Vegan nacho cheese

Vegan en dus geen kaas? Nacho problem! Ik probeerde een recept dat behoorlijk legendarisch is op Pinterest: op basis van aardappel, wortel en edelgistvlokken. Ik was een beetje skeptisch, maar wilde het wel proberen. Is het lekker? Lees snel verder!

Ongelofelijk hoe een een aantal ingrediënten in de blender transformeert in zoiets als dit: een donkergeel/oranje gekleurde dikke saus, die inderdaad erg veel weg heeft van een goede nacho cheese. Ik probeerde ‘m over een schaal met tortilla chips en over taco’s. Yummy! Ook fijn: hij is goed houdbaar in de koelkast. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar!

Ingrediënten
175 gram aardappel, geschild en in kleine blokjes
60 gram wortel, in kleine blokjes
60 ml. zonnebloemolie
60 ml. plantaardige melk
2 teaspoons*/10 ml. citroensap
6 plakjes jalapeño peper (uit een pot)
3 tbsp/45 ml. vocht uit de pot jalapeño pepers
1 eetlepel tomatenpuree
1 teaspoon knoflookpoeder
1 teaspoon uienpoeder
1 tbsp/5 gram edelgistvlokken **
1 1/2 teaspoon maizena
1/2 teaspoon zout

* teaspoon is een Amerikaanse maateenheid en een tbsp staat voor tablespoon. Hier zijn speciale maatlepels voor verkrijgbaar bij bijvoorbeeld IKEA en de Action.
** edelgistvlokken hebben een hartige en kazige smaak. Deze vlokken kun je kopen bij biologische supermarkten en tegenwoordig ook in veel gewone supermarkten, het merk Bio Today heeft het bijvoorbeeld in het assortiment.

Bereidingswijze
Breng een pan water aan de kook en voeg de aardappel en wortel toe. Kook ze voor ongeveer 10 minuten en giet af. Meng de aardappel en wortel in een blender of  keukenmachine samen met de overige ingrediënten tot een gladde saus. Laat afkoelen en giet in een glazen pot. Sluit goed af en bewaar in de koelkast.

Tip
In de koelkast is deze saus ongeveer een week houdbaar. Zodra hij in de koelkast staat zal de saus wat dikker worden. Warm het voor gebruik even op in een steelpan of in de magnetron en de saus wordt weer vloeibaar!

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer