Wist je dat je met wortels een heel overtuigende plantaardige versie van gerookte zalm kunt maken? Ik doe dat met behulp van liquid smoke, een goedje dat voor de onmisbare rookgeur- en smaak zorgt.
Ik at deze zalm met plantaardige roomkaas, kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige combinatie. Ook at ik ze op een toastje met de plantaardige kaviaar. Je kunt dus allerlei kanten op met dit lekkers. Echt, maak het eens want je zult verstelt staan! Let op: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.
Liquid smoke
Voor de bereiding van deze plantaardige wortelzalm heb je liquid smoke nodig. Wat het precies is en waar je het kunt kopen lees je hier.
Plantaardige kaviaar
Bij zowel IKEA als Albert Heijn kun je terecht voor een plantaardige versie van kaviaar. Lees hier mijn artikel over de versie van IKEA!
Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
Trek het buitenste laagje er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.
Notities
Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.
Je kunt er nog meer lekkers mee maken, kijk maar hieronder!
Bagel met plantaardige roomkaas, wortelzalm kappertjes en rode ui
Toast met plantaardige roomkaas, avocado en wortelzalm
Probeer eens deze groentechips in plaats van die met aardappel. Omdat ze in de oven worden gebakken zijn ze een stuk beter voor de lijn en je krijgt er meteen wat extra groenten door binnen! ...
Sinaasappelschillen? Die gooi je toch weg, right? Ja, dat dacht ik dus ook. Tot ik erachter kwam dat je ze heel makkelijk om tot toveren tot een lekkernij dat je gerust snoep kunt noemen: gesuikerde sinaasappelschil of in het Engels: candied orange peels. Leuk om cadeau te doen! Na het inkoken ...
Voor veel dingen geldt: zelf maken is zoveel lekkerder. En dat gaat zeker op voor deze pitabroodjes. Deze broodjes zijn heerlijk: luchtig van binnen en dun en krokant van buiten. Het is niet veel werk, hou er alleen rekening mee dat het deeg 4 uur moet rijzen voor je er ...
Vele jaren geleden proefde ik voor het eerst de combinatie pindakaas en chocolade tijdens een vakantie in Amerika. Daar is het peanut butter chocolate everything, zoals in de bekende Reese's Peanut Butter Cups: platte ronde schijven chocolade gevuld met pindakaas. Zo lekker! Ik besloot ze thuis na te maken en dat ...
Dit geniale recept voor een gezonde versie van cinnamon buns, oftewel kaneelbroodjes kwam onlangs voorbij op Pinterest. Zodra ik het zag wilde ik het meteen proberen: wat een goed idee, zou dit lekker zijn? ...
Eén van mijn favoriete drankjes is chai tea latte. Ooit voor het eerst geproefd bij Starbucks en sindsdien ben ik er dol op en heb ik vele versies gemaakt zoals deze. Deze chai latte maak je snel en is goed voor 2 flinke mokken ...
Een eenvoudige maar lekkere én romantische snack of onderdeel van het Valentijnsontbijt: hartjes van bladerdeeg met aardbeienjam! Natuurlijk kun je ook variëren met andere soorten jam ...
Weinig zo lekker als op de bank een grote schaal popcorn wegeten bij een spannende serie of film. In de supermarkt kun je terecht voor vele soorten kant en klare popcorn en van die papieren zakken die je in de magnetron kunt doen. Geloof me: heb je eenmaal zelf popcorn ...
2 reacties
Ik bak zelf de wortels in een zoutkorst in de oven. Dan krijgen ze echt de textuur van gerookte zalm. Ik zal deze stoomvariant ook eens proberen.
23 maart 2022 at 17:59Liquid Smoke is te koop in de Amzing Oriental op de Kruiskade in Rotterdam. December 2024 heb ik dit gekocht. Dank voor het recept!
24 december 2023 at 16:09