Vegan jackfruit tonijnsalade

Als ik één ding heb geleerd in het jaar dat ik nu veganistisch leef, is het wel dat voor zo’n beetje ieder gerecht wel een vegan versie te maken is. Tonijn is er zo één. Al eerder maakte ik versies met kikkererwten en watermeloen, nu een variant op basis van jackfruit. Heerlijk! 

Jackfruit

Jackfruit heb ik al eens eerder gebruikt voor een lekker vegan gerecht: pulled jackfruit, wat erg lijkt op het bekende broodje pulled pork. Jackfruit kun je zowel vers als in blik kopen, in de vegan keuken is vooral in blik erg populair. Je kunt er van alles mee maken en het is een ideale vleesvervanger vanwege de vlezige textuur en neutrale smaak. Het bevat weinig eiwit en vet maar veel vitamine B6, vitamine C en kalium. Je kunt jackfruit in blik kopen bij winkels als Amazing Oriental. Let er wel op dat je de juiste pakt: je hebt een soort op siroop en een soort op water, ook wel brine genoemd. En die laatste moet je hebben!

Ingrediënten tonijnsalade

  • 1 blik jackfruit in brine
  • 1,5 eetlepel ketchup
  • 3 eetlepels vegan mayonaise
  • 1 theelepel mosterd
  • augurk, hoeveelheid naar smaak en in kleine blokjes gesneden
  • ui (of rode ui), hoeveelheid naar smaak en gesnipperd
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Spoel de jackfruit af in een vergiet en laat uitlekken.
  • Snij de harde stukken eraf en verwijder de zaden.
  • Trek dan de stukken jackfruit uit elkaar met twee vorken.
  • Meng dit met de rest van de ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.
  • Lekker op een cracker of op een wrap met sla en tomaat.

Nog meer lekkere beleg ideetjes? Klik hier!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

3 reacties

  • Reply Manon

    Dit staat al lang op mijn receptenlijst, maar nu eindelijk gemaakt. Super lekker en makkelijk. Alleen de smaak vond ik nog niet tonijnachtig, maar wel erg goed

    22 januari 2019 at 14:50
  • Reply Cilvie

    Hoe lang kun je de tonijnsalade bewaren?

    19 februari 2019 at 09:58
    • Reply Suzanne

      Goed afgesloten in de koelkast een dag of 3.

      19 februari 2019 at 16:03

    reageer