Deze veganistische versie van de traditionele lasagne bolognese met gehakt is minstens zo lekker. Eenvoudig om te maken en ideaal om restjes groenten in te verwerken!
Vegan lasagne bolognese
Benodigdheden
- Steelpan
- Garde
- Ovenschaal van ongeveer 30 cm. x 18 cm., ik gebruik zelf deze
- Genoeg voor: 6 porties 1x
Scale
Ingrediënten
- olie, om te bakken
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 courgette, in kleine blokjes gesneden
- 1 winterwortel, in kleine blokjes gesneden
- 4 champignons, in kleine blokjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
- 1 schaal veganistisch gehakt, zoals deze
- 1 fles passata basilicum, zoals deze
- 25 gram plantaardige margarine, zoals deze
- 25 gram bloem
- 225 ml. plantaardige ongezoete melk zoals sojamelk
- 2 eetlepels edelgistvlokken, dit kun je eventueel weglaten maar geeft een extra hartige smaak
- 200 gram geraspte vegan mozzarella van bijvoorbeeld Violife
- ongeveer 9 lasagnebladen, zoals deze
- 1 tomaat
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit wat olie in een wok of hapjespan en bak de ui en knoflook een minuut op hoog vuur.
- Voeg de courgette, wortel, champignons en bleekselderij toe en bak een paar minuten tot de groenten zacht worden.
- Voeg het gehakt toe en bak een paar minuten mee.
- Voeg de passata toe en roer alles goed door en zet apart.
- Smelt de margarine in een steelpan.
- Voeg de bloem toe en roer met een garde door en voeg beetje bij beetje de plantaardige melk toe.
- Roer 100 gram van de geraspte mozzarella er door en verwarm tot het een gladde en dikke saus is.
- Voeg de edelgistvlokken toe en roer door tot ze opgelost zijn.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met een laag lasagnebladen, breek ze eventueel in stukken om 1 laag te maken.
- Schep er een laag groenten-tomatensaus over.
- Dek af met een laag lasagnebladen.
- Verdeel er een laag bechamel-kaassaus over.
- Dek af met een laag lasagnebladen.
- Verdeel er de rest van de groenten-tomatensaus over.
- Verdeel er de rest van de bechamel-kaassaus over en bestrooi met de rest van de geraspte vegan mozzarella over.
- Snij de tomaat in plakken en leg bovenop.
- Bak de lasagne in de oven voor 40 minuten.
3 reacties
Misschien lees ik niet goed, maar wanneer voeg je dan de edelgistvlokken toe?
15 april 2020 at 18:05Oops, dat stond er inderdaad niet bij! Ik heb het toegevoegd, dank voor de melding!
15 april 2020 at 18:39Deze lasagne op tweede kerstdag gemaakt en het was een succes! Mijn bechamel-kaassaus was iets minder vloeibaar dan zo te zien op de foto’s het geval was, maar dat deed niets af aan de smaak. Komende tijd perfectioneren. Bedankt voor dit recept! 🙂
★★★★★
26 december 2020 at 21:57