Vegan nasi zoals bij de Chinees met vega saté

Ik ben dol op Chinees eten. Natuurlijk komen de gerechten zoals wij die hier kennen niet traditioneel uit de Chinese keuken, maar goed: ik weet niet beter en vond het altijd heerlijk. Zo’n bak dampende witte rijst met groenten en stukjes ei en een spiegelei er overheen. Maar sinds ik veganistisch eet ben ik eigenlijk nooit meer naar een Chinees restaurant geweest. In de nasi en bami zit vrijwel altijd ei en ik ben een beetje huiverig voor toevoegingen die voor ‘vega’ worden aangezien zoals trassi, dat van garnalen gemaakt is. Maar die nasi dus…ik kreeg er trek in. De hoogste tijd voor een vegan versie. En ik kan je zeggen: ik vind ‘m heel erg goed gelukt! 

De truc voor een goede nasi is dat je de rijst die je er voor gebruikt eerst helemaal laat afkoelen. Het is dan ook een goed idee deze de dag ervoor al te maken en te bewaren in de koelkast. Ik maakte er een sateetjes bij. Uiteraard eveneens vegan met een heerlijk pindasausje erover en knapperige gebakken uitjes. Alleen misschien nog wat cassave crackers (die was ik vergeten) en je hebt een maaltijd die niet afdoet aan de standaard afhaal Chinees maaltijd.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gram koude gekookte witte rijst
  • 1 blok tofu naturel, uitgelekt
  • 4 bosuitjes
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1/4 teaspoon kurkuma
  • 1/2 teaspoon kala namak *
  • 100 gram diepvrieserwten, ontdooid

* kala namak wordt ook wel zwart zout genoemd. Dit goedje geeft gerechten een zwavelachtige geur en smaak die aan ei doet denken. Je kunt het kopen bij onder andere Ekoplaza en in toko’s.

Bereidingswijze

Verhit de sesamolie in een wok of hapjespan. Verkruimel de tofu in kleine stukjes, voeg de kurkuma en kala namak toe en bak deze op hoog vuur voor enkele minuten. Haal uit de pan en zet apart. Snij de bosuitjes in ringetjes en bak deze een paar minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de koude witte rijst toe en roer goed door tot alles goed heet is geworden. Voeg de tofu toe en meng er samen met de erwten door en bak nog enkele minuten. Voeg naar smaak sojasaus toe.

‘Kip’saté met pindasaus

Ingrediënten voor 4 sateetjes

  • 1 bakje kipstukcjes van de Vegetarische Slager
  • olie, om in te bakken
  • vegan pindasaus, kijk hier voor het recept
  • gebakken uitjes

Benodigdheden

  • 4 satéprikkers, laat deze een uurtje weken in water zodat ze tijdens het bakken niet verbranden
  • grillpan
  • bakkwastje

Bereidingswijze

Rijg de kipstukcjes aan de satéprikkers. Bestrijk ze aan beide kanten licht met wat olie. Verhit de grillpan en leg de sateetjes in de pan en bak aan beide kanten tot er grillstreepjes ontstaan. Maak de satésaus en schep deze over de sateetjes en bestrooi met gebakken uitjes.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer