Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of het hier op wateetjedanwel.nl voorbij hebt zien komen: edelgistvlokken. Ik geef toe: het klinkt niet direct iets waarvan je denkt ‘ja! dat klinkt goed, geef mij er n’s wat van!’ maar geloof me dat je er de lekkerste dingen mee kunt maken. In de veganistische keuken is het eigenlijk wel een ingrediënt dat in het keukenkastje hoort te staan. In dit artikel leg ik je uit wat het is én laat ik ik je zien wat je er zoal mee kunt maken. 

Edelgistvlokken

Edelgist is een gedroogde en inactieve gist die zich voedt met melasse. Na verhitting wordt de gist gedroogd en ontstaan er schilferige vlokken. Klinkt niet lekker, I know. Maar lees vooral verder. Edelgistvlokken bevatten B1, B2, B3, B6 en foliumzuur.

Nooch

In het Engels heet het nutritional yeast en wordt het als bijnaam nooch genoemd.

Kazig

Edelgistvlokken zijn vooral onder veganisten populair: het heeft een geur en smaak die vergelijkbaar is met kaas. Zo kun je er ook echt vegan kaas mee maken of een alternatief voor Parmezaanse kaas en smaakt het heerlijk over popcorn.

Verkrijgbaarheid

Je kunt het kopen bij natuurwinkels en online. Mijn favoriete edelgistvlokken zijn die van Holland & Barrett. Deze smaken heel goed en zijn voordelig, zeker wanneer je ze in de aanbieding koopt. En in sommige supermarkten is het verkrijgbaar van het merk Bio Today.

Recepten

Wat kun je er mee? Nou, een heleboel! Zo heb ik er al verschillende kazen mee gemaakt, dorito chips, kaassaus… Kijk maar eens hieronder!

Ingrediënten onder de loep

Dit is een deel uit de serie ingrediënten onder loep. Bekijk hier de andere delen.

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer