Update: alopecia areata

Vorig jaar schreef ik in oktober dit artikel over mijn plotselinge haaruitval, waarvan de medische benaming alopecia areata luidt. Wat was dat schrikken: ineens had ik uit het nieuws twee kale plekken op mijn hoofd. De situatie kon volgens mijn huisarts drie kanten op gaan: zo blijven als ‘ie was, verergeren of uiteindelijk over gaan. Het is nu een aantal maanden later en dus tijd voor een update!

Ik zal meteen het goede nieuws vertellen: de kale plekken zijn er niet meer! Er begonnen ineens weer wat donzige haartjes op te groeien eind vorig jaar. Al snel werden dat langere haartjes en nu zie je inmiddels niets meer van de kale plekken. Natuurlijk is het haar dat er groeit nog niet op lengte, maar dat komt goed. Er zijn verder gelukkig geen kale plekjes bijgekomen dus ik ga er gewoon van uit dat dit het was en ik er nu vanaf ben. De exacte oorzaak van alopecia areata is onbekend, maar zoals ik in het artikel dat ik eerder schreef al aangaf kan stress er één van zijn. Aangezien de eerste helft van vorig jaar buitengewoon stressvol te noemen was voor mij ga ik er dan ook van uit dat dat bij mij het haarverlies heeft veroorzaakt.

Inmiddels is mijn leven in een rustiger vaarwater gekomen en ben ik blij dat mijn haar weer is aangegroeid. Ik ben ervan geschrokken hoeveel impact stress op je lichaam kan hebben: nog meer reden om het zoveel mogelijk te proberen te bannen uit mijn leven. Hoewel de situaties van vorig jaar natuurlijk geen keuzes zijn geweest maar zoals sommige dingen je eenvoudig weg overkomen, besef ik me maar weer eens extra hoe ongezond het is om onder druk te staan!

Alopecia kan terug keren. Ik blijf daarom alert en hoop dat dit artikel geen update hoeft te krijgen!

Kijk hieronder voor nog meer artikelen over vegan beauty en verzorging!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

11 reacties

 • Reply Priscilla

  Wat fijn dat je haar weer terug komt!

  4 februari 2017 at 23:33
 • Reply Sandra

  Hoi!
  Wat fijn om dit te lezen.
  Ik heb exact hetzelfde, maar ben er pas sonds drie weken achtergekomen. Ook bij een kappersbezoek.
  Bij mij is het 1 plek..
  En ik heb ook een hele lange periode van stress achter de rug.
  Ben zelf zoooo bang dat het erger word, maar hoop dat het net zoals bij jou weer terugkomt.
  Heb je cortosoïdencreme gekregen van je huisarts?
  En daarbuiten wat smeerseltjes betreft alleen het masker en de zeep van Lush gebruikt?
  Ik ga die in ieder geval meteen kopen?

  Groetjes

  11 december 2017 at 14:21
  • Reply Suzanne

   Hi Sandra, wat vervelend voor je! Al is het wel gunstig dat het net als bij mij waarschijnlijk veroorzaakt wordt door stress: dus zal het tijdelijk zijn. Ik heb inderdaad die creme gekregen van mijn huisarts, maar echt maar heel even gebruikt. En inderdaad het masker en zeep van Lush, verder niets specifieks. In combinatie met afnemende stress gingen (denk ik!) de plekken bij mij weg. Ik hoop bij jou ook, sterkte ermee!

   11 december 2017 at 15:10
   • Reply Sandra

    Hey Suzanne,
    Bedankt voor je reactie.
    Ik hoop ook dat het binnen een aantal maanden terugkomt?
    Ondertussen wacht ik op het Lush pakketje .. zoner te stressen?

    14 december 2017 at 12:25
 • Reply Sandra

  Ha!
  Ik wou even laten weten dat mijn haar helemaal terug is gekomen.
  Het is steeds langer en voller wordend babyhaar nu:)
  Buiten de lush producten ben ik met een zuur-base dieet gestart in december.
  Oh.. en ik had een zinktekort, bleek na een test.
  Nu maar hopen dat het niet nog eens terugkomt..
  Groetjes, sandra

  1 mei 2018 at 10:31
  • Reply Suzanne

   Hi Sandra, wat ontzettend goed om te horen! Hopelijk blijft het zo, ik duim voor je. Groetjes, Suzanne

   2 mei 2018 at 13:31
 • Reply Mandy

  Hey,

  Heel erg bedankt voor het delen! Fijn om te lezen dat het weer goed kan komen. Ook ik heb een kale plek ontdekt een paar weken geleden, schrok me rot! Heb wel bij huisarts testen laten doen en daar bleek dat ik een vitamine B12 en D tekort heb. Ik eet veel veganistisch en heb een vermoeden dat dit naast stress ook een oorzaak is. Ik heb ook sinds ik veganistisch eet last van eczeem. Naar mijn idee had ik veel eerder bloedonderzoek moeten laten doen. Krijg nu injecties en een soort capsules om de vitaminen weer op orde te brengen en de stress kan ik hopelijk ook snel achter me laten :).

  Liefs!

  9 juli 2018 at 23:49
  • Reply Suzanne

   Ik hoop voor je dat je haar snel terug groeit, zo te lezen ben je op de goede weg. Succes en sterkte!

   10 juli 2018 at 10:52
 • Reply Inge

  Leuk dat het bij jou goed uitpakt. Ik heb een week geleden de diagnose gekregen maar ik heb het slang type dus ik ben een band van oor tot oor en dit 5 cm breed kwijt. Ook begonnen met lotion maar ik vrees ervoor. Inspuitingen doen ze bij mij niet omdat de plek dus veel te groot is. Ze willen mij de immuuntherapie voorstellen maar die zie ik niet zitten. De trektest wijst bij mij ook aan dat de alopecia areata nog aan het uitbreiden is. Ik word er alvast heel moedeloos van maar hoop voor de rest hier dat het verloop toch gunstiger mag zijn.
  Groetjes

  10 juli 2018 at 23:34
 • Reply Linda

  Hallo,

  Bij mij vorig jaar zomer een plek zo groot als n krielei…aah. AA was the verdict. Inmiddels groeit er wat dons en heb ik er zo min mogelijk aandacht aan besteed. Weet jij of verven/blonderen invloed heeft? Ik heb sindsdien mijn haren niet meer geverfd maar mis het zo. Ik denk ook dat het stress was en volgens mij heeft haarverf (ook al is het chemisch) hier helemaal geen invloed op. Heeft jouw kapper of arts daar toevallig iets over gezegd of ben je zelf gestopt met verven?

  20 augustus 2018 at 16:49
  • Reply Suzanne

   Hi Linda, toevallig verf ik wel mijn haar (door de kapper) maar ik ben dat gewoon blijven doen. En het is gewoon terug gegroeid! Zowel de kapper als de huisarts hebben hier niets over gezegd. De oorzaak was bij mij in elk geval echt zeer waarschijnlijk stress!

   22 augustus 2018 at 16:33

  reageer