Vegan omelet

Ik eet al een poosje geen eieren meer. Nog wel verwerkt in koekjes, cake en dat soort dingen maar een gebakken of gekookt ei, daar heb ik zoveel moeite mee dat ik het laat staan. Gelukkig komt de scrambled tofu in de buurt van ‘echt’ roerei, maar ik mis af en toe wel een omeletje op brood.

Ik besloot de vegan omelet te proberen op basis van silken tofu. Al vaak over gelezen maar dus nog nooit gemaakt. Wat een uitkomst! Met kala namak, ook wel zwarte zout genoemd, krijgt het nog meer de smaak van ei. Er circuleren verschillende recepten voor rond op internet, ik koos die van de VeganChallenge, paste die aan naar mijn smaak (zo hou ik totaal niet van rozemarijn en liet dat dus weg) en dat is prima bevallen!

Ingrediënten
silken tofu, pakje van 400 gram
1 theelepel kurkuma (geelwortel)
eikruiden naar smaak
1/2 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
2 bosuitjes
1 teentje knoflook
100 gram kikkererwtenmeel
1 eetlepel maïzena
olie (om in te bakken)
2 eetlepels edelgistvlokken
zout

Tips
Silken tofu kun je kopen bij toko’s. Ik koop de mijne meestal bij Amazing Oriental of de Aziatische supermarkt in de Markthal hier in Rotterdam. Een pakje kost rond de € 1,15.

Kikkererwtenmeel kun je onder andere kopen bij Ekoplaza, maar inmiddels ook gewoon bij Albert Heijn!

Edelgistvlokken kun je ook kopen bij onder andere Ekoplaza, dit zijn vlokken die boordevol B1, B2, B3, B6 en foliumzuur zitten en vooral door veganisten gebruikt worden ter vervanging van kaas. De vlokken hebben namelijk een kaas achtige smaak. Het is even wennen en een bus met dit goedje is behoorlijk prijzig, maar mijn ervaring is dat je er lang mee doet. Ik strooi het wel eens over de pasta sinds ik geen kaas met stremsel meer eet en maak er vegan Parmezaanse kaas mee.

Bereidingswijze
Laat de silken tofu uitlekken en doe deze in de keukenmachine. Voeg de edelgistvlokken en kurkuma toe.

Snij de bosuitjes en paprika zeer fijn, pers de knoflook en doe alles bij het tofumengsel. Tot slot strooi je het kikkererwtenmeel en de maïzena er bij. Meng het in de keukenmachine tot een egaal beslag.

Verhit wat olie in een koekenpan. Giet de helft van het beslag in de pan en verdeel gelijkmatig over de bodem met een spatel. Wanneer de onderkant goudbruin kleurt kun je de omelet omdraaien. Bak de andere kant nu ook goudbruin en neem de omelet uit de pan. Doe hetzelfde met de rest van het beslag.

Breng op smaak met peper en zout.

Vegan omelet

Vegan omelet

Vegan omelet

Vegan omelet

Print Friendly, PDF & Email

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Winny

    Lekker en goed gelukt! Kala namak geeft ook een typisch eismaakje (zwart zout wat naar zwavel ruikt)

    27 maart 2015 at 16:00
    • Reply Suzanne

      Ik had dat al eens eerder geprobeerd, zie link naar eiersalade in artikel, maar vind het niet zo, beetje vreemde geur en smaak vond ik.

      27 maart 2015 at 18:56
  • Reply Sanne

    Wat cool! 😀

    27 maart 2015 at 17:48
  • reageer