Wist je dat je met wortels een heel overtuigende plantaardige versie van gerookte zalm kunt maken? Ik doe dat met behulp van liquid smoke, een goedje dat voor de onmisbare rookgeur- en smaak zorgt.
Ik at deze zalm met plantaardige roomkaas, kappertjes en rode ui op een bagel: een waanzinnige combinatie. Ook at ik ze op een toastje met de plantaardige kaviaar. Je kunt dus allerlei kanten op met dit lekkers. Echt, maak het eens want je zult verstelt staan! Let op: hou er rekening mee dat de marinade minimaal 24 uur de tijd nodig heeft, liefst langer en dan zelfs zo’n 72 uur om in te trekken.
Liquid smoke
Voor de bereiding van deze plantaardige wortelzalm heb je liquid smoke nodig. Wat het precies is en waar je het kunt kopen lees je hier.
Plantaardige kaviaar
Bij zowel IKEA als Albert Heijn kun je terecht voor een plantaardige versie van kaviaar. Lees hier mijn artikel over de versie van IKEA!
Snij de uiteinden van de wortels er af en stoom ze 25 minuten in een stoommand (zie notities) boven een pan met een laag kokend water.
Trek het buitenste laagje er af en snij met een dunschiller in dunne plakjes.
Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen.
Leg de plakjes wortels in een platte schaal en schenk de marine er over heen.
Dek de schaal af en zet minimaal 24 uur/maximaal 72 uur in de koelkast.
Notities
Liquid smoke, ook wel vloeibare rook genoemd geeft gerechten een rokerige smaak. Wat het precies is en waar je het kunt lopen kun je in dit artikel lezen.
Heb je geen stoommandje? Een metalen vergiet boven een pan met een laagje water werkt ook prima.
Hoe leuk zijn deze vrolijk gekleurde langwerpige ijsblokjes gevuld met stukjes fruit? Heel eenvoudig te maken met het PLASTIS ijsblokjesvorm die je bij IKEA kunt kopen voor € 0,99 cent ...
Deze caramels zijn supermakkelijk te maken maar zo lekker. Er gaat een beetje zeezout over heen. Mocht je nog niet bekend zijn met zout over zoet, probeer het eens. Een snufje zout in bijvoorbeeld chocolademelk brengt de chocoladesmaak nog meer naar voren ...
Deze kruidnootjes zijn gemaakt zonder eieren, boter en geraffineerde suiker. Een stuk minder mierzoet dan de gewone versie uit de winkel, maar zeker ook lekker en een heel stuk gezonder. Ze zijn bovendien super makkelijk om te maken en alle ingrediënten kun je tegenwoordig gewoon in vrijwel alle supermarkten kopen ...
Twee ingrediënten ja: en lekker dat het is! Ingrediënten 1 banaan 3/4 cup geraspte kokos Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakplaat in. Meng de banaan met de kokos in een keukenmachine of gebruik zoals ik een staafmixer en een hoge mengbeker, dat ging prima. Neem ...
Een gezond tussendoortje, ook leuk om te trakteren! Ingrediënten voor 8 partjes 1 Granny Smith appel scheutje citroensap pure chocolade walnoten Bereidingswijze Was de appel goed en verwijder met een appelboor het klokhuis. Snij de appel doormidden, en snij de twee helften ook weer doormidden. Snij iedere part doormidden, nu ...
Hier komt geen oven aan te pas en ook blijft de suiker achterwege maar die mis je niet vanwege de zoetheid van de dadels. Een heel gezond koekje dus, die ook bij kinderen in de smaak zal vallen. Ik bewaarde ze in de vriezer, je kunt ze dan ook direct ...
Hennepzaad is een eiwitrijk superfood dat boordevol vezels zit. In combinatie met banaan en pindakaas maakt het een verantwoorde maar vooral lekkere snack. Dit tussendoortje/dessert zal ook vast in de smaak vallen bij kinderen! Ingrediënten banaan pindakaas hennepzaad (onder andere te koop bij Albert Heijn) Bereidingswijze Smeer pindakaas op de ...
Strawberry banana slushy is een drankje dat al tijden op Pinterest rondgaat en ik nu eindelijk eens heb geprobeerd. Erg lekker en verfrissend en met maar 3 ingrediënten! Ingrediënten 1 cup bevroren aardbeien 2 bananen 1/2 blikje 7 Up light Bereidingswijze Mix alles in een blender en schenk in een ...
2 reacties
Ik bak zelf de wortels in een zoutkorst in de oven. Dan krijgen ze echt de textuur van gerookte zalm. Ik zal deze stoomvariant ook eens proberen.
23 maart 2022 at 17:59Liquid Smoke is te koop in de Amzing Oriental op de Kruiskade in Rotterdam. December 2024 heb ik dit gekocht. Dank voor het recept!
24 december 2023 at 16:09