Ken je Space koeken? Die at ik vroeger zo graag. Ze worden nog steeds verkocht, maar sinds alweer heel wat jaren onder de naam Kanjers Chocowafels. De spacekoeken die ik vroeger at waren per stuk verpakt en bestonden uit biscuit, een dikke laag caramel en omhuld met melkchocolade. Ik heb een vegan versie gemaakt die net zo lekker is!
Space koeken
Deze afbeelding slingert me terug naar begin jaren ’90. Wat heb ik er hier veel van op destijds!
Veganizen
Tijd om te veganizen! En dat heb ik gedaan met de volgende producten:
Digestive koekjes zijn in de meeste gevallen vegan, vooral de goedkopere varianten van huismerken zoals deze van Albert Heijn.
De caramel heb ik zelf gemaakt naar dit recept maar dan met plantaardige ingrediënten. De caramel is gemaakt met lichtbruine basterdsuiker, vanille extract, plantaardige boter en Alpro slagroom om te kloppen.
Voor de chocoladelaag heb ik een reep vegan melkchoclade gesmolten met een halve eetlepel kokosolie. Door de kokosolie wordt de chocolade mooier weer hard en minder dof. Ik vind de chocolade van Maître Mathis die onder andere verkrijgbaar is bij Albert Heijn erg lekker. Je vindt deze niet bij de reguliere chocolade maar bij de afdeling met biologische en glutenvrije producten.
Vegan caramel
De hoeveelheid caramel naar onderstaand recept is behoorlijk veel, een pot van ongeveer 500 ml. vol en je hebt voor het recept eronder voor de 12 koeken maar een klein gedeelte nodig. De vegan caramel kun je nog prima een hele tijd in de koelkast bewaren en gebruiken voor bijvoorbeeld een caramel macchiato, over pannenkoeken of over ijs. De hoeveelheid caramel maak je met precies 1 pakje plantaardige slagroom. Je kunt de hoeveelheden ook halveren en de overgebleven plantaardige slagroom ergens anders voor gebruiken.
AfdrukkenVegan caramel
Geïnspireerd door dit basisrecept voor caramelsaus
Ingrediënten
- 250 gram plantaardige boter
- 300 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 pakje Alpro slagroom om op te kloppen van 250 ml.
- 2 theelepels vanille extract
Bereidingswijze
- Smelt de boter in een steelpan.
- Voeg de lichtbruine basterdsuiker toe en roer met een houten spatel tot de suiker is opgelost.
- Voeg de inhoud van het pakje vegan slagroom en het vanille extract toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken, blijf steeds roeren.
- Laat de vegan caramel afkoelen en schenk in een grote afsluitbare pot.
Recept vegan space koeken
AfdrukkenRetro vegan #12: Space koeken
- Genoeg voor: 12 stuks 1x
Ingrediënten
- 12 digestive koekjes
- ongeveer 1/8 van het recept voor vegan caramel dat hierboven staat
- 1 reep Maître Mathis vegan melkchocolade (of van een ander merk naar keuze)
- 1/2 eetlepel kokosolie
Bereidingswijze
- Maak de vegan caramel en laat iets afkoelen.
- Doop de digestive koekjes met de bovenkant in de caramel.
- Leg de koekjes op een bakplaat of bord bekleed met bakpapier en zet een kwartiertje in de koelkast.
- Smelt intussen de chocolade en kokosolie en meng tot 1 geheel.
- Haal de koekjes uit de koelkast en doop ze met de caramelkant in de chocolade.
- Leg de koekjes weer op het bakpapier en zet in de koelkast tot de chocolade hard is geworden.
Dit artikel is deel van de serie retro vegan. Kijk hieronder voor alle delen:
3 reacties
weet je wat ik nou graag eens vegan zou willen zien? van die liga milk break, die vond ik vroeger als kind zo lekker. heb nog geen vegan versie er van kunnen vinden, misschien leuk voor deze rubriek of een andere om eens te proberen
11 maart 2021 at 16:38Whaaaaa lekker joh.
11 maart 2021 at 19:19Hoi Suzanne, wat een leuk recept dit! Helemaal enthousiast om te proberen, alleen lukt de caramel bij mij niet… net als bij de reacties op het originele recept van Laura drijft bij mij na afkoelen het vet bovenop… jij enig idee wat ik verkeerd heb gedaan?
11 maart 2021 at 20:15