Wortelzalm

wortelzalm, zalm van wortel, winterwortel zalm, vegan, veganistische zalm, plantaardig, plantbased, vegan vis

Wist je dat je met wortels een heel overtuigende plantaardige versie van gerookte zalm kunt maken? Ik doe dat met behulp van liquid smoke, een goedje dat voor de onmisbare rookgeur- en smaak zorgt.

Ik at deze zalm met plantaardige roomkaas, kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige combinatie. Ook at ik ze op een toastje met de plantaardige kaviaar. Je kunt dus allerlei kanten op met dit lekkers. Echt, maak het eens want je zult verstelt staan! Let op: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.

Liquid smoke

Voor de bereiding van deze plantaardige wortelzalm heb je liquid smoke nodig. Wat het precies is en waar je het kunt kopen lees je hier.

liquid smoke, vloeibare rook, wortelzalm, zalm van wortel, vis van wortel, vegan en plantaardige plantbased vis

plakjes zalm plantaardig plantbased vegan veganistisch zonder vis

Plantaardige kaviaar

Bij zowel IKEA als Albert Heijn kun je terecht voor een plantaardige versie van kaviaar. Lees hier mijn artikel over de versie van IKEA!

vegan veganistische plantaardige kaviaar

Afdrukken

Vegan zalm op basis van wortel

wortelzalm, zalm van wortel, winterwortel zalm, vegan, veganistische zalm, plantaardig, plantbased, vegan vis

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 3 winterwortels
  • 1 tablespoon olijfolie
  • 2 teaspoons liquid smoke, zie notities
  • 1/2 teaspoon zout
  • 1/2 teaspoon rijstazijn

Bereidingswijze

  • Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
  • Trek het buitenste laagje er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
  • Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
  • Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
  • Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.

Notities

  • Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
  • Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.

Je kunt er nog meer lekkers mee maken, kijk maar hieronder!

Bagel met plantaardige roomkaas, wortelzalm kappertjes en rode ui

Toast met plantaardige roomkaas, avocado en wortelzalm

Bekijk het recept hier!

Vegan nigiri sushi

Bekijk het recept hier!

Nog meer recepten met maar 4 (of zelfs minder!) ingrediënten? Kijk dan eens op deze pagina, of naar het lekkers hieronder.

Rijstpapier kroepoek - TikTok ontdekkingen #8

Rijstpapier kroepoek – TikTok ontdekkingen #8

In deze serie probeer ik populaire food hacks en recepten uit die circuleren op TikTok. Laatst zag ik een filmpje voorbij komen waarin iemand rijstvellen krokant frituurde. Dat zag er zo goed uit, dat moest ik proberen. Het resultaat deed me echt verbazen. Wat een ontdekking! ...
Retro vegan #11: cheezer

Retro vegan #11: cheezer

In de 90's ontstond er een populaire foodtrend genaamd de Cheezer. Dit broodje bestond uit een pita gevuld met jam en kaas en die deed je dan vervolgens in de oven (of broodrooster) tot de kaas gesmolten was ...
Bagel gemaakt met maar 2 ingrediënten - TikTok ontdekkingen #4

Bagel gemaakt met maar 2 ingrediënten – TikTok ontdekkingen #4

In deze serie probeer ik populaire food hacks en recepten uit die circuleren op TikTok. Deze keer probeerde ik de Two Ingrediënt bagel uit, die vooral populair is bij mensen die het Weight Watchers dieet volgen ...
plantaardige veganistische vegetarische pannenkoeken

Vegan Hollandse pannenkoeken

Pannenkoeken: wie lust ze niet? Als kind was ik er al dol op en ook nu eet ik ze graag. Met poedersuiker, jam en als veganist ook gewoon met kaas en spek, maar dan plantaardig. In dit artikel laat ik je zien hoe ik echte traditionele pannenkoeken bak. En er ...
Paprika, roomkaas en everything but the bagel seasoning - TikTok ontdekkingen #3

Paprika, roomkaas en everything but the bagel seasoning – TikTok ontdekkingen #3

In deze serie probeer ik populaire food hacks en recepten uit die circuleren op TikTok. Deze keer een snack die momenteel heel populair is: het bestaat uit stukken paprika gevuld met roomkaas en Everything but the bagel seasoning. Dat wilde ik wel proberen! ...
Vegan coquilles op 2 manieren

Vegan coquilles op 2 manieren

Onlangs heb ik een bijzondere paddenstoel ontdekt waarmee je allerlei kanten op kunt in de vegan keuken. Het leent zich qua vorm en structuur enorm voor het nabootsen van allerlei soorten vlees en vis. Als eerste maakte ik er coquilles mee! ...
Tofu omelet recept + video

Tofu omelet recept + video

Onlangs verscheen er bij AH een plantaardige omelet in het assortiment op basis van tofu. Zoals je in dit artikel en in deze video kon zien, vind ik die heerlijk! Ik heb nu een eigen versie gemaakt, geïnspireerd op de AH tofu omelet. En die is ook waanzinnig lekker! ...
Gebakken aardappelen met vegan bacon en ui

Gebakken aardappelen met vegan bacon en ui

Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wat: zalige gebakken aardappelen met hartige vegan bacon en ui. Hier zul je niet snel left-overs van over houden! 🙂 ...
Vegan kruidenboter

Vegan kruidenboter

Zelfgemaakt smaakt het lekkerst, en dat geldt absoluut voor deze kruidenboter. Je kunt 'm helemaal naar jouw smaak maken met verschillende kruiden.  ...
Retro vegan #3: chocolade roomtoetje

Retro vegan #3: chocolade roomtoetje

Vroeger aten we thuis altijd een toetje na het eten. Soms een schaaltje dubbelvla of yogurt met suiker en af en toe ook iets waar ik dol op was: roomtoetjes. Je weet wel, van die plastic bekers gevuld met vanille of chocoladepudding en getopt met een laagje slagroom. Ze zijn ...
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply hobs

    Ik bak zelf de wortels in een zoutkorst in de oven. Dan krijgen ze echt de textuur van gerookte zalm. Ik zal deze stoomvariant ook eens proberen.

    23 maart 2022 at 17:59
  • Reply Ilse

    Liquid Smoke is te koop in de Amzing Oriental op de Kruiskade in Rotterdam. December 2024 heb ik dit gekocht. Dank voor het recept!

    24 december 2023 at 16:09
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star