Vegan moussaka

Moussaka, dat had ik een tijd niet gegeten! Dit Griekse gerecht at ik wel eens toen ik nog vegetariër was, met vega gehakt. De hoogste tijd om een een veganistische versie te maken. Die is zo goed gelukt!

Wat meer werk

Het is wat meer werk dan de meeste recepten die ik doorgaans hier plaats, maar het zo waard. Ik heb twee schotels bereid met de ingrediënten uit dit recept: één om meteen af te bakken en te eten en de andere goed afgedekt om te bewaren in de koelkast voor de volgende dag om dan pas te bakken, ik denk dat 2 dagen erna ook prima zal gaan.

Vegan gehakt van Aldi

Sinds kort kun je heel voordelig plantaardig gehakt kopen bij Aldi: een schaal met 175 gram kost slechts € 0,89 bij mijn Aldi. Ik kreeg van sommige mensen door dat dit gehakt (en ook volgens de Aldi website) € 1,59 kost, dus dat kan blijkbaar verschillen. Maar dan nog is het erg voordelig! Ik vind het prima gehakt en doet absoluut niet onder voor dat van andere, duurdere merken. Ik gebruikte voor deze schotel 2 schaaltjes.

Bechamel van cashewnoten

Voor de laag met bechamelsaus maakte ik twee soorten: één klassieke op basis van bloem, boter, melk, peper, zout en nootmuskaat, waarbij ik uiteraard de boter en melk verving voor plantaardige versies. Ik vond deze echter zo smaakloos dat ik dit recept voor cashewsaus probeerde, dat multi inzetbaar is en ook prima door kan als bechamelsaus. Wat past dat supergoed bij de rest van de schotel! Op de foto hieronder zie je linksboven de cashewsaus en rechtsonder de bechamelsaus volgens klassieke bereiding.

Vegan kaas

Meestal ben ik niet dol op veganistische kaas uit de winkel. Ik maak echter een uitzondering voor de kazen van Violife die verkrijgbaar zijn bij grotere filialen van Albert Heijn. Ik gebruikte een zakje geraspte mozzarella. Erg lekker, alleen smelt de kaas niet echt en kleurt het al helemaal niet. Voor wat meer kleur én een lekkere crunch voegde ik aan het einde van de baktijd nog wat zelfgemaakte vegan Parmezaanse kaas toe. Dat was echt erg lekker en is zeker aan te raden.

Griekse salade met babyspinazie

Ik maakte er een lekkere Griekse salade bij met babyspinazie. Die maak je door onderstaande te mengen in een grote schaal:

  • 1 zak babyspinazie van 100 gram
  • 1/2 komkommer, eventueel geschild en in dunne halve plakjes
  • bakje cherrytomaatjes, in kwarten gesneden
  • ongeveer 10 – 15 zwarte olijven
  • half blok Violife Griekse kaas in kleine blokjes gesneden (of maak zelf vegan feta volgens dit recept of deze)

dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 á 2 eetlepels rode wijnazijn
  • zwarte peper
  • zeezout

Afdrukken

Vegan moussaka

De hoeveelheden zijn voor ongeveer 6 – 8 personen en ik heb twee ovenschalen gebruikt: één met afmeting van 21 cm. x 15 cm. en één met afmeting van 18 cm. x 18 cm.

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • olie, om te bestrijken en om in te  bakken
  • 2 aubergines, totaal ongeveer 600 gram
  • 2 tomaten
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gram vegan gehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tijm
  • snufje kaneel
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 1 zak Violife geraspte mozzarella
  • ongeveer 4 eetlepels Parmezaanse kaas naar dit recept

vegan cashewsaus naar recept van Pinch of Yum

  • 150 gram cashewnoten
  • 150 gram groentebouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze

  • Week de cashewnoten 30 minuten in heet water zodat ze zacht worden.
  • Schil de aardappelen en snij ze in plakken.
  • Breng een pan water met een klein beetje zout aan de kook.
  • Kook de aardappelplakken ongeveer 5 minuten en giet ze af. Zet apart.
  • Snij de aubergines in de lengte doormidden en vervolgens in dunne halve plakken. Bestrijk ze met een klein beetje olie en bak ze aan beide kanten in een (grill)pan tot ze beginnen te kleuren. Zet apart.
  • Snij de tomaten in dunne halve plakken en zet apart.
  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Verhit wat olie in een hapjespan of wok en bak de ui een minuut of 2 op hoog vuur.
  • Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg het gehakt toe en bak ongeveer 2 á 3 minuten. Schep goed om.
  • Voeg de tomatenpuree en tomatenblokjes toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de tijm en kaneel toe en breng op smaak met zwarte peper en zeezout.
  • Bereid de cashewsaus door de ingrediënten te mengen in een keukenmachine of blender.
  • Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag plakken aardappel.
  • Verdeel er dan een laag plakjes aubergine over.
  • Bedek de aubergine met een laag van het gehaktmengsel en dek af met een laag plakjes tomaat.
  • Verdeel er dan de cashewsaus over.
  • Dek af met plakjes tomaat.
  • Verdeel de mozzarella erover.
  • Bak de moussaka voor ongeveer 30 minuten op 180 graden.
  • Verdeel er 4 eetlepels vegan Parmezaanse kaas over en bak nog eens een minuut of 10 – 15 tot de Parmezaanse kaas begint te kleuren.
  • Lekker met een Griekse salade met babyspinazie.
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer