Wist je dat je met wortels een heel overtuigende plantaardige versie van gerookte zalm kunt maken? Ik doe dat met behulp van liquid smoke, een goedje dat voor de onmisbare rookgeur- en smaak zorgt.
Ik at deze zalm met plantaardige roomkaas, kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige combinatie. Ook at ik ze op een toastje met de plantaardige kaviaar. Je kunt dus allerlei kanten op met dit lekkers. Echt, maak het eens want je zult verstelt staan! Let op: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.
Liquid smoke
Voor de bereiding van deze plantaardige wortelzalm heb je liquid smoke nodig. Wat het precies is en waar je het kunt kopen lees je hier.
Plantaardige kaviaar
Bij zowel IKEA als Albert Heijn kun je terecht voor een plantaardige versie van kaviaar. Lees hier mijn artikel over de versie van IKEA!
Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
Trek het buitenste laagje er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.
Notities
Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.
Je kunt er nog meer lekkers mee maken, kijk maar hieronder!
Bagel met plantaardige roomkaas, wortelzalm kappertjes en rode ui
Toast met plantaardige roomkaas, avocado en wortelzalm
Zo af en toe vind ik het heerlijk om pannenkoeken te bakken. Traditioneel met stroop of poedersuiker of met vegan geraspte kaas, zalig! Deze keer bakte ik glutenvrije pannenkoeken met gebakken appel en ik laat je in dit artikel zien hoe. En ik probeerde uit of je er ook wafels ...
Toen ik deze hash browns met spinazie onlangs proefde op vakantie in Amerika nam ik me meteen voor om het thuis na te maken. Ik was er zelf nooit op gekomen om spinazie door hash browns, of door rösti zoals wij het beter kennen, te doen. Zo lekker! ...
Deze dressing is per ongeluk ontstaan. Ik wilde eigenlijk een dressing maken met tahin voor bij deze detox salade, alleen kwam ik er bij het maken achter dat de tahin niet goed meer was. Wat nu... Ik maakte een nieuwe dressing met hummus en edelgistvlokken en stond versteld: woah! Dit ...
Lust je geen spruitjes? Dan bedoel je waarschijnlijk de vaak kapot gekookte versie. In dat geval ben ik het met je eens, daar ben ik zelf ook niet dol op. Maar! Probeer deze geroosterde versie uit de oven met vegan Parmezaanse kaas en de kans is heel groot dat je ...
Deze vierkantjes met gepofte rijst en chocolade zijn superlekker en eenvoudig om te maken. Te bewaren in de koelkast of vriezer en zo heb je iets lekkers achter de hand voor onverwachte trek of visite! ...
Heerlijk als bijgerecht voor tijdens de feestdagen: pommes duchesse. Deze aardappeltorentjes zijn zelfgemaakt toch het allerlekkerst. En deze variant bak je in de oven, dus geen friteuse voor nodig! ...
Laatst zag ik in een oude aflevering van Klokhuis hoe je een aardappel omtovert tot krokante chips in de magnetron. Ik probeerde het uit en stond versteld: krokante chips die ook écht heel erg lekker zijn! Ik probeerde na zoete aardappel, wat ook werkt de paarse truffelaardappel. Ook hiermee is ...
Amandelspijs is hartstikke makkelijk om zelf te maken. Je moet alleen even weten hoe én hoe je het ei vervangt dat in het traditionele recept wordt gebruikt. Ik laat het je in dit artikel zien! ...
Krokante chips uit de magnetron die ook nog eens heel lekker zijn? Volgens filmpjes op YouTube zoals deze moet het kunnen... Sceptisch maar nieuwsgierig ging ik aan de slag. ...
2 reacties
Ik bak zelf de wortels in een zoutkorst in de oven. Dan krijgen ze echt de textuur van gerookte zalm. Ik zal deze stoomvariant ook eens proberen.
23 maart 2022 at 17:59Liquid Smoke is te koop in de Amzing Oriental op de Kruiskade in Rotterdam. December 2024 heb ik dit gekocht. Dank voor het recept!
24 december 2023 at 16:09