Vegan roti

Sinds ik veganistisch eet, heb ik geen roti meer gegeten. De Surinaamse roti (die ik meestal at) wordt meestal geserveerd met gekookt ei, ook de vegetarische versie met tofu. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Dat is heel goed gelukt en absoluut voor herhaling vatbaar. En zo makkelijk! 

Ik gebruikte twee soorten vervangers voor het vlees in dit gerecht. Eentje lag al een poosje klaar om te proberen: vegetarische kipstrips uit de toko. Deze stukken ‘kipfilet’ worden gemaakt van sojameel. Wat een fijne vervanger voor vlees. Omdat het vrijwel geen smaak heeft, neemt het heel goed de smaak aan van wat je er maar mee maakt.

De tweede vervanger die ik gebruikte zijn de vergelijkbare shoarmareepjes gemaakt van TVP. Mocht je dit niet kennen kijk dan even naar dit artikel, waar ik er eerder uitgebreid over schreef. Beide vervangers zijn heel geschikt als een gerecht als deze. De dag erna smaakte de roti nog lekkerder, nadat het de tijd kreeg om alle smaken goed op te nemen. Je kunt de kruiden voor roti zelf samenstellen, maar ik koos voor het gemak van een kant en klare kruidenmix. Ook at ik er kant en klare rotivellen bij die je alleen even hoef op te warmen en meer dan prima smaken. Het lijkt me leuk dit eens zelf te maken.

Ingrediënten voor 4 personen
500 gram vleesvervanger *
500 gram aardappelen
500 gram kousenband
olie, om te bakken
2 x 2-3 eetlepels kruidenmix voor roti
2 uien, grof gesneden
rotivellen

* bijvoorbeeld TVP uit de toko: let op dat dit gedroogd minder weegt dan wanneer je het hebt gekookt, dan pas afwegen dus. Ik gebruikte ongeveer een halve zak. Je kunt ook prima tofu of tempeh gebruiken.

Bereidingswijze
Schilt en kook de aardappelen gaar.  Snij de uiteinden van de kousenband en snij in stukjes. Kook de kousenband in kokend water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar. Bereid de vleesvervangers eventueel voor gebruik, wanneer je TVP gebruikt moet je dit eerst laten weken in  water. De vegetarische kipstrips uit de toko moeten eerst worden gekookt waarna je het water er uit knijpt, voor het voor verder gebruik geschikt is. Snij de de vleesvervanger naar keuze in stukjes en bak deze tot ze kleuren in wat olie in een koekenpan en voeg de laatste minuten de ui toe en bak deze tot het glazig begint te worden. Voeg 2-3 eetlepels kruidenmix aan de vleesvervanger en een kopje water en laat een minuut of 10 zachtjes koken, voeg eventueel water toe om een saus te laten ontstaan. Bak in een andere pan de gekookte aardappelen een paar minuten in wat olie. Voeg ook hieraan 2-3 eetlepels kruidenmix toe en een kopje water, zodat er een saus ontstaat. Voeg eventueel wat water toe en laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen. Serveer de roti met de kousenband, aardappelen en rotivellen.

Print Friendly, PDF & Email

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply N.

    Beste Suzanne,

    Hindoes zijn van oorsprong veganistist en komt er dus traditioneel absoluut geen ei aan te pas.
    Hahahhahahahahhahaha

    7 december 2017 at 18:15
  • reageer