Onlangs heb ik iets geweldigs ontdekt: filet Americain die niet alleen vegan is, maar ongelofelijk simpel te maken is en niet te vergelijken met de versies uit de winkel, zo lekker. Het recept komt oorspronkelijk van de Vegan Challenge en er gaan verschillende versies rond op internet. Ik heb het recept van Plantaardigheidjes geprobeerd en stond versteld: wat komt dicht dichtbij het ‘echte’, zowel qua smaak als structuur.
Afdrukken
Vegan filet Americain
Ingrediënten
Scale
- 6 rijstwafels
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 x de inhoud van het blikje tomatenpuree gevuld met water
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 theelepel uienpoeder
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- mespuntje nootmuskaat
- 1 1/2 – 2 eetlepels vegan mayonaise, bijvoorbeeld Remia Mayolijn
- 1 eetlepel sojasaus
- versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
- Verkruimel de rijstwafels en meng de overige ingrediënten erdoor.
- Voeg eventueel nog wat water of vegan mayonaise toe.
- Heerlijk op een toastje met fijngesnipperde uitjes!
39 reacties
Wauw klinkt echt goed!! Ga het zeker een keer proberen te maken!
10 april 2015 at 09:28Duh joh?! Ik heb nog nooit een vegetarische versie gekocht ondanks dat ik dit juist het meeste mis sinds ik vegetariër ben geworden maar deze ga ik volgende week proberen, hoe bizar de ingrediënten ook klinken (serieus rijstwafel haha?).
10 april 2015 at 10:06Lijkt me heerlijk ga het zeker proberen
10 april 2015 at 13:04Wat een fantastisch recept : heel eenvoudig te maken en geweldig lekker !
10 april 2015 at 16:35Ik ben een klein beetje afgeweken van het oorspronkelijke recept : bij gebrek aan uienpoeder heb ik fenegriekpoeder genomen en ik heb er ook nog een eetlepel kappertjes onder geroerd!
Ooh kappertjes, goed idee!
10 april 2015 at 16:46Zo dit klinkt goed zeg!
10 april 2015 at 18:37Ziet er lekker uit,Ik ga dit proberen. Maar moet het zoete of zoet of zoute soja saus zijn?
11 april 2015 at 09:18Ik heb de zoute versie gebruikt!
11 april 2015 at 09:38Wij deden het al met beide, en vonden het altijd lekker. Die met de zoetere ketjap manisvonden we iets zachter van smaak.
6 maart 2020 at 18:34Ga ik zeker proberen, dank je. 🙂
11 april 2015 at 18:24Het was heerlijk.! deze ga ik zeker vaker maken, bedankt! Groetjes Marije.
12 april 2015 at 10:23Jeetje, wat een goed idee, ik ga dat ook eens proberen.
14 april 2015 at 12:49Mijn vegetarische schoondochter heeft mijn versie met kappertjes laten proeven door haar vader, een echte vleeseter … Hij vond het heel echt lekker en is bereid in het vervolg af te zien van de vleesversie ! Geweldig toch !
17 april 2015 at 10:39Dit moet ik proberen, want de winkel-versie smaakt naar wortel bah!
29 april 2015 at 16:41Wat cool! Dit wil ik snel eens proberen 🙂 ik pin het maar alvast!
21 juni 2015 at 17:55Liefs
Ik heb een sneetje brood besmeerd met tomatenketchup, een ander met zachte mosterd, de filet Americain er tussen met schijfjes zoet-zure augurken. Zeer geslaagde combinatie, vond ook mijn tafelgenoot. 🙂
24 juni 2015 at 13:13Dat lijkt mij heerlijk, ook met hamburger broodjes. Dat ga ik zeker eens uitproberen.
6 maart 2020 at 18:40Het recept lijkt mij heerlijk.
7 maart 2016 at 20:54Maar er is nogal wat te doen om de arsenicum in rijstwafels.
Wat zou een goede vervanger zijn?
Dat is nieuw voor mij. Wij hebben dit ook al gemaakt met speltwafels, en dat was zeker even goed. Zou dat het verschil kunnen maken?
6 maart 2020 at 18:42Dit ga ik zeker een keer proberen. Wat een goed idee!
2 januari 2017 at 08:46Superlekker! Ik vond het gewoon bijna eng hoe soort van vlezig het smaakte, hihi. Maar echt verslavend lekker!
12 december 2017 at 17:26Wil het graag proberen maar,wat bedoel je precies met een klein blikje tomatenpuree; hoeveel ml/gr?
7 januari 2018 at 00:04Deze hele kleine blikjes, vaak van het goedkoopste merk met ongeveer 68 gram inhoud: https://www.ah.nl/producten/product/wi185098/ah-basic-tomaten-puree Succes!
7 januari 2018 at 12:44Verrassend de smaak met deze ingrediënten bij elkaar….jummie ??
2 november 2018 at 21:47Ik wil het gaan maken maar hoelang duurt is het houdbaar?
18 januari 2019 at 09:57Ik maak het zelf in kleine hoeveelheden die binnen een dag op gaan. Ik denk dat het na een dag snel achteruit gaat, dus probeer zoveel te maken als je denkt te gaan eten.
1 februari 2019 at 13:24Wij hebben het wel eens wat langer gehouden, en maken soms bewust een dubbele portie. Eén voor een hoofdmaaltijd, met kappertjes, augurken en/of ui en bijvoorbeeld een slaatje of erwtjes en worteltjes, de tweede voor de volgende dagen op de boterham als beleg. Het is toch altijd gauw genoeg op, voor het ooit de kans krijgt slecht te worden.
6 maart 2020 at 18:39Ik heb het recept gemaakt…
21 oktober 2021 at 22:52De smaak is lekker maar ik proef nog steeds rijstkorreltjes in mijn mond…ondanks ik alles 2 minuten in de keukenmachine had gegooid.
Misschien dat die korreltjes zachter en onopvallender worden na een paar uurtjes in de koelkast.
Wat lekker! En eng hoe ‘vlezig’ het eruit ziet haha. ? Had per ongeluk rijstwafels met zeezout, daardoor iets minder sojasaus gebruikt. Blijvertje dit.
★★★★
1 september 2019 at 15:19ik vond het een gek recept, met die rijstwafels, en ik vond het in eerste instantie ook niet echt lekker, maar met wat extra veganaise erdoorheen vond ik het onwaarschijnlijk lekker. Waarschijnlijk niet boordevol voedingstoffen, maar wel iets om tussendoor eens te maken, of voor op de aperitieftoastjes. En wel een beetje eng hoe erg het me aan de vleesversie deed denken, ook al is het al 27 jaar geleden dat ik nog vlees at 😉
★★★★★
15 december 2019 at 21:20Dit is een van die recepten geworden waar wij steevast naar teruggrijpen, zeker op dagen waar we het simpel maar zalig lekker willen houden met een minimum aan werk.Wij eten veganistisch en olievrij, en laten gewoon de olie en veganaise weg, en dat werkt perfect. Misschien is het de moeite waard om dat in het recept te vermelden. Ik experimenteer wel graag eens, en lees ook reacties, maar voor veel mensen die een gelijkaardig dieet (moeten) volgen zoals wij zou het veel toegankelijker zijn ineens. Alleszins hartelijk bedankt voor dit recept!
★★★★
6 maart 2020 at 18:46Ongelofelijk lekker en zo puur! Blijft minimaal een week goed in de koelkast en is zo veel smakelijker dan de verschillende soorten uit de winkel. Heel blij met dit recept!
★★★★★
28 april 2020 at 12:21Fantastisch recept! Als Nederlandse die nu in Amerika woont was het al moeilijk om filet américain te vinden/maken, maar nu ik steeds minder vlees wil eten, is dit echt een geweldige manier om die nostalgische trek te stillen! De verhoudingen zijn belangrijk, en ik moest een paar keer experimenteren omdat rijstwafels, blikjes tomatenpuree en zelfs de maten voor theelepels en eetlepels hier anders zijn; maar nu heb ik dat allemaal uitgevogeld en het resultaat is geweldig. Ik kan dit aan Amerikaanse vrienden serveren als ‘vegan beef tartare’ en genieten van een toostje of lekker broodje filet.
★★★★★
5 augustus 2020 at 00:01super lekker heb er wel wat extra pit aan toegevoegd maar gewoon omdat ik dat lekker vind vond het super goed
26 september 2020 at 07:40Prima recept. Ik heb het gemaakt en het benadert het origineel heel goed. Blijvertje
19 december 2020 at 12:49Heel erg lekker en zo simpel, dit ga ik zeker regelmatig maken
2 maart 2021 at 16:13Ik heb vandaag het recept gemaakt. Het smaakt wat anders maar de structuur is hetzelfde en het smaakt echt heerlijk. Bovendien een veel gezondere variant dan de echte. Hier een blijvertje!
7 maart 2021 at 12:27Wat een gek maar goed recept! Ik heb mijn nieuwe favo beleg ontdekt.
26 december 2021 at 12:53Ook heel lekker op een rijstwafel haha
U maakt mij en m’n vriend zo gelukkig met dit schitterende recept ! Ik gebruikte gerookte paprikapoeder (pimenton de la vera), en dat maakt het nog “echter”
★★★★★
2 februari 2023 at 23:31