TikTok ontdekkingen #15: chickpea bark

In deze serie probeer ik recepten en hacks uit die ik op TikTok heb gezien, waar nodig maak ik er een vegan versie van. In dit deel probeer ik een lekkernij genaamd chickpea bark dat bestaat uit geroosterde kikkererwten en chocolade. En is dat lekker? Jazeker!

Chickpea bark

TikTok, je blijft me verbazen. Op deze combinatie was ik zelf niet snel gekomen, terwijl het in essentie best lijkt op eerdere dingen die ik heb gemaakt met beide ingrediënten samen: kikkererwten en chocolade. De benaming bark schrikt veel mensen af heb ik in het verleden gemerkt, op de een of andere manier wordt het vaak verward met het woord Engelse (to) barf, dat overgeven betekent. Bark is in het Engels een heel gewoon woord dat schors betekent. Van origine werd chocolate bark gemaakt van fijngehakte pepermunt zuurstokjes met gesmolten chocolade erover. De structuur doet denken aan schors, en zo komt bark aan haar naam.

Terug naar de kikkererwten: die bleken al eerder fantastisch in combinatie met chocolade en andere zoetigheid. Zo maakte ik deze cookiedough truffels op basis van kikkererwten met een lekker chocolade laagje.

In de lekkernij die ik via TikTok ontdekte blijven de kikkererwten heel en worden ze alleen geroosterd in de oven. Ze krijgen daardoor wat meer bite en smaak en dat smaakt weer heerlijk met de laag chocolade die erover heen gaat. Ik maakte twee soorten: met pure chocolade en met witte chocolade, beide vegan natuurlijk. Je kunt hier ook volop mee variëren, naast de kikkererwten kun je er ook bijvoorbeeld een handje rozijnen en fijngehakte hazelnoten aan toevoegen. Of een handje geraspte kokos, of variëren in het type vegan chocolade. Mooi meegenomen is dat kikkererwten heel voedzaam en vezelrijk zijn en een een goede bron van eiwitten. Ja, echt een leuke en lekkere ontdekking vind ik dit!

Recept

Voor deze chickpea bark heb je nodig:

  • 1 blik kikkererwten 400 gram
  • 200 gram vegan chocolade, ik nam voor de pure versie de pure chocolade van Tony Chocolonely en voor de witte versie de vegan witte chocolade van Maître Mathis, deze is op de bio afdeling van Albert Heijn verkrijgbaar.
  • Daarbij doe ik ook ongeveer 1 á 2 theelepels kokosolie, zodat de chocolade mooier hard wordt.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Vang het vocht uit het blik eerst op, zie hieronder.
  • Spoel de kikkererwten met koud water in een vergiet.
  • Laat de kikkererwten goed uitlekken en stort ze op een schone theedoek. Wrijf de kikkererwten zo droog mogelijk en verwijder de losgeraakte velletjes.
  • Spreid ze in één laag op een met bakpapier of siliconen bakmat beklede bakplaat en rooster ongeveer 35 – 40 minuten in de oven tot ze beginnen te kleuren.

  • Smelt de vegan chocolade met de kokosolie.
  • Voeg de geroosterde kikkererwten toe aan de chocolade en meng, zodat alle kikkererwten bedekt zijn met de chocolade.
  • Leg een velletje bakpapier in een bakblik op op een diepvriesbestendig bord.
  • Stort het mengsel op het bakpapier.
  • Strijk glad met een spatel zodat het één laag vormt.

  • Zet een half uurtje in de vriezer en snij of breek in stukken.
  • Ik bewaar de stukken zelf in een diepvriesdoos in de vriezer.
  • Vijf minuutjes bij kamertemperatuur laten staan en geniet!

Aquafaba

Als je deze chickpea bark gaat maken, vergeet dan niet het vocht uit het blik kikkerwten op te vangen! Dit goedje wordt ook wel aquafaba genoemd en is heel veelzijdig, je kunt er van alles mee maken. Zo is het een heel goeie eivervanger in baksels en kun je het opkloppen en verwerken tot bijvoorbeeld meringues! Lees hier meer over aquafaba en kijk onderaan de pagina voor alle recepten die ik er tot nu mee heb gemaakt.

Bekijk de andere delen uit deze serie hieronder:

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Amy

    Hoi Suzanne,

    Bedankt voor het delen van dit leuke recept!
    Hoeveel gram chocola is nodig voor 400 gram kikkererwten?
    Dat kan ik niet goed uit de ingredientenlijst halen.

    11 mei 2021 at 20:38
    • Reply Suzanne

      Ik heb het aangepast! Neem ongeveer 200 gram chocolade voor de hoeveelheid kikkererwten uit een blik van 400 gram.

      11 mei 2021 at 21:22
  • Reply Amy

    Bedankt Suzanne!

    12 mei 2021 at 20:14
  • reageer