Cookiedough truffels (2 soorten!)

Wist  je dat kikkererwten een ideale basis zijn voor vegan koekjesdeeg? Het klinkt misschien niet smakelijk maar geloof me, dit is echt heel erg lekker. Ik maakte twee verschillende truffels. Eentje met pure chocolade en caramel van dadel en een versie met witte chocolade. 

Afdrukken

Cookiedough truffels met pure chocolade en caramel van dadels

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 20 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten, zie notities
  • 2 eetlepels tahin, zie notities
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 3 eetlepels maple syrup
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel vanille extract
  • 50 gram pure chocolade, zie notities
  • chocoladelaag
  • ongeveer 50 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel kokosolie
  • caramel
  • 6 medjool dadels
  • scheut water

Bereidingswijze

  • Week de dadels in kokend heet water voor een kwartiertje zodat ze zachter worden.
  • Spoel en giet de kikkererwten af.
  • Breek de chocolade in stukjes en maal deze tot kleine stukjes in een keukenmachine.
  • Meng de kikkererwten samen met de tahini, kokosolie, maple syrup, kaneel en vanille extract in een keukenmachine of blender.
  • Roer de chocoladestukjes er door.
  • Zet dit mengsel een uurtje in de koelkast zodat je er balletjes van kunt draaien.
  • Meng de dadels samen met een scheut water tot een gladde pasta. Zet dit ook een uurtje in de vriezer zodat het wat makkelijker te verwerken wordt.
  • Rol 20 balletjes van de cookiedough, van ieder 20 gram.
  • Haal ieder balletje door de dadel caramel en leg op een met bakpapier bekleed bord of bakplaat.
  • Zet een half uurtje in de vriezer.
  • Smelt de chocolade au bain marie met een eetlepel kokosolie er door.
  • Haal de balletjes door de chocolade en leg ze op een met bakpapier bekleed bord of bakplaat.
  • Laat de chocolade hard worden in de koelkast.

Notities

  • Je kunt iedere soort kikkererwten gebruiken die je wil, ik gebruik zelf graag deze van Valle del Sole. Deze zijn van prima kwaliteit en hartstikke goedkoop. Je kunt ze kopen in de meeste supermarkten en ze kosten per blik van 400 gram ongeveer € 0,59.
  • Tahin, ook wel tahini genoemd is een pasta van sesam. Ik ben zelf dol op de vloeibare tahini van het merk Sebahat. Deze kun je in de meeste supermarkten vinden op de buitenlandse afdeling en in Turkse supermarkten.
  • Je kunt ook chocolade druppels gebruiken. Deze zijn alleen lastig verkrijgbaar, vandaar dat ik voor dit recept een stuk pure chocolade in de blender heb fijngehakt. Voordeel hiervan vind ik dat de chocolade veel krokanter is op deze manier en voordeliger!
  • Ik heb voor dit recept mijn Kenwood hakmolen gebruikt. No spon, oprecht een tip (al krijg je die sowieso van mij, spon of no spon) lees hier meer over deze fijne compacte keukenmachine!

Trefwoorden: vegan, veganistisch, koekjesdeeg, cookiedough, kikkererwten, chocolade, caramel, dadels

Afdrukken

Cookiedough truffels met witte chocolade

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten, zie notities
  • 2 eetlepels tahin, zie notities
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • 3 eetlepels maple syrup
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel vanille extract
  • 50 gram pure chocolade, zie notities
    witte chocolade laag
  • 2 repen vegan witte chocolade, zie notities
  • 1 eetlepel kokosolie

Bereidingswijze

  • Breek de chocolade in stukjes en maal deze tot kleine stukjes in een keukenmachine.
  • Meng de kikkererwten samen met de tahini, kokosolie, maple syrup, kaneel en vanille extract in een keukenmachine of blender.
  • Roer de chocoladestukjes er door.
  • Zet dit mengsel een uurtje in de koelkast zodat je er balletjes van kunt draaien.
  • Rol 20 balletjes van de cookiedough, van ieder 20 gram.
  • Smelt de witte chocolade met 1 eetlepel kokosolie au bain marie.
  • Haal de balletjes door de witte chocolade en leg ze op een met bakpapier bekleed bord of bakplaat.
  • Laat de chocolade hard worden in de koelkast.

Notities

  • Je kunt iedere soort kikkererwten gebruiken die je wil, ik gebruik zelf graag deze van Valle del Sole. Deze zijn van prima kwaliteit en hartstikke goedkoop. Je kunt ze kopen in de meeste supermarkten en ze kosten per blik van 400 gram ongeveer € 0,59.
  • Tahin, ook wel tahini genoemd is een pasta van sesam. Ik ben zelf dol op de vloeibare tahini van het merk Sebahat. Deze kun je in de meeste supermarkten vinden op de buitenlandse afdeling en in Turkse supermarkten.
  • Je kunt ook chocolade druppels gebruiken. Deze zijn alleen lastig verkrijgbaar, vandaar dat ik voor dit recept een stuk pure chocolade in de blender heb fijngehakt. Voordeel hiervan vind ik dat de chocolade veel krokanter is op deze manier en voordeliger!
  • Er zijn van verschillende merken vegan witte chocolade verkrijgbaar. Ik heb voor deze truffels de vegan witte chocolade gemaakt van rijstmelk van Bonvita gebruikt, deze is onder andere te koop bij Ekoplaza.
  • Ik heb voor dit recept mijn Kenwood hakmolen gebruikt. No spon, oprecht een tip (al krijg je die sowieso van mij, spon of no spon) lees hier meer over deze fijne compacte keukenmachine!

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

4 reacties

  • Reply Michaela

    Hoi, het recept ziet heerlijk eruit. Hoe lang kan je ze houden in koelkast?

    15 december 2018 at 07:26
    • Reply Suzanne

      In een goed afgesloten bakje zeker wel een week! Maar ze zijn zo lekker dat ze bij mij voor die tijd allang op zijn. 🙂

      15 december 2018 at 11:49
  • Reply Aide

    Spoel je de kikkererwten af?

    15 december 2018 at 13:55
    • Reply Suzanne

      Ja, dat staat ook in de bereidingswijze. 🙂

      15 december 2018 at 14:10

    reageer