Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen eieren te eten. Misschien ben je veganist en eet je daarom geen dierlijke producten zoals ei. Of misschien ben je er allergisch voor. Of misschien sta je nu met je iPad aan het aanrecht in de stress: je komt er halverwege het voorbereiden van het beslag van een cake achter dat je helemaal geen eieren meer in huis hebt. Hoe dan ook: eieren zijn absoluut misbaar in de keuken. De alternatieve opties voor ei in recepten zijn eindeloos: ik behandel op deze pagina mijn persoonlijke favoriete tried-and-tested. Belangrijk is om eerst te kijken naar waar je eieren precies voor wil vervangen: voor een zoet of hartig baksel, of daadwerkelijk om je trek in ei te stillen? Ik zet het voor je op een rij. Eitje!

Appelmoes

Appelmoes is toepasbaar als eivervanger in baksels en pannenkoekjes.

  • 1 ei = 1/4 cup/60 ml. appelmoes

Aquafaba

Dit is het vocht uit een blik kikkererwten dat je normaal wegspoelt door de gootsteen. Opvangen dus! Je kunt de functie van ei ermee vervangen maar ook allerlei lekkers maken zoals meringues en mayonaise. Lees er hier meer over!

  • 1 ei = 3 eetlepels aquafaba
  • 1 eidooier = 1 eetlepel aquafaba
  • 1 eiwit = 2 eetlepels aquafaba

Banaan

Banaan werkt als bind- en verdikkingsmiddel. Je kunt er prima ei mee vervangen in baksels als cake, muffins en brownies.

  • 1 ei = 1/2 gepureerde/fijngeprakte banaan

Chiazaadjes

Chiazaadjes wellen in water en kunnen heel goed een ei vervangen in zoete baksels. Meng de zaadjes met het water en laat even staan voor je het verder gebruikt.

  • 1 eetlepel chiazaadjes + 3 eetlepels warm water = 1 ei

Ei vervanger in poedervorm

Kant en klare ei-vervanger is handig om in huis te hebben: je kunt het kopen bij biologische en sommige gewone supermarkten. Een bekend merk is No Egg van Orgran, dit kost rond de 4 euro en de inhoud staat gelijk aan 66 eieren. Maak met een bepaalde hoeveelheid van deze ei-vervanger een papje met water en vervang zo ei in baksels, het is een goed en makkelijk rijsmiddel.

  • 1 teaspoon No Egg + 2 tablespoons water = 1 ei (dit verschilt per merk)

Lijnzaad

Dit wordt ook wel een flax egg genoemd, naar de Engelse benaming flax seed voor lijnzaad. Gebruik gebroken lijnzaad, meng het met het water en laat het paar minuten staan voor je het verder gebruikt.

  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad + 3 eetlepels water = 1 ei

Silken tofu

Met deze zachte tofu soort, die je bij Aziatische supermarkten kunt kopen kun je prima ei vervangen in hartige gerechten zoals quiche of hartige scones. Pureer of prak de tofu fijn voor gebruik.

  • 1/4 cup/50 gram silken tofu = 1 ei

Tomatenpuree

Tomatenpuree kan prima dienen als vervanger voor ei in hartige gerechten en dient als bindmiddel. Je kunt hier ook aardappelpuree of pompoenpuree voor gebruiken, maar ik geef zelf de voorkeur aan tomatenpuree (uit blik) qua gemak en ik heb dit meestal in huis.

  • 50 gram tomatenpuree = 1 ei

Kala namak
Kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd. Dit ingrediënt wordt veel gebruik in de Indiase maar ook de algemene vegan keuken: het bevat een klein percentage zwavelzout en heeft daarom een typische ei-geur. Je kunt Kala namak gebruiken om bijvoorbeeld een vegan omelet, scramled tofu of ‘eiersalade’ een eismaak en geur te geven. Kala namak kost een paar euro per zakje en kun je online kopen en bij sommige Aziatische supermarkten en bij sommige filialen van Ekoplaza. Lees er hier meer over!

Enkele gerechten gemaakt met kala namak:

Geen berichten gevonden.

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of het hier op wateetjedanwel.nl voorbij hebt zien komen: edelgistvlokken. Ik geef toe: het klinkt niet direct iets waarvan je denkt 'ja! dat klinkt goed, geef mij er n's wat van!' maar geloof me dat je er de lekkerste dingen ...
Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of ...
Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ...
Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de ...
Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Sinds 1 april dit jaar heb ik geen kaas meer gegeten: op die dag begon ik aan de VeganChallenge, wat inhoudt dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet. Dus ook geen kaas. Omdat die 30 dagen me zo goed bevielen (en beter afgingen dan de eerste keer dat ...
Bijna 5 maanden vegan: een update

Bijna 5 maanden vegan: een update

Op 1 april dit jaar begon ik aan mijn tweede VeganChallenge. Die houdt in dat je 30 dagen plantaardig eet. Geen vlees, geen vis, geen kip maar ook geen boter, melk, eieren, kaas: niets dierlijks. Helemaal vegan dus. Die 30 dagen gingen me zo goed af, dat ik besloot het ...
Mondverzorging

Mondverzorging

Sinds ik op 1 april dit jaar de switch heb gemaakt van vega naar vegan, probeer ik ook zo veel mogelijk op vegan verzorgingsproducten over te stappen. Veel mensen denken, inclusief mezelf vroeger, dat vegan verzorgingsproducten vast heel duur zijn. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Maar er zijn ...
Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen eieren te eten. Misschien ben je veganist en eet je daarom geen dierlijke producten zoals ei. Of misschien ben je er allergisch voor. Of misschien sta je nu met je iPad aan het aanrecht in de stress: je komt er halverwege het voorbereiden ...
Van vega naar vegan #3

Van vega naar vegan #3

Het derde deel van deze reeks van vega naar vegan. Op 1 april dit jaar heb ik de switch gemaakt van vegetariër naar veganist. Op dat moment wist ik dat nog niet: ik begon toen namelijk aan mijn tweede VeganChallenge. Dat houdt in, dat je 30 dagen lang geen dierlijke ...
Van vega naar vegan #2

Van vega naar vegan #2

Tijd voor deel 2 van deze serie, waarin ik deel hoe het me als newly vegan af gaat. Heb ik een foutje gemaakt, per ongeluk toch melk gedronken of iets gegeten waar ei in zit? Heb ik nog lekkere vegan producten ontdekt of juist iets gekocht dat echt te smerig ...

Dit artikel is onderdeel van de serie Vegan FAQ met veelgestelde vragen rondom het thema veganisme. Bekijk hieronder de andere delen.

Geen berichten gevonden.
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply Laura

    Overzichtelijk! Ik vervang een ei weleens met een banaan in zoete baksels, maar het de cake/taart blijft dan heel compact. Niet zo lekker luchtig jammer genoeg. Heb je daar ook tips voor?

    5 augustus 2017 at 14:07
    • Reply Suzanne

      Wat je kunt proberen is een mengsel toe te voegen van een halve teaspoon baking soda en een halve teaspoon appel ciderazijn. Meng dit eerst samen en voeg het dan toe aan het beslag. Ook is het belangrijk om bloem/meel te zeven van te voren! Hopelijk helpt dit.

      5 augustus 2017 at 19:37

    reageer