Kurkuma 2 x powerjuice

Oh man, wat is het koud buiten! Heerlijk! Ja: ik behoor tot de minderheid mensen die de winter verkiest boven de zomer. Fijn toch: warme chocolademelk, dampende stamppotten, oliebollen, lichtjes in de stad, kaarsjes aan in huis, gezelligheid! Toch brengt de kou een nadeel met zich mee: je loopt sneller het risico een verkoudheid of griep op te lopen. Over waarom dat precies is bestaan verschillende theorieën. Zo maken ziekteverwekkers handig gebruik van het feit dat veel mensen met de kou eerder de bus/metro pakken als het koud is. Lekker allemaal op elkaar geplakt zodat virussen sneller toe kunnen slaan bij veel mensen. En omdat we gaan we ons in de herfst en winter massaal eerder binnen leuke dingen doen (restaurant, café, beurzen) dan buiten hebben ook hier bacteriën en virussen meer gelegenheid om zich te verspreiden. De andere theorie gaat ervan uit dat door een daling van de temperatuur er meer koude lucht in de luchtwegen komt. Door de koude lucht werkt het plaatselijke afweermechanisme in de longen minder goed loop je meer kans op een infectie. 

kurkumapowerjuice

Gezond eten is het hele jaar door belangrijk, maar in de herfst en winter is het dus net even wat meer opletten dat het goed zit met je weerstand. Wat er bij kan bijdragen is het knalgele goedje kurkuma. Dit is een algemene immuunsysteemversterker vanwege het hoge antioxidantgehalte en is dus heel goed voor je.

kurkuma

Kurkuma wordt ook veel gebruikt in de Indiase keuken om curries en andere gerechten een gele kleur te geven. In dit artikel laat ik je twee recepten zien voor sapjes met kurkuma die vol anti-oxidanten zitten. Cheers!

KURKUMA JUICE RECEPT 1
Ingrediënten voor 2 glazen
4 sinaasappelen
4 winterwortels
1 tsp/3 gram kurkuma poeder

Bereidingswijze
Snij de wortels in stukken en schil de sinaasappelen. Doe dit samen met de kurkuma poeder in een juicer of blender en meng!

KURKUMA JUICE RECEPT 2
Ingrediënten voor 2 glazen
500 ml. kokoswater
1 tsp/3 gram kurkuma poeder
1 eetlepel vers geraspte gember
sap van 1 citroen of sinaasappel
1 winterwortel
1 eetlepel agavesiroop of maple syrup
snuf zwarte peper
snuf kaneel

Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten in een blender. Giet eventueel via een zeef in glazen.

kurkuma-juice

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Anne

    Ja, dit klinkt geweldig. Die kurkuma geeft ook zo’n mooie kleur aan de sapjes.

    6 december 2016 at 10:43
  • reageer