Afdrukken

Vegan moussaka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De hoeveelheden zijn voor ongeveer 6 – 8 personen en ik heb twee ovenschalen gebruikt: één met afmeting van 21 cm. x 15 cm. en één met afmeting van 18 cm. x 18 cm.

Ingrediënten

Scale
  • 1 kilo aardappelen
  • olie, om te bestrijken en om in te  bakken
  • 2 aubergines, totaal ongeveer 600 gram
  • 2 tomaten
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gram vegan gehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 eetlepel tijm
  • snufje kaneel
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 1 zak Violife geraspte mozzarella
  • ongeveer 4 eetlepels Parmezaanse kaas naar dit recept

vegan cashewsaus naar recept van Pinch of Yum

  • 150 gram cashewnoten
  • 150 gram groentebouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze

  • Week de cashewnoten 30 minuten in heet water zodat ze zacht worden.
  • Schil de aardappelen en snij ze in plakken.
  • Breng een pan water met een klein beetje zout aan de kook.
  • Kook de aardappelplakken ongeveer 5 minuten en giet ze af. Zet apart.
  • Snij de aubergines in de lengte doormidden en vervolgens in dunne halve plakken. Bestrijk ze met een klein beetje olie en bak ze aan beide kanten in een (grill)pan tot ze beginnen te kleuren. Zet apart.
  • Snij de tomaten in dunne halve plakken en zet apart.
  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Verhit wat olie in een hapjespan of wok en bak de ui een minuut of 2 op hoog vuur.
  • Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg het gehakt toe en bak ongeveer 2 á 3 minuten. Schep goed om.
  • Voeg de tomatenpuree en tomatenblokjes toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de tijm en kaneel toe en breng op smaak met zwarte peper en zeezout.
  • Bereid de cashewsaus door de ingrediënten te mengen in een keukenmachine of blender.
  • Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laag plakken aardappel.
  • Verdeel er dan een laag plakjes aubergine over.
  • Bedek de aubergine met een laag van het gehaktmengsel en dek af met een laag plakjes tomaat.
  • Verdeel er dan de cashewsaus over.
  • Dek af met plakjes tomaat.
  • Verdeel de mozzarella erover.
  • Bak de moussaka voor ongeveer 30 minuten op 180 graden.
  • Verdeel er 4 eetlepels vegan Parmezaanse kaas over en bak nog eens een minuut of 10 – 15 tot de Parmezaanse kaas begint te kleuren.
  • Lekker met een Griekse salade met babyspinazie.