechampignons, in kwarten gesneden
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 500 ml. groentebouillon
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 4 kleine wortels, in dunne plakjes gesneden
  • 75 gram diepvrieserwten

Bereidingswijze

  • Laat de seitan uitlekken in een vergiet en snij de stukjes iets kleiner.
  • Doe de stukjes in een vergiet en zeef de bloem erboven. Schep de seitan goed om met de bloem zodat alle stukjes bedekt worden. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit wat plantaardige boter of olie in een braadpan en doe de seitanstukjes er bij. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en bak alles voor een minuut of 5, schep regelmatig  om. Bak tot de seitanstukjes beginnen te kleuren en de ui en knoflook glazig is geworden.
  • Bak ondertussen in een koekenpan in wat plantaardige boter of olie de kastanjechampignons en zet apart.
  • Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe aan de braadpan en roer alles goed door.
  • Voeg de gedroogde tijm, de wortel en diepvrieserwten toe en laat 10 minuten op een laag vuur zachtjes koken.
  • Voeg tijdens de laatste minuut de gebakken kastanjechampignons toe en verwarm mee.

Notities

  • Ik gebruikte twee potjes van deze seitan. De lege potjes met deksel zijn nadien heel goed als voorraadpotje te gebruiken, het etiket laat in warm water makkelijk los!

Cheezy cornbread met tijm

Afdrukken

Cheezy cornbread met tijm

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 125 gram maismeel, ik gebruik deze
  • 25 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 15 gram edelgistvlokken
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 300 ml. plantaardige ongezoete melk, bijvoorbeeld sojamelk
  • 60 ml. zonnebloemolie
  • 60 gram appelmoes
  • plantaardige boter, om in te vetten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de bloem, maismeel, suiker, bakpoeder, zout, edelgistvlokken en knoflookpoeder in een grote kom.
  • Meng in een andere kom de overige ingrediënten.
  • Voeg het droge mengsel toe aan het natte en roer goed door.
  • Vet een ovenbestendige koekenpan met doorsnede van ongeveer 28 cm. in met wat plantaardige boter.
  • Verdeel het beslag erover. Strijk glad met een spatel.
  • Bak het cornbread voor 25 – 30 minuten in de oven tot het goudbruin kleurt. Het is gaar wanneer je er een satéprikker in steekt en deze er schoon uit komt.

Dit artikel is in samenwerking met GreenPan tot stand gekomen.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer