Pide

Het Turkse gerecht pide is een soort pizza van platbrood gevuld met allerlei toppings. Ik heb twee vegan varianten gemaakt die beiden heel snel op tafel staan. Lekker als maaltijd met een kom soep of in stukken gesneden als borrelhapje! 

Pide met spinazie, kikkererwten en vegan feta

Ingrediënten voor 4 stuks

  • 250 gram tarwebloem
  • 3,5 gram droge gist (is een half zakje van 7 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram lauwwarm water
  • 1 theelepel zout
  • olie, om in te bakken en te bestrijken
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • twee flinke handen spinazie
  • blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • peper
  • zout
  • bakje hummus naar keuze, ik heb hummus met zongedroogde tomaat gebruikt voor deze pide
  • vegan feta, je hebt ongeveer de helft nodig van dit recept
  • sesamzaadjes

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • kom
  • schone theedoek
  • deegroller
  • bakpapier
  • bakkwastje

Bereidingswijze

  • Meng de bloem, gist, suiker, olijfolie en het water in een kom. Meng tot een geheel en voeg het zout toe en kneed tot het een soep deeg is geworden. Vet de kom in met wat olie en leg het deeg er in. Bestrooi met wat bloem en dek af met de theedoek.
  • Laat 1 uur rijzen.
  • Verhit wat olie in een wok of hapjespan en bak de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de spinazie toe en roer door, tot het geslonken is. Voeg de kikkererwten toe en meng goed door. Breng op smaak met peper, zout en een flinke snuf komijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bestuif een schone oppervlakte met wat bloem. Verdeel het deeg in vier gelijke stukken en rol ze uit tot een ovale vorm van ongeveer 25 cm. lang en 15 cm. breed. Smeer een laag hummus over het deeg en laat de randen vrij.
  • Verdeel de kikkererwten spinazie vulling er over en laat ongeveer 2 cm. van de randen vrij. Verkruimel er feta over en vouw de randen van het deeg over de vulling. Knijp de uiteinden van het deeg dicht zodat er en schuitje ontstaat.
  • Leg de pides op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de randen met wat olie en strooi er sesamzaadjes over.
  • Bak de pides in ongeveer 12 minuten.

Pide met gehakt van zwarte bonen en walnoten

Ingrediënten voor 4 stuks

  • 250 gram tarwebloem
  • 3,5 gram droge gist (is een half zakje van 7 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram lauwwarm water
  • 1 theelepel zout
  • olie, om in te bakken en te bestrijken
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in kleine stukjes gesneden
  • 1 blik zwarte bonen van 400 gram
  • 100 gram walnoten
  • olie, om in te bakken en te bestrijken
  • water
  • blik gepelde tomaten, in stukjes gesneden
  • sesamzaadjes
  • verse peterselie

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • kom
  • schone theedoek
  • deegroller
  • bakpapier
  • bakkwastje

Bereidingswijze

  • Meng de bloem, gist, suiker, olijfolie en het water in een kom. Meng tot een geheel en voeg het zout toe en kneed tot het een soep deeg is geworden. Vet de kom in met wat olie en leg het deeg er in. Bestrooi met wat bloem en dek af met de theedoek.
  • Laat 1 uur rijzen.
  • Maak het gehakt van de zwarte bonen en walnoten volgens dit recept. Je hebt ongeveer de helft van dit mengsel nodig, gebruik de rest voor een pastasaus bijvoorbeeld. Je kunt het in de koelkast bewaren of invriezen!
  • Verhit wat olie in een wok of hapjespan en bak de ui en knoflook enkele minuten. Voeg de paprika toe en bak enkele minuten mee.
  • Voeg de tomatenstukjes en de helft van het gehakt toe en roer goed door.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bestuif een schone oppervlakte met wat bloem. Verdeel het deeg in vier gelijke stukken en rol ze uit tot een ovale vorm van ongeveer 25 cm. lang en 15 cm. breed. Verdeel de vulling er over en laat ongeveer 2 cm. van de randen vrij. Vouw de randen van het deeg over de vulling. Knijp de uiteinden van het deeg dicht zodat er en schuitje ontstaat.
  • Leg de pides op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de randen met wat olie en strooi er sesamzaadjes over.
  • Bak de pides in ongeveer 12 minuten.
  • Garneer met verse peterselie

Het basisrecept voor het deeg van de pide komt hier vandaan.

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer