Wortelzalm

wortelzalm, zalm van wortel, winterwortel zalm, vegan, veganistische zalm, plantaardig, plantbased, vegan vis

Wist je dat je met wortels een heel overtuigende plantaardige versie van gerookte zalm kunt maken? Ik doe dat met behulp van liquid smoke, een goedje dat voor de onmisbare rookgeur- en smaak zorgt.

Ik at deze zalm met plantaardige roomkaas, kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige combinatie. Ook at ik ze op een toastje met de plantaardige kaviaar. Je kunt dus allerlei kanten op met dit lekkers. Echt, maak het eens want je zult verstelt staan! Let op: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.

Liquid smoke

Voor de bereiding van deze plantaardige wortelzalm heb je liquid smoke nodig. Wat het precies is en waar je het kunt kopen lees je hier.

liquid smoke, vloeibare rook, wortelzalm, zalm van wortel, vis van wortel, vegan en plantaardige plantbased vis

plakjes zalm plantaardig plantbased vegan veganistisch zonder vis

Plantaardige kaviaar

Bij zowel IKEA als Albert Heijn kun je terecht voor een plantaardige versie van kaviaar. Lees hier mijn artikel over de versie van IKEA!

vegan veganistische plantaardige kaviaar

Afdrukken

Vegan zalm op basis van wortel

wortelzalm, zalm van wortel, winterwortel zalm, vegan, veganistische zalm, plantaardig, plantbased, vegan vis

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Auteur: Suzanne

Ingrediënten

Scale
  • 3 winterwortels
  • 1 tablespoon olijfolie
  • 2 teaspoons liquid smoke, zie notities
  • 1/2 teaspoon zout
  • 1/2 teaspoon rijstazijn

Bereidingswijze

  • Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
  • Trek het buitenste laagje er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
  • Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
  • Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
  • Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.

Notities

  • Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
  • Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.

Je kunt er nog meer lekkers mee maken, kijk maar hieronder!

Bagel met plantaardige roomkaas, wortelzalm kappertjes en rode ui

Toast met plantaardige roomkaas, avocado en wortelzalm

Bekijk het recept hier!

Vegan nigiri sushi

Bekijk het recept hier!

Nog meer recepten met maar 4 (of zelfs minder!) ingrediënten? Kijk dan eens op deze pagina, of naar het lekkers hieronder.

Mango sorbet ijs (3 ingrediënten!)

Mango sorbet ijs (3 ingrediënten!)

Dat je zonder ijsmachine prima een lekker ijsje kunt maken, bewijst dit lekkere mango sorbet ijs maar weer. Je kunt de mango trouwens heel makkelijk vervangen door ander diepvriesfruit, zoals ananas of aardbeien. Superlekker! ...
Bananenpannenkoekjes

Bananenpannenkoekjes

Van die recepten waar je letterlijk maar 3 of 4 ingrediënten voor nodig hebt en je nog echt iets lekkers mee op tafel zet: ik kan er geen genoeg van krijgen. Neem deze pannenkoekjes nou: meer dan een rijpe banaan, wat havermout en (plantaardige) melk en olie om in te ...
Twix koekjes

Twix koekjes

Een bros havermoutkoekje met een laagje dadelpasta en vervolgens gedoopt in vegan melkchocolade. Lijkt hartstikke veel op Twix, wat ik erg fijn vind aangezien ik die best wel een beetje mis nu ik vegan ben. Dit is een meer dan prima alternatief en bovendien hartstikke makkelijk te maken ...
Easy vegan appelflappen

Easy vegan appelflappen

Onverwachte visite of gewoon lekkere trek? Of een extraatje voor op een lekker langzame ochtend in het weekend voor bij de koffie en krant? Maak dan eens deze supereasy vegan appelflappen. Zo klaar en gewoon hartstikke lekker ...
Tofu caprese

Tofu caprese

De bekende combinatie van tomaat, basilicum en mozzarella maar dan met een vegan twist. De mozzarella wordt vervangen door gebakken tofu! Wat pakte dit goed uit: onwijs lekker! ...
Vegan amandelkoekjes (slechts 4 ingrediënten!)

Vegan amandelkoekjes (slechts 4 ingrediënten!)

Oh boy, deze koekjes zijn echt heel erg lekker. Vooral wanneer ze net uit de oven komen: nog een beetje zacht... Wees gewaarschuwd dus, ze zijn verslavend! En je maakt ze met maar 4 ingrediënten! ...
Vegan wafelijsjes met chocolade

Vegan wafelijsjes met chocolade

In de drie maanden nadat ik de stap naar vegan heb gemaakt, kom ik regelmatig dingen tegen waarvan ik denk: hee! Ah, oh ja. Dat kan dus ook niet meer. Een voorbeeld daarvan is het ijsje dat ik je in dit artikel laat zien. Je kent ze vast wel: van ...
Gefrituurde tempeh

Gefrituurde tempeh

Een poosje geleden nam ik bij de toko borrel tempeh mee. Ik had er nog nooit van gehoord en was benieuwd hoe het zou smaken: donker gekleurde dunne plakken tempeh in een zakje. Wow: wat heerlijk! Ik dook de keuken in en maakte ze zelf. Het is veel eenvoudiger dan ...
Appelmoes

Appelmoes

Appelmoes is zoveel lekkerder wanneer je het zelf maakt! Het is helemaal niet moeilijk en het voordeel van zelf maken is dat je helemaal zelf bepaalt hoe zoet de appelmoes wordt en of de structuur grof wordt met stukjes appel of juist glad gepureerd, zoals je 'm meestal in de ...
Mango frozen yogurt

Mango frozen yogurt

Heerlijk verfrissend tijdens een zomerse dag: frozen yogurt met mango! En hartstikke simpel om te maken nog ook ...
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

2 reacties

  • Reply hobs

    Ik bak zelf de wortels in een zoutkorst in de oven. Dan krijgen ze echt de textuur van gerookte zalm. Ik zal deze stoomvariant ook eens proberen.

    23 maart 2022 at 17:59
  • Reply Ilse

    Liquid Smoke is te koop in de Amzing Oriental op de Kruiskade in Rotterdam. December 2024 heb ik dit gekocht. Dank voor het recept!

    24 december 2023 at 16:09
  • reageer

    Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star