Patatje vegan stoofvlees

Onlangs kocht ik een paar blikken jackfruit om mee te experimenteren. Al eerder maakte ik eronder andere pulled pork en tonijnsalade mee, maar nu was ik benieuwd naar wat je er nog meer mee kunt maken. Een heleboel: jackfruit is echt een ideale vleesvervanger. Door de structuur maar ook omdat het de smaken opneemt van datgene waar je het mee kruidt of marineert. Als eerste experiment maakte ik een patatje stoofvlees en die is zo ontzettend goed gelukt. De dag erna nog lekkerder, wanneer alle smaken goed zijn ingetrokken!

Veganizen

Ik begon met het bekijken van verschillende recepten voor traditioneel stoofvlees en verving de dierlijke ingrediënten door plantaardige. Zo simpel is het eigenlijk. Het grote verschil in de bereiding is natuurlijk dat stoofvlees heel lang de tijd nodig heeft om te garen. Jackfruit is zo klaar: dat scheelt zoveel tijd! Ik werd op mijn tiende vegetariër en heb voor zover ik me kan herinneren nooit een patatje met stoofvlees op. Maar ik kan me wel iets voorstellen bij hoe the real thing smaakt. Ik denk dat dit een heel goede vervanger is geworden, waarbij je echt het vlees niet zal missen!

Afdrukken

Patatje vegan stoofvlees

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Auteur: Suzanne
 • Genoeg voor: 6 - 8 personen 1x

Ingrediënten

Scale
 • olie, om te bakken
 • 2 blikken jackfruit (let op: niet jackfruit op siroop maar de versie waar ‘in brine’ op staat)
 • peper
 • zout
 • bloem
 • 2 uien, in ringen gesneden
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • snuf tijm
 • 1 wortel, in kleine blokjes gesneden
 • 350 ml. tot 500 ml. groentebouillon
 • klein blikje tomatenpuree
 • flinke scheut sojasaus
 • 2 plakken ontbijtkoek
 • patat

Bereidingswijze

 • Spoel de jackfruit in een vergiet af en laat uitlekken. Snij de harde stukken er vanaf, ik hield ongeveer van 2 blikken zo’n 500 gram over. Trek de jackfruit uit elkaar met twee vorken, niet te fijn, er mogen best stukken jackfruit in het stoofvlees zitten in plaats van alleen draadjes.
 • Doe de jackfruit in een kom en bestrooi met peper en zout en wat bloem. Schudt goed heen en weer zodat alle stukjes jackfruit gelijkmatig bedekt zijn.
 • Verhit wat olie in een ruime pan. Bak de jackfruit een paar minuten tot het begint te kleuren. Haal uit de pan en zet apart.
 • Voeg een klein beetje olie toe en bak de ui en knoflook tot ze zacht worden. Voeg de tijm toe en bak even mee. Voeg dan de wortel toe en bak tot die ook zacht geworden is.
 • Voeg de jackfruit toe.
 • Giet de bouillon erbij, begin met ongeveer 350 ml.
 • Voeg de tomatenpuree en een flinke scheut sojasaus toe en roer alles goed door.
 • Verkruimel de ontbijtkoek en voeg dit toe, roer alles goed door en laat tien minuutjes op een laag vuur pruttelen.
 • Bereid ondertussen de patat.
 • Voeg eventueel de rest van de bouillon toe.
 • Schep het stoofvlees over de patat en serveer.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

19 reacties

 • Reply Wouter van der Bas

  ‘in brine’ = in brijn = op zout water = gepekeld.

  Ziet er leuk uit!

  17 mei 2018 at 23:02
 • Reply Danielle

  Mag ik vragen welk merk jackfruit je gebruikt? Net dit recept gemaakt maar het is zoet. Brrrr
  Heb Upton Natural gekocht bij Marqt. Zit alleen jackfruit in. Geen suiker of zout toegevoegd. Althans, het staat niet op de verpakking

  21 december 2018 at 19:07
  • Reply Suzanne

   Ik heb voor dit recept de blikken gebruikt die je in de toko/Aziatische supermarkt kunt kopen. Jackfruit in brine oftewel in gezouten water.

   23 december 2018 at 15:59
 • Reply Susan

  Hoi, ik vroeg me af of je het kan invriezen? Groetjes van Susan

  17 maart 2019 at 14:42
 • Reply Marcelle

  Wat een heerlijk recept! Het is erg lekker met rode kool erbij.
  Ga het vanavond weer maken.

  28 augustus 2019 at 16:23
 • Reply Chantal

  Ziet er super lekker uit! Ik ga dit het weekend maken, kan ik dit ook invriezen?

  14 november 2019 at 10:11
  • Reply Suzanne

   Leuk dat je het gaat maken! Ik heb zelf geen ervaring met het invriezen ervan.

   14 november 2019 at 16:58
  • Reply Anna

   Hi! Ik heb het een tijdje terug gemaakt en toen ingevroren, kon prima!

   9 januari 2022 at 15:54
 • Reply Annemiek

  Klinkt lekker! Jackfruit is wel vooral koolhydraat, en daarmee geen eiwit vervanger. Ik zoek nog naar de goede balans van eiwitten zonder vlees or vis.

  15 januari 2020 at 11:22
 • Reply Noelle

  Ik zou heeeel graag dit recept willen maken maar ik woon in mexico en hier hebben we geen peperkoek:( enig idee of ik iets anders in de plaats kan gebruiken?

  15 augustus 2020 at 23:10
  • Reply Suzanne

   Hi Noelle, wellicht kun je aan speculaas komen? Dat zou ook wel werken denk ik!

   18 augustus 2020 at 08:57
 • Reply Danielle

  Hoi, recept gemaakt, alleen bij mij lukte het niet om de jackfruit te bakken. Heb ik misschien teveel of te weinig bloem gebruikt? Werd een dikke plak aangekoekt aan de bodem van de pan. Daarna in de over onder de grill gedaan en dat werkt erg goed, dan krijg je wat drogere, knapperige jackfruit.
  Verder echt heerlijk, smaakt ouderwets naar stoofvlees 😉

  1 november 2020 at 14:33
 • Reply Richard

  Zuurvlees zonder appelstroop lijkt me geen zuurvlees?

  2 december 2020 at 15:50
  • Reply Suzanne

   Dit is ook geen zuurvlees. 😉 Dit is stoofvlees. 🙂

   2 december 2020 at 15:51
   • Reply Eefje

    Je kan dit wel ook als zoervleisj maken 🙂 Ik heb het begin zoals in dit recept gedaan, tot aan het bakken van de uien, en dan verder het recept van de limburger gevolgd (de marinade er gewoon bij gegoten, heb de jackfruit niet gemarineerd). Was erg lekker!

    28 maart 2021 at 20:10
 • Reply Maud

  Hoi! Gebruik je zoute of zoete sojasaus?

  17 december 2020 at 13:51
 • Reply Anneleen

  Ik heb bij de Wereldwinkel een blik Pulled Jackfruit gevonden, hoef je dus zelf niet meer te ‘pullen’ 🙂 Ik ga het recept voor stoofvlees dit weekend maken, nu al zin in!

  1 december 2021 at 15:06
 • Reply Kaat

  Heerlijk recept. Ik vervang de jackfruit voor Seitan (die in sojasaus in een pot zit, te koop bij eco plaza). Boordevol eiwitten en ook lekker vlezig van structuur 😋

  7 april 2022 at 09:44
 • reageer

  Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star