Vegan F.A.Q. #7: is wijn vegan?

Wijn wordt gemaakt van druiven en zal dus vast wel vegan zijn toch? Het antwoord is helaas nee, lang niet altijd. Niet alle wijn is vegan en in dit artikel lees je wat het niet vegan of zelfs vegetarisch maakt en hoe je erachter kunt komen of een wijn wel of niet vegan is. Santé!

Klaren van wijn

Bij het proces van wijn maken hoort het klaren en filteren van de wijn. Hierbij worden losse deeltjes en eiwitmoleculen afkomstig van druiven verwijderd en daarvoor worden vaak dierlijke producten gebruikt wat het niet vegan maakt. De meest gebruikte producten zijn eiwit, caseïne, gelatine (gemaakt van botten en huiden) en vislijm. Die laatste twee maken de wijn naast niet veganistisch ook niet geschikt voor vegetariërs.

Vegan wijn

Gelukkig bestaan er technieken om wijn te klaren op een plantaardige manier zoals het gebruiken van bentonietklei, geactiveerde houtskool of het aardappeleiwit Patatine.

Hoe weet je of een wijn vegan is?

En dan is het natuurlijk de vraag, hoe weet je of een wijn veganistisch is? Op sommige wijnflessen staat dit duidelijk aangegeven met een speciaal vegan logo. Ook is de website Barnivore een goede en betrouwbare bron om wijn (maar ook bier en andere alcoholische dranken) te checken hierop. En tenslotte kun je deze lijst bekijken met vegan wijn die VeganWiki heeft samengesteld. Je kunt het ook navragen bij de wijnfabrikant zelf, hiervoor heeft de Vereniging voor Veganisme onderaan deze pagina een voorbeeld mail opgesteld. Handig!

De veganistische wijnen van Gort & Gort

Zelf drink ik niet vaak wijn, maar wanneer ik een fles koop is dat meestal van Gort & Gort. Zij maken veganistische wijnen die betaalbaar en gewoon lekker zijn! Een recente ontdekking is de Baron de T van Gort & Gort, deze is gemaakt van 100% Sauvignon Blanc de Touraine, een oerfruit uit de Loire. Deze wijn heeft een natuurlijke smaak van citrusvruchten en exotisch fruit met een vleugje witte bloemen. De druivenschillen rijpen mee wat zorgt voor heerlijke aroma’s met volle smaak. Baron de T. Sauvignon Blanc is verkrijgbaar in de webshop. Met de code WATEETJEDANWEL15 krijg je t/m 31 juli 2024 15% korting op je aankopen uit het wijnassortiment!

Ik vind deze wijn perfect voor tijdens een picknick! Vind jij ook dat buiten eten alles gewoon net even iets beter doet smaken?

 

#NIX18

Dit artikel is onderdeel van de serie Vegan FAQ met veelgestelde vragen rondom het thema veganisme. Bekijk hieronder de andere delen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer