Vegan filet Americain

Onlangs heb ik iets geweldigs ontdekt: filet Americain die niet alleen vegan is, maar ongelofelijk simpel te maken is en niet te vergelijken met de versies uit de winkel, zo lekker. Het recept komt oorspronkelijk van de Vegan Challenge en er gaan verschillende versies rond op internet. Ik heb het recept van Plantaardigheidjes geprobeerd en stond versteld: wat komt dicht dichtbij het ‘echte’, zowel qua smaak als structuur.

Afdrukken

Vegan filet Americain

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 6 rijstwafels
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 x de inhoud van het blikje tomatenpuree gevuld met water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • mespuntje nootmuskaat
  • 1 1/22 eetlepels vegan mayonaise, bijvoorbeeld Remia Mayolijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • Verkruimel de rijstwafels en meng de overige ingrediënten erdoor.
  • Voeg eventueel nog wat water of vegan mayonaise toe.
  • Heerlijk op een toastje met fijngesnipperde uitjes!

Vegan filet Americain

Vegan filet Americain

Vegan filet Americain

Vegan filet Americain

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

32 reacties

  • Reply Sabine

    Wauw klinkt echt goed!! Ga het zeker een keer proberen te maken!

    10 april 2015 at 09:28
  • Reply Sandra

    Duh joh?! Ik heb nog nooit een vegetarische versie gekocht ondanks dat ik dit juist het meeste mis sinds ik vegetariër ben geworden maar deze ga ik volgende week proberen, hoe bizar de ingrediënten ook klinken (serieus rijstwafel haha?).

    10 april 2015 at 10:06
  • Reply Joke

    Lijkt me heerlijk ga het zeker proberen

    10 april 2015 at 13:04
  • Reply Monique Janssen

    Wat een fantastisch recept : heel eenvoudig te maken en geweldig lekker !
    Ik ben een klein beetje afgeweken van het oorspronkelijke recept : bij gebrek aan uienpoeder heb ik fenegriekpoeder genomen en ik heb er ook nog een eetlepel kappertjes onder geroerd!

    10 april 2015 at 16:35
    • Reply Suzanne

      Ooh kappertjes, goed idee!

      10 april 2015 at 16:46
  • Reply Marijke I easydailyfood

    Zo dit klinkt goed zeg!

    10 april 2015 at 18:37
  • Reply marije

    Ziet er lekker uit,Ik ga dit proberen. Maar moet het zoete of zoet of zoute soja saus zijn?

    11 april 2015 at 09:18
    • Reply Suzanne

      Ik heb de zoute versie gebruikt!

      11 april 2015 at 09:38
      • Reply Anneke

        Wij deden het al met beide, en vonden het altijd lekker. Die met de zoetere ketjap manisvonden we iets zachter van smaak.

        6 maart 2020 at 18:34
  • Reply Ineke

    Ga ik zeker proberen, dank je. 🙂

    11 april 2015 at 18:24
  • Reply marije

    Het was heerlijk.! deze ga ik zeker vaker maken, bedankt! Groetjes Marije.

    12 april 2015 at 10:23
  • Reply Jojo

    Jeetje, wat een goed idee, ik ga dat ook eens proberen.

    14 april 2015 at 12:49
  • Reply Monique Janssen

    Mijn vegetarische schoondochter heeft mijn versie met kappertjes laten proeven door haar vader, een echte vleeseter … Hij vond het heel echt lekker en is bereid in het vervolg af te zien van de vleesversie ! Geweldig toch !

    17 april 2015 at 10:39
  • Reply Melissa

    Dit moet ik proberen, want de winkel-versie smaakt naar wortel bah!

    29 april 2015 at 16:41
  • Reply Sanne

    Wat cool! Dit wil ik snel eens proberen 🙂 ik pin het maar alvast!
    Liefs

    21 juni 2015 at 17:55
  • Reply Sabine

    Ik heb een sneetje brood besmeerd met tomatenketchup, een ander met zachte mosterd, de filet Americain er tussen met schijfjes zoet-zure augurken. Zeer geslaagde combinatie, vond ook mijn tafelgenoot. 🙂

    24 juni 2015 at 13:13
    • Reply Anneke

      Dat lijkt mij heerlijk, ook met hamburger broodjes. Dat ga ik zeker eens uitproberen.

      6 maart 2020 at 18:40
  • Reply Aislin

    Het recept lijkt mij heerlijk.
    Maar er is nogal wat te doen om de arsenicum in rijstwafels.
    Wat zou een goede vervanger zijn?

    7 maart 2016 at 20:54
    • Reply Anneke

      Dat is nieuw voor mij. Wij hebben dit ook al gemaakt met speltwafels, en dat was zeker even goed. Zou dat het verschil kunnen maken?

      6 maart 2020 at 18:42
  • Reply MARIJKE

    Dit ga ik zeker een keer proberen. Wat een goed idee!

    2 januari 2017 at 08:46
  • Reply Debbie

    Superlekker! Ik vond het gewoon bijna eng hoe soort van vlezig het smaakte, hihi. Maar echt verslavend lekker!

    12 december 2017 at 17:26
  • Reply Saluwa

    Wil het graag proberen maar,wat bedoel je precies met een klein blikje tomatenpuree; hoeveel ml/gr?

    7 januari 2018 at 00:04
  • Reply Elliepellie

    Verrassend de smaak met deze ingrediënten bij elkaar….jummie 👍🏼

    2 november 2018 at 21:47
  • Reply I blonk

    Ik wil het gaan maken maar hoelang duurt is het houdbaar?

    18 januari 2019 at 09:57
    • Reply Suzanne

      Ik maak het zelf in kleine hoeveelheden die binnen een dag op gaan. Ik denk dat het na een dag snel achteruit gaat, dus probeer zoveel te maken als je denkt te gaan eten.

      1 februari 2019 at 13:24
      • Reply Anneke

        Wij hebben het wel eens wat langer gehouden, en maken soms bewust een dubbele portie. Eén voor een hoofdmaaltijd, met kappertjes, augurken en/of ui en bijvoorbeeld een slaatje of erwtjes en worteltjes, de tweede voor de volgende dagen op de boterham als beleg. Het is toch altijd gauw genoeg op, voor het ooit de kans krijgt slecht te worden.

        6 maart 2020 at 18:39
  • Reply Rianne

    Wat lekker! En eng hoe ‘vlezig’ het eruit ziet haha. 🙈 Had per ongeluk rijstwafels met zeezout, daardoor iets minder sojasaus gebruikt. Blijvertje dit.

    1 september 2019 at 15:19
  • Reply mieke vriens

    ik vond het een gek recept, met die rijstwafels, en ik vond het in eerste instantie ook niet echt lekker, maar met wat extra veganaise erdoorheen vond ik het onwaarschijnlijk lekker. Waarschijnlijk niet boordevol voedingstoffen, maar wel iets om tussendoor eens te maken, of voor op de aperitieftoastjes. En wel een beetje eng hoe erg het me aan de vleesversie deed denken, ook al is het al 27 jaar geleden dat ik nog vlees at 😉

    15 december 2019 at 21:20
  • Reply Anneke

    Dit is een van die recepten geworden waar wij steevast naar teruggrijpen, zeker op dagen waar we het simpel maar zalig lekker willen houden met een minimum aan werk.Wij eten veganistisch en olievrij, en laten gewoon de olie en veganaise weg, en dat werkt perfect. Misschien is het de moeite waard om dat in het recept te vermelden. Ik experimenteer wel graag eens, en lees ook reacties, maar voor veel mensen die een gelijkaardig dieet (moeten) volgen zoals wij zou het veel toegankelijker zijn ineens. Alleszins hartelijk bedankt voor dit recept!

    6 maart 2020 at 18:46
  • Reply Edith

    Ongelofelijk lekker en zo puur! Blijft minimaal een week goed in de koelkast en is zo veel smakelijker dan de verschillende soorten uit de winkel. Heel blij met dit recept!

    28 april 2020 at 12:21
  • Reply AriH

    Fantastisch recept! Als Nederlandse die nu in Amerika woont was het al moeilijk om filet américain te vinden/maken, maar nu ik steeds minder vlees wil eten, is dit echt een geweldige manier om die nostalgische trek te stillen! De verhoudingen zijn belangrijk, en ik moest een paar keer experimenteren omdat rijstwafels, blikjes tomatenpuree en zelfs de maten voor theelepels en eetlepels hier anders zijn; maar nu heb ik dat allemaal uitgevogeld en het resultaat is geweldig. Ik kan dit aan Amerikaanse vrienden serveren als ‘vegan beef tartare’ en genieten van een toostje of lekker broodje filet.

    5 augustus 2020 at 00:01
  • reageer