Vegan verzorgingsproducten – waar moet je op letten?

Ik krijg regelmatig vragen over vegan verzorgingsproducten. Welke dierlijke ingrediënten kunnen ze bevatten? Zijn vegan producten altijd duurder? Hoog tijd voor een artikel waarin ik je uitleg wat vegan beauty inhoudt en waar je op moet letten. 

Van vega naar vegan

Ruim een jaar geleden maakte ik de stap van vegetariër naar veganist. Ik heb er zelf voor gekozen om niet alleen dierlijke ingrediënten te schrappen uit mijn dieet, maar ook in de producten die ik gebruik. Beter gezegd: ik eet, drink, draag en gebruik geen producten waarin dierlijke stoffen verwerkt zijn. Het was een zoektocht, maar inmiddels heb ik mijn draai helemaal gevonden en gebruik ik alleen nog producten voor mijn huid en haar die vegan zijn.

Budget opties

Eén van de dingen die ik zelf altijd dacht over vegan beauty producten, is dat ze duurder waren dan de andere producten. Dat blijkt dus niet waar te zijn: steeds meer merken kiezen voor plantaardig. Zo ook Kruidvat: daar kun je sinds kort terecht voor een hele lijn veganistische huidverzorgingsproducten! Ik schreef er eerder een review over, zoals je hier kunt lezen.

Anti-Age Q10

Ik gebruik nu een aantal weken dagelijks de Anti-Age Q10 lijn die bestaat uit dagcrème, nachtcrème en een oogcrème. Alle drie de producten hebben het Vegan en Natrue keurmerk. Het Natrue keurmerk is het strengste internationale keurmerk voor natuurcosmetica. Het houdt in dat producten met dit keurmerk bijvoorbeeld gemaakt zijn van 100% natuurlijke ingrediënten en dat de producten niet getest worden op dieren. Ook is het vrij van synthetische geur- en kleurstoffen en bevat het geen siliconenolie, minerale olie of parabenen. Ik merk bij deze producten dat mijn huid er goed op reageert. Het voelt gevoed en zacht aan na het aanbrengen!

Vegan producten

De meeste veganisten mijden naast vlees, vis en zuivelproducten ook cosmetica en verzorgingsproducten die getest zijn op dieren en dierlijke stoffen bevatten. Vegan producten kun je op de verpakking herkennen aan het Vegan logo. Zoals hier bij de nieuwe vegan lijn van Kruidvat te zien is:

Dierlijke stoffen

Op welke dierlijke stoffen moet je dan letten? Helaas een heleboel. En helaas gaan ze ook vaak schuil onder moeilijke namen. Hierbij de meest voorkomende, deze wil je als vegan dus absoluut vermijden (en eerlijk, als niet-vegan toch ook?):

 • carmine/cochineals – gemaakt van gemalen insecten wat bijvoorbeeld lipstick een dieprode kleur geeft. Deze stof zorgt vaak voor een allergische reactie.
 • glycerin – dierlijke vetten die meestal in zeep, haarproducten, make-up en dagcrèmes worden gestopt
 • shellac – een harsproduct dat wordt gebruik als lak na het aanbrengen van nagellak om deze langer te laten zitten. Gemaakt van geplette insecten.
 • hyaluronic acid – gemaakt van hanenkammen, soms ook synthetisch vervaardigd.
 • casein – deze melk proteine wordt aan veel haar producten en gezichtsmaskers toegevoegd om de huid te voeden.
 • squaline – deze stof is afkomstig van haaienlever olie en wordt gebruikt in lippenbalsems, deodorant en dagcrèmes. Het schijnt een sterk anti-verouderingseffect te hebben.
 • bijenwas/beewax – soms ook wel cera alba genoemd en wordt gebruikt in mascara’s.
 • lanol/lanolin/lanolate – wolvet van schapen dat meestal wordt gebruikt in lippenbalsem, lipstick en lipgloss en in sommige haarproducten.
 • retinol – uit lever of eieren en wordt in gezichtscrèmes gebruikt
 • collageen – wordt gemaakt van de huid van dieren

Voelt beter

Het voelt zoveel beter om alleen nog maar producten te gebruiken waarvan ik weet dat er geen van de bovenstaande stoffen in zitten! Wie wil dat nu op zijn of haar lichaam smeren? Dat terwijl er zoveel plantaardige opties zijn die dus ook heel betaalbaar kunnen zijn!

Vegan douchegels

Nog een budget topper wat mij betreft zijn de douchegels van de Pure & Nature lijn van Kruidvat, die ook helemaal vegan zijn!

Alle drie de douchegels hebben het Vegan keurmerk! <3

Ze kosten maar € 1,99 voor een flacon van 200 ml. en ze zijn heel fijn. Ik heb een gevoelige huid maar merk dat mijn huid hier geen uitslag van krijgt maar juist zacht aanvoelt na het douchen.

Mijn favoriet is de vanilla & orange, deze ruikt zo heerlijk zoet!

Gebruik jij ook vegan verzorgingsproducten? Laat het weten hieronder in de reacties!

Dit artikel is in samenwerking geschreven met Kruidvat.

Kijk hieronder voor nog meer artikelen over vegan beauty en verzorging!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

5 reacties

 • Reply Yara

  Handig om te lezen! Ik mocht na het Kruidvat event de nieuwe natuurlijke micellair water van Kruidvat testen & ik vind deze heel fijn. (:
  Liefs,
  Yara

  12 juni 2018 at 11:59
 • Reply Nina

  Misschien ook Inecto erbij vermelden! Ook niet duur en te koop oa bij Kruidvat. Bodylotion, showen gel, shampoo, crème spoeling, scrub, handcreme, haarserums etc

  19 juni 2018 at 02:23
 • Reply ansa

  Wat een Eye opener voor mij!! Ga meteen naar kruitvat . nooit bij stilgestaan en nu mijn dohter groter wordt wil ik haar graag laten zien dat t zoveel beter en fijner kam. Superbedankt voor de tips en ik blijf je volgen

  21 juni 2018 at 07:47
 • Reply Saskia

  Ik heb vegan douchegel en vegan shampoo geprobeerd shampoo gaat goed alleen nooit als douchegel gebruiken de shampoo want ik heb der uitslag van gekregen. Ik gebruikte ook de douchegel maar heb daar ook nu allergische reactie op behoorlijk uitslag en jeukt enorm erg om gek van te worden. De shampoo kan ik gerust nog wel gebruiken om mijn haar te wassen en voor derest kan ik niets meer gebruiken kwa douchegel omdat ik allergische reacties van krijg

  5 maart 2022 at 20:15
  • Reply Suzanne

   Er zijn (gelukkig) vele tientallen vegan producten, de ene is de ander niet. Let op dat er geen parfum/kleurstoffen in zitten als je een gevoelige huid hebt en snel allergische reacties merkt. Zelf vind ik de sensitive douchegel van het Kruidvat bijvoorbeeld heel fijn, daarvan wordt mijn huid niet rood en branderig. Ik zou die eens proberen!

   7 maart 2022 at 13:24

  reageer