Zelf badbruisballen maken

Heerlijk om na een lange dag te ontspannen: laat het bad vollopen met warm water en laat er een lekker geurende badbruisbal in bruisen. Deze ballen worden ook wel bath bombs genoemd. Ik was benieuwd of je deze ook zelf kunt maken en hoe dat gaat. Ik dook er in (nudge nudge, wink wink) en ging aan de slag. Er zijn verschillende manieren op badbruisballen te maken, ik probeerde er drie. Kijk mee naar het kleurrijke resultaat!

Eerst even iets over de ingrediënten en spulletjes die je er voor nodig hebt. Uiteindelijk ben je met deze zelfgemaakte badbruisballen goedkoper uit dan in de meeste winkels, maar je moet er wel even in investeren. Ik heb de spulletjes dan ook verspreid over een paar maanden gekocht, zo voelde ik het niet zo in mijn portemonnee. Ik heb gelet op aanbiedingen en uitgepluist via internet of sommige ingrediënten bijvoorbeeld ook bij toko’s verkrijgbaar zijn. Lees hieronder mijn tips over de aanschaf, misschien heb je er wat aan!

citroenzuur: dit goedje zorgt ervoor dat de bal bruist in het water. Ik kocht een pot bij Holland & Barrett (de Tuinen) in de aanbieding: de tweede verpakking voor € 1,00. Ze hebben regelmatig dit soort scherpe aanbiedingen dus hou het in de gaten! Later kwam ik er achter dat citroenzuur ook wordt verkocht in Aziatische supermarkten zoals Amazing Oriental, waar ik een zakje van 250 gram kocht voor € 2,15. Een heel stuk goedkoper, dus mocht je een Aziatische supermarkt in de buurt hebben kun je ervoor kiezen het daar te kopen.

epsom salts: dit goedje heb ik in één van de versies gebruikt. Ik gebruik het voor meer beauty DIY’s, trouwens. In het Nederlands wordt dit bitterzout genoemd en ik kocht het bij Holland & Barrett voor € 5,99. Ook hier profiteerde ik van de actie de tweede verpakking voor € 1,00. Een mooi koopje dus!

baking soda: dit kun je bij toko’s en Aziatische supermarkten kopen en tegenwoordig ook bij supermarkten als Jumbo en Albert Heijn.

essentiële olie: kies de geur die jij het lekkerst vindt. Ik kocht de flesjes die ik hiervoor gebruikte bij Holland & Barrett. En jawel, ook hierbij had ik het geluk het tweede flesje voor een euro te kunnen kopen! Ik koos voor lavendel en rozen. Pepermunt had ik nog staan.

gedroogde lavendel en rozenblaadjes: de gedroogde lavendel heb ik via internet besteld (klik) en de rozenblaadjes heb ik gekocht als rozenknopjes op de thee afdeling van Amazing Oriental.

vormen: hier kun je speciale ronde balvormige vormen voor kopen, maar dat hoeft niet. Ik heb bij de Hema plastic vormen gekocht die eigenlijk bedoeld zijn om hele grote ijsklonten mee te maken. Ideaal voor badbruisballen! Ook gebruikte ik een aantal siliconen bakvormen die ik nog had liggen.

VERSIE 1
Wat heb je nodig
1/2 cup/100 gram citroenzuur
1 cup/200 gram gram baking soda
1/4 cup/30 gram maizena
enkele druppels kleurstof
1 tsp/5 ml. kokosolie, gesmolten
4-5 druppels essentiële olie
eventueel rozenblaadjes of gedroogde lavendel
plastic handschoenen

Zo maak je het
Trek plastic handschoenen aan. Meng de droge ingrediënten (citroenzuur, baking soda en maizena) in een grote kom. Meng de druppels kleurstof naar keuze door dit mengsel, met een vork of je vingers. Meng de kokosolie met de essentiële olie naar keuze en doe dit beetje bij beetje bij het droge mengsel. Niet teveel tegelijk: het gaat anders bruisen en dan mislukken je badbruisballen! Knijp met je vingers het vocht snel door het droge mengsel. Het is de bedoeling dat het nu aanvoelt als vochtig zand. Wanneer je een klein beetje fijnknijpt in je hand en het in die vorm blijft, is het goed. Zo niet, voeg dan een heel klein beetje water toe, dat je zacht vernevelt over het mengsel met een spuitflacon. Maar als het goed is is dat niet nodig wanneer je je aan de hoeveelheden houdt. Strooi eventueel een klein beetje rozenblaadjes of lavendel onderin de vorm die je gaat gebruiken. Vul de vormpjes met het mengsel en druk goed aan. Laat 24 uur uitharden en haal daarna voorzichtig uit de vormpjes.

VERSIE 2
Wat heb je nodig
1/2 cup/100 gram baking soda
1/4 cup/30 gram maizena
1/4 cup/50 gram citroenzuur
1/4 cup/50 gram epsom salt (bitterzout)
1/2 tbsp water
8-10  druppels essentiële olie
1/2 tbsp kokosolie, gesmolten
enkele druppels kleurstof
plastic handschoenen

Zo maak je het
Trek plastic handschoenen aan. Meng de baking soda, maizena, citroenzuur en epsom salt in een kom. Meng het water, de essentiële olie, kokosolie en kleurstof in een andere kom en giet dit beetje bij beetje bij het droge mengsel, waarna je het direct er door heen mengt met je vingers. Het mengsel moet nu aanvoelen als vochtig zand. Voeg eventueel een heel klein beetje water toe als dit niet zo is. Het mengsel is klaar wanneer je een beetje in je hand doet, hier een balletje van drukt en het deze vorm houdt wanneer je het in de kom laat vallen. Verdeel het mengsel over de vormen die je wil gebruiken. Laat het 24 uur uitharden.

VERSIE 3
Wat heb je nodig
1 cup/200 gram baking soda
1/2 cup/60 gram maizena
1/2 cup/100 gram citroenzuur
1/2 cup/100 gram epsom salt (bitterzout)
enkele druppels kleurstof
1 tbsp/15 ml. water
1 tbsp/15 ml. essentiële olie
3 tbsp/45 ml. kokosolie, gesmolten
plastic handschoenen

Zo maak je het
Trek plastic handschoenen aan. Meng de baking soda, maizena, citroenzuur en epsom salt in een kom. Voeg de kleurstof toe en meng goed met een vork of je vingers. Meng in een andere kom het water, essentiële olie en kokosolie. Voeg dit natte mengsel toe aan het droge mengsel, beetje bij beetje. Het moet aanvoelen als vochtig zand en wanneer je een balletje maakt met je vingers en dit laat vallen in de kom, mag het niet uit elkaar vallen. Als het mengsel goed is, verdeel je het over de vormen die je wil gebruiken. Laat het 24 uur uitharden.

LEUK OM CADEAU TE GEVEN
Hoe leuk is het om deze bath treats cadeau te doen? Dit kan per stuk in een zakje of met een aantal in een mooi glazen potje. Of geef een spa box: de hartvormige doos op de foto kocht ik bij de Action, evenals het gastendoekje onderin. Vullen met een aantal lekkere badbruisballen en succes gegarandeerd!

CONCLUSIE
Versie 1 bruist het minst, maar lost uiteindelijk wel op.
Versie 2 bruist het beste al zijn de vormpjes met de mondjes mislukt, waar dat aan lag is niet echt te zeggen aangezien de andere helft van de ‘batch’ wel prima lukte.
Versie 3 is het stevigst en blijft compact en bruist prima, de kleine hartjes zijn echter mislukt. Je kunt bij deze samenstelling dus het beste kiezen voor grotere vormen, zoals de siliconen cupcake vorm die ik gebruikte.

Kijk hieronder voor nog meer artikelen over vegan beauty en verzorging!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

 • Reply Patricia Van Sante

  Kun je hier gewoon kleurstof voor gebruiken wat je kunt gebruiken voor bakken??
  Of is dat speciale kleurstof.

  21 januari 2019 at 08:23
  • Reply Suzanne

   Ja, ik heb gewoon kleurstof gebruikt die je ook in voedingsmiddelen kunt gebruiken.

   1 februari 2019 at 13:23
 • Reply Corina De Bel

  Onze bruisballen lijken op te zwellen, en zijn zachter dan toen ze in de vormpjes gingen. We hebben methode 2 gebruikt en ze liggen nu ongeveer een uur te drogen. Wat hebben we verkeerd gedaan?

  31 juli 2019 at 19:25
 • reageer