Pita falafel met tomatensalade en aioli

Falafel is zelfgemaakt het lekkerst. Zo maakte ik deze versie al eens eerder. De falafel in dit artikel lijkt er op, maar is gekruid met komijn en geserveerd met een frisse tomatensalade en heerlijk scherpe aioli. Hou bij het maken er rekening mee dat kikkererwten lang moeten weken voor je ze verder kunt gebruiken. Geen zin in? Gebruik dan kikkererwten uit blik: ook heel goed te doen! De pita’s kun je in de winkel kopen of zelf maken, wat helemaal niet zo moeilijk is!

Ingrediënten voor 4 pita’s
500 gram kikkererwten, geweekt en bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking/of kikkererwten uit blik
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
handje verse koriander
handje verse peterselie
15 gram bloem
2 flinke theelepels gemalen komijn
1 theelepel cayennepeper
salade
4 tomaten
1 komkommer
verse peterselie, fijngesneden
sap van 1 citroen
peper
zout
scheut olijfolie
om te serveren
4 pita broodjes, uit de winkel of zelfgemaakt
hummus
groene pepers (uit een pot)
aioli – klik hier voor het recept

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de kikkererwten, ui, knoflook, koriander, peterselie, bloem, komijn en cayenne in een keukenmachine. Wanneer je er een balletje van kunt draaien heeft het de juiste structuur. Meng het niet te fijn, hou het mengsel een beetje grof. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Rol er vervolgens balletjes van en druk deze plat en leg ze op een bord. Zet de falafel een kwartiertje in de koelkast. Maak intussen de tomatensalade door de tomaten en komkommer in blokjes te snijden. Voeg wat fijngesneden peterselie, citroensap, peper en zout en olijfolie toe. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bak de falafel voor 20 minuten. Keer ze om en bak nog eens 10 minuten. Ik bakte de falafels daarna nog even in een koekenpan, voor een krokanter buitenkant. Dit is optioneel en hoeft dus niet per se!

Gebaseerd op dit recept.

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Yvonne

    Ik heb ze gemaakt hoor! En gegeten natuurlijk :p
    Ik heb de koriander weggelaten omdat ik dat echt niet lust. En ik had je tip over de koekenpan niet gelezen dus de eerste vond ik te slap daarna dus even in de pan gegooid en dat was veeeeel lekkerder! Ga t zeker nogeens maken

    2 november 2017 at 19:07
  • reageer