Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ingrediënten. Echt aantrekkelijk zag het er niet uit, dus kwam het er nooit van om het eens te proberen. Tot vorige week, toen ik weer eens bij Amazing Oriental was. Ik besloot twee zakken mee te nemen: sojabrokken en soja proteïne ‘beef’stukken. Met die laatste ben ik de keuken in gedoken, zette mijn vooroordelen opzij en ontdekte wat een fantastisch product dit is.

First things, first: die soja proteïne stukken. Klinkt ook niet echt aantrekkelijk, toch? En zo ziet het er ook niet uit, laten we eerlijk zijn.

Na een wat googlen leer ik dat deze producten een verzamelnaam hebben: TVP, wat staat voor Textured Vegetable Protein. Vertaald betekent dat plantaardig eiwit met textuur. Tot nu kende ik de afkorting TVP alleen als gebruikte term op fora, waar het staat voor Terug Vind Topic. Maar dat terzijde. Een zak met 250 gram kost € 2,45 en de ingrediënten zijn: sojameel (82%), geïsoleerde soja eiwitten (11%), tarwezetmeel, tarwegluten, kleurstof E150a. Ik kocht dus zo’n zak bij Amazing Oriental. Het is de bedoeling dat je de stukjes 20 minuten in lauw water laat weken, daarna het vocht er uit knijpt en verder bereidt in een gerecht. Ik was sceptisch, maar ben helemaal om: wat is dit een super product. Het is lang houdbaar en goedkoop. Misschien klinkt 250 gram niet als heel veel, maar de stukjes zijn gedroogd waardoor ze heel licht zijn voor bereiding. Je kunt met een zak dus echt even vooruit én je hebt zo altijd een vleesvervanger in huis.

De textuur doet denken aan biefstuk: ja, dat herinner me (of denk ik me te herinneren) nog echt na zo’n 29 jaar! Het is chewy, maar niet plastic-achtig. Het heeft een fijne bite en zowel de structuur als het uiterlijk lijkt echt veel op the real thing. Mijn keuze om hier goulash mee te maken was een goeie: het was erg lekker. Ik probeer hier op wateetjedanwel.nl zo min mogelijk gerechten te plaatsen waar je niet alles van gewoon in de supermarkt kunt kopen, maar voor deze maak ik een uitzondering. Echt, probeer het eens: haal zo’n zak bij een filiaal of andere toko bij jou in de buurt en probeer het ook eens!

Ik heb er als eerste een heerlijke vegan goulash mee gemaakt. Klik hier of op de afbeelding hieronder voor het recept.

De andere zak met sojabrokken moet ik nog proberen net als de andere soorten TVP die ik zag liggen zoals reepjes, die me heerlijk lijken als ‘shoarma’. Dit vind ik dus echt één van de grote voordelen van de stap van vega naar vegan: ik ontdek een hele andere manier van koken en leer zoveel nieuwe producten kennen, terwijl ik als sinds-mijn-tiende-vegetariër écht wel dacht alles zo’n beetje te kennen op vega/plantaardig gebied!

Heb jij wel eens TVP geprobeerd?

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of het hier op wateetjedanwel.nl voorbij hebt zien komen: edelgistvlokken. Ik geef toe: het klinkt niet direct iets waarvan je denkt 'ja! dat klinkt goed, geef mij er n's wat van!' maar geloof me dat je er de lekkerste dingen ...
Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of ...
Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ...
Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de ...
Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Sinds 1 april dit jaar heb ik geen kaas meer gegeten: op die dag begon ik aan de VeganChallenge, wat inhoudt dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet. Dus ook geen kaas. Omdat die 30 dagen me zo goed bevielen (en beter afgingen dan de eerste keer dat ...
Bijna 5 maanden vegan: een update

Bijna 5 maanden vegan: een update

Op 1 april dit jaar begon ik aan mijn tweede VeganChallenge. Die houdt in dat je 30 dagen plantaardig eet. Geen vlees, geen vis, geen kip maar ook geen boter, melk, eieren, kaas: niets dierlijks. Helemaal vegan dus. Die 30 dagen gingen me zo goed af, dat ik besloot het ...
Mondverzorging

Mondverzorging

Sinds ik op 1 april dit jaar de switch heb gemaakt van vega naar vegan, probeer ik ook zo veel mogelijk op vegan verzorgingsproducten over te stappen. Veel mensen denken, inclusief mezelf vroeger, dat vegan verzorgingsproducten vast heel duur zijn. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Maar er zijn ...
Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen eieren te eten. Misschien ben je veganist en eet je daarom geen dierlijke producten zoals ei. Of misschien ben je er allergisch voor. Of misschien sta je nu met je iPad aan het aanrecht in de stress: je komt er halverwege het voorbereiden ...
Van vega naar vegan #3

Van vega naar vegan #3

Het derde deel van deze reeks van vega naar vegan. Op 1 april dit jaar heb ik de switch gemaakt van vegetariër naar veganist. Op dat moment wist ik dat nog niet: ik begon toen namelijk aan mijn tweede VeganChallenge. Dat houdt in, dat je 30 dagen lang geen dierlijke ...
Van vega naar vegan #2

Van vega naar vegan #2

Tijd voor deel 2 van deze serie, waarin ik deel hoe het me als newly vegan af gaat. Heb ik een foutje gemaakt, per ongeluk toch melk gedronken of iets gegeten waar ei in zit? Heb ik nog lekkere vegan producten ontdekt of juist iets gekocht dat echt te smerig ...
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

  • Reply greetje

    Ook ik heb laatst een zak met soja-brokken gekocht (bij Duitse Aldi). Was ook gewoon nieuwsgierig. Tot nu staat de zak nog in de kast. Na jouw bericht te hebben gelezen, denk ik dat ik het gauw ga gebruiken.

    15 september 2017 at 07:06
  • Reply Debby

    Heb je de gewone soja brokken al geprobeerd? Ik heb die laatst besteld op veggiedelli.nl met hickory smoke, water en paprika poeder laten weken en dan knapperig bakken. Lijkt t afgekoeld beetje op bacon :). Niet zoals the real deal smaakt maar t komt heel goed in de buurt voor door n salade ofzo ?

    21 februari 2018 at 08:46
  • Reply Annemarie

    Ik heb door de vele goede berichten (ook die van jou!) laatst voor het eerst TVP gekocht en gemaakt en ben ook fan!
    Wat een mooi en goed betaalbaar basisproduct! Vind het ook ideaal dat het niet in de koelkast hoeft ofzo. Lang houdbaar; perfect.
    Zou het leuk vinden om hier meer recepten mee te zien.

    2 maart 2019 at 10:49
  • Reply Nicole Schoevaars

    Zou ik ook jackfruit kunnen gebruiken i.p.v. sojabrokken en tofu ?

    2 april 2019 at 10:09
    • Reply Suzanne

      Dat zou je kunnen proberen, bij de meeste gerechten is dat wel mogelijk denk ik!

      3 april 2019 at 17:39
  • Reply Karin

    Gister voor het eerst ontdekt, eet nog niet zolang vegan, en ik beschreef het als tovervoer; van honden brokken naar roti. Het is voor mij geen vleesvervanger als in de zin dat vlees vervangen moet worden want ik leer echt nieuw koken, wat ik echt superleuk is als je van koken houdt. Maar het is een mooie bijkomstigheid dat zelfs m’n omni visite enthousiast raakt vt product ?

    9 juli 2020 at 15:15
  • Reply Adeline

    Welke alternatieven bestaan er om gedroogde sojabrokken te vervangen aub ?

    Ik verdraag geen soja !!!

    Dank u voor de info.

    22 september 2020 at 20:10
  • reageer