Vegaburger

Woah, dit was smullen! Serieus één van de lekkerste vega burgers die ik tot nu toe heb gegeten. Heel lekker met een plakje vegan kaas dat er een beetje op smelt. 

Ingrediënten voor ongeveer 6 burgers
olie, om in te bakken
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode chilipeper
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel zout
2 theelepels liquid smoke *
1 blik van 400 gram kikkererwten
40 gram havermout
250 gram linzen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
zwarte peper
beetje bloem, om te bestrooien
plakjes vegan kaas, zoals Wilmersburger

* dit is een vloeibaar goedje dat gerechten een rokerige smaak geeft. Je kunt het online kopen en in sommige natuurvoedingswinkels. Kun je er niet aan komen? Je kunt het ook vervangen door gerookt paprikapoeder.

Bereidingswijze

  • Verwijder de zaadjes van de chilipeper en snij fijn. Verhit wat olie in een wok of koekenpan en bak de ui een paar minuten.
  • Voeg dan de knoflook en rode peper toe en bak een paar minuten mee. Voeg de gemalen komijn toe en bak een minuutje mee. Laat dit mengsel afkoelen.
  • Doe het mengsel in een keukenmachine en voeg de liquid smoke en kikkererwten toe. Meng maar niet te fijn, het moet een grove structuur houden. Doe dit mengsel in een grote kom.
  • Maak de keukenmachine schoon en maal de havermout fijn tot meel. Voeg dit aan het kikkererwten mengsel toe en meng. Voeg vervolgens de linzen toe en breng op smaak met zwarte peper.
  • Maak er zes gelijke burgers van en laat deze een uurtje opstijven in de koelkast. Een handige tip om gelijkmatige burgers te maken: neem een leeg deksel van bijvoorbeeld een pot pindakaas en leg er een stukje huishoudfolie over. Vul het deksel met het burger mengsel en druk goed aan. Herhaal tot je genoeg burgers hebt gemaakt en het mengsel op is.
  • Bestrooi de burgers aan beide kanten met een klein beetje bloem. Bak de burgers in wat olie aan beide kanten tot ze beginnen te kleuren. Lekker op een hamburgerbroodje met sla, tomaat, ketchup, vegan mayonaise (Mayolijn van Remia, ik kan het niet vaak genoeg zeggen!) en vegan kaas.

Nog meer lekkere beleg ideetjes? Klik hier!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

5 reacties

  • Reply Marieke

    Klinkt lekker! En als je nou eerst die havermout maalt en dat even in een bakje doet, hoef je tussendoor de machine niet schoon te maken 😉

    1 februari 2018 at 08:37
  • Reply Stephanie

    Dit lijkt me ook weer zo’n heerlijke burger! Ik ben alleen al langs verschillende delicatessenwinkels en bio winkels geweest,maar nergens liquid smoke. Iemand tips?

    5 februari 2018 at 14:26
    • Reply Suzanne

      Ik heb het laatst bij Amazing Oriental gekocht, daar staat het bij de Amerikaanse artikelen!

      5 februari 2018 at 14:29

    reageer