Wist je dat je met wortels een heel overtuigende plantaardige versie van gerookte zalm kunt maken? Ik doe dat met behulp van liquid smoke, een goedje dat voor de onmisbare rookgeur- en smaak zorgt.
Ik at deze zalm met plantaardige roomkaas, kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige combinatie. Ook at ik ze op een toastje met de plantaardige kaviaar. Je kunt dus allerlei kanten op met dit lekkers. Echt, maak het eens want je zult verstelt staan! Let op: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.
Liquid smoke
Voor de bereiding van deze plantaardige wortelzalm heb je liquid smoke nodig. Wat het precies is en waar je het kunt kopen lees je hier.
Plantaardige kaviaar
Bij zowel IKEA als Albert Heijn kun je terecht voor een plantaardige versie van kaviaar. Lees hier mijn artikel over de versie van IKEA!
Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
Trek het buitenste laagje er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.
Notities
Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.
Je kunt er nog meer lekkers mee maken, kijk maar hieronder!
Bagel met plantaardige roomkaas, wortelzalm kappertjes en rode ui
Toast met plantaardige roomkaas, avocado en wortelzalm
Dit yummy ontbijtje maakte ik afgelopen weekend voor mezelf. Of eerlijk gezegd werd het een brunch: ontbijt en lunch in één. Een ware party on a plate! En waarschijnlijk heb je de ingrediënten voor de crêpes gewoon al in je keukenkastje staan! ...
Deze soepstengels zijn zoveel lekkerder dan de kant en klare uit de winkel. Je kunt er ook mee varieëren door er bijvoorbeeld sesam- of maanzaadjes over te strooien. Of zoals ik deed: er vegan bacon omheen te wikkelen. Say what? Vegan bacon ja! Ik maakte voorheen verschillende versies, maar deze ...
Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de ...
Deze chips van bakbanaan maak je heel eenvoudig in de oven. Een verantwoorde en slanke snack of bijgerecht, die je kunt kruiden naar smaak! Helaas werkt dit niet met gewone bananen, je hebt hier echt de bakbananen, ook wel plantain bananen voor nodig. Deze kun je in toko's kopen en ...
Momenteel trekt het zomerse weer weer aan: vandaag lopen de temperaturen op tot 27 graden hier in Rotterdam. Afkoelen is dan wel fijn en daar is deze tropische smoothie heel goed geschikt voor! ...
Deze salade is een bijgerecht dat vroeger door vele moeders in Nederland op tafel werd gezet. Mijn eigen moeder maakte het steevast wanneer we bloemkool aten, met gekookte aardappelen en worst. In dit artikel laat ik je zien hoe eenvoudig je deze frisse salade zelf kunt maken! ...
Een krokante, luchtige én superlekkere snack die je in nog geen kwartiertje maakt met maar 4 ingrediënten. Nori-son om het op zijn minst niet te proberen! 🙂 ...
Ik ben dol op friet. Dunne Franse frietjes, zoete aardappelpatatjes, dikke Vlaamse friet: kom maar door. Ik ontdekte onlangs hoe eenvoudig het is om zelf de lekkerste friet uit de oven te maken. Ik had een grote zak aardappelen in de aanbieding gekocht en had veel over: wat een uitkomst! ...
2 reacties
Ik bak zelf de wortels in een zoutkorst in de oven. Dan krijgen ze echt de textuur van gerookte zalm. Ik zal deze stoomvariant ook eens proberen.
23 maart 2022 at 17:59Liquid Smoke is te koop in de Amzing Oriental op de Kruiskade in Rotterdam. December 2024 heb ik dit gekocht. Dank voor het recept!
24 december 2023 at 16:09