Vegan FAQ #5: slik jij als veganist vitamines?

Het is een veelgestelde vraag: slik jij als veganist vitamines? Mijn antwoord daarop is ja, maar wel met een maar. Ik vertel je er meer over in dit artikel en laat je zien wat ik zelf slik als veganist en waarom.

Ja, maar…

Voordat je verder leest vind ik het heel belangrijk om te zeggen dat ik je laat zien welke vitamines ik slik: dit is na het persoonlijke advies van een diëtist en daarna nog eens op advies van de huisarts na het verkrijgen van de resultaten van mijn bloedonderzoek. Welke vitamines je als veganist nodig hebt is niet zo 1 2 3 te zeggen. Het hangt helemaal af van je geslacht, je leeftijd, je beroep (veel buiten of juist binnen, zittend werk, enzovoort), je algemene gezondheid en nog veel meer factoren. Ik raad je absoluut aan om ook eens een check-up te laten doen door middel van een gesprek met een diëtist (wordt vergoed!) en/of je huisarts.

In het kort

Momenteel slik ik vitamine B12, vegan visolie, vitamine D3 en ijzer. In het kort waarom ik deze vier slik:

 • vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, je hersenen en het zenuwstelsel. Vitamine B12 is een verstandige aanrader voor vega’s en vegans: het komt vrijwel alleen voor in dierlijke producten en is dus belangrijk om op een andere manier op te nemen.
 • de vegan visolie die ik slik komt van algen en ondersteunt de ontwikkelingen van de hersenen en draagt bij tot de instandhouding van het gezichtsvermogen. Ook heeft het een gunstige invloed op het hart.
 • de vitamine D3 ben ik gaan slikken nadat ik erover las: vooral tijdens de donkere wintermaanden waarin we minder daglicht tot ons nemen is het risico op een tekort aanzienlijk. Niet alleen is het verstandig voor vega’s en vegans om deze vitamine bij te slikken: veel Nederlanders hebben er een tekort aan. Vitamine D is belangrijk voor de opbouw van sterkte botten en tanden. Het lichaam maakt vitamine D aan bij blootstelling aan zonlicht. Het komt ook veel voor in vette vis zoals zalm en makreel en onder andere vlees en eieren maar ja…die krijg je als vega(n) niet binnen dus is het verstandig om bij te slikken.
 • Ijzer ben ik gaan slikken nadat uit bloedonderzoek bleek dat ik een tekort had. IJzer is onder andere belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen.

Wat ik momenteel precies slik

Wat ik nu precies slik, laat ik je hieronder zien. En nogmaals: dit betekent niet automatisch dat dit voor jou ook werkt! Voor vegetariërs en met name veganisten zijn de vitamine B12 en de visolie capsules sowieso een goed idee omdat je van van zowel vitamine B12 als Omega 3 je door middel van plantaardige voeding dit niet voldoende binnen krijgt. Maar voor de overige vitamines zoals ijzer en vitamine D is het verstandig eerst je huisarts en/of diëtist te raadplegen. Ik ben in elk geval blij dat ik na bloedonderzoek weet hoe mijn lichaam ervoor staat en ik nu heel gericht aanvullende vitamines slik!

Omega-3

Maar…omega 3 komt toch uit vis? Dat dacht ik dus al die jaren ook! Tot ik jaren geleden werd benaderd  een fabrikant die mij vertelde over het product dat zij maken: capsules met algenolie. In tegenstelling van wat men denkt, komt Omega 3 niet uit de vissen zelf, zij nemen dit ook op uit algen. Vissen hoef je dus helemaal niet lastig te vallen voor de algenolie én is het veel beter het direct uit de bron te halen. Yay voor Testa dus, die dit 100% plantaardige product op de markt heeft gebracht. Ik slik elke dag een capsule en voel me daar prima bij.

Wat doet de Omega-3?

Door middel van 1 capsule Testa Omega-3 Algenolie per dag ben je verzekerd dat je voldoende binnenkrijgt. Er bestaan meerdere Omega-3 vetzuren, waarvan de belangrijkste ALA, EPA en DHA zijn. DHA is belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen en draagt bij tot de instandhouding van het gezichtsvermogen. EPA en DHA vetzuren zijn van gunstige invloed op het hart. De capsules zijn in verschillende hoeveelheden verkrijgbaar:

 • Proefverpakking met 15 capsules € 7,50
 • 60 capsules € 24,95
 • 120 capsules € 44,95
 • 240 capsules € 81,95
 • 480 capsules € 146,75

Vitamine D3

Vitamine D3 draagt bij aan het behoud van sterke botten en tanden, is goed voor de weerstand en helpt spieren en gewrichten sterk te houden. Ik slik het sinds uit bloedonderzoek bleek dat ik hier een licht tekort aan had. Normaal wordt vitamine D3 gewonnen uit schapenwol of andere dierlijke bronnen. Maar gelukkig zijn er ook een aantal veganistische vormen van vitamine D3. Sinds kort zijn er plantaardige vitamine D3 tabletten verkrijgbaar van A. Vogel, hiervan wordt de basis gewonnen uit korstmos. Deze slik ik nu. Deze vitamine is verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en de richtprijs voor de tabletten met 25 mcg is € 12,39 per 100 stuks.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine die het lichaam nodig heeft, vooral voor het zenuwstelsel en de hersenen. Daarnaast is vitamine B12 belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen. Ik slik deze momenteel afwisselend in pilvorm en spray. De spray is sinds kort verkrijgbaar van het huismerk van Kruidvat en ik was er benieuwd naar: het smaakt naar bosbessen en is handig in gebruik wanneer je haast hebt of geen water bij de hand hebt om de pil door te slikken. Twee keer sprayen in de mond staat gelijk aan 1 tabletje van het huismerk van Holland & Barrett: met beiden krijg je de aanbevolen dagdosering van 1000 mcg binnen. De pompspray van Kruidvat kost € 5,99 voor 25 ml. en de tabletten van Holland & Barrett 1000 mcg Timed Release kosten € 17,99 per 100 stuks.

Ijzer

In 2018 had ik slaapproblemen. Ik werd iedere nacht na een uur slapen wakker, wat heel uitputtend was. Daarnaast had ik last van het rusteloze benen syndroom: tijdens het wakker liggen kreeg ik regelmatig een vervelend en irritant gevoel in mijn benen, wat eindeloos woelen tot gevolg had. Na bloedonderzoek bleek toen dat ik een tekort had aan ijzer. Ik kreeg toen van de huisarts een kuur ijzerpillen met hoge dosis voor 1 maand. Dat had effect: na een week of drie raakte ik zo goed als verlost van mijn slaapproblemen en ook het vervelende gevoel in mijn benen verdween langzaam maar zeker! Na de kuur van de huisarts ben ik overgestapt op ijzerpillen uit de winkel. Ik heb voor de pillen van Holland & Barrett gekozen: deze bevatten ook vitamine C, wat de opname van ijzer versterkt. Ook zijn deze pilletjes geschikt voor veganisten. Deze kosten € 6,99 per 30 stuks.

Dit artikel is onderdeel van de serie Vegan FAQ met veelgestelde vragen rondom het thema veganisme. Bekijk hieronder de andere delen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

 • Reply Aaf (zuinigaan)

  Ik slik ook ijzer, vitamine C en B12. Als ik mijn voeding uitreken in de eetmeter van het Voedingscentrum, geeft die steeds aan dat ik te weinig vitamine A en te weinig jodium binnenkrijg.

  15 januari 2020 at 13:41
 • Reply Elise van den Haak

  Interessant artikel. Sinds kort ook begonnen aan supplementen. Na een ernstig vitamine D te kort gezocht naar goede vitamine D, maar ontzettend veel zijn gemaakt met gelatine capsules. Als mijn huidige op zijn, ga ik die van A vogel eens proberen. Ik heb enorm veel baat bij Magnesium voor rusteloze benen. Neem ze als supplement, als spray vorm of een (voeten)badje met magnesiumsulfaat.

  15 januari 2020 at 19:12
 • Reply Cindy

  Hoi Suzanne, in een vorig artikel schreef je dat je de B12 supplementen van the Vitaminstore kocht, omdat ons lichaam deze wél de oppakt en die van bv het Kruidvat niet. Geldt dit nu ook voor de supplementen van Holland&Barrett? Daarom was ik toen ook gelijk overgestapt maar wel zeer prijzig! Ik heb laatst een bestelling gedaan: 1 potje B12 en 1 potje vegan D3…bijna 60 euro kwijt 🙁

  21 januari 2020 at 18:16
 • reageer