Vegan kokosbrood (slechts 3 ingrediënten!)

Kokosbrood, dat was lang geleden! Nou ja, een poosje terug kocht ik een pakje plantaardig kokosbrood bij de biosuper. Want vrijwel al het kokosbrood dat je in de gemiddelde supermarkt kunt kopen bevat gelatine en/of honing: niet vegan dus! Het plantaardige kokosbrood stelde me teleur, ik liet ‘m hier zien. Gewoon helemaal niet zoals in mijn herinnering, vroeger at ik het thuis regelmatig. Mierzoete plakjes op brood: hallo eind 80’s/begin 90’s flashback! Tijd om een eigen versie te maken. En die is heel goed gelukt en maar met 3 ingrediënten! 

Of nou ja eerlijk gezegd: ik kwam er per toeval achter. Eigenlijk was ik alvast voor Valentijnsdag bonbons aan het maken op basis van kokos. Die smaakten wel heel erg naar kokosbrood. Ik paste het iets aan, rolde het uit en verrek: dit is gewoon the real stuff! Geen gezond recept want het zit boordevol suiker. Maar ja, dat is gewoon kokosbrood ook! Zolang je dit niet elke dag eet kan het best. Geniet, maar met mate!

Ingrediënten voor ongeveer 8 plakjes
125 gram gecondenseerde kokosmelk (iets minder dan een half blikje) *
50 gram poedersuiker
150 gram geraspte kokos **
kleurstof indien je het een kleurtje wil geven. Dit kan met kleurstof uit de winkel of een beetje bietensap voor een rode kleur! ***

* dit kun je in de supermarkt kopen. Het staat meestal bij de buitenlandse artikelen en ziet er zo uit:

** ik koop geraspte kokos heel voordelig in de Aziatische supermarkt. Daar betaal je voor een zak met een inhoud van een kilo rond de vijf á zes euro.

*** let op dat wanneer je rode kleurstof koopt, je die met E-nummer 120 laat liggen. Dat is namelijk gemaakt van geplette luizen, het bloed daarvan geeft de mooie rode kleur. Vies he? Kies liever voor de kleurstof die je bijvoorbeeld bij Ekoplaza kunt kopen, het lijkt heel duur maar je hebt maar een beetje nodig per keer. Of gebruik dus bietensap voor een rode kleur!

Bereidingswijze

  • Meng de gecondenseerde kokosmelk met de geraspte kokos en de poedersuiker en voeg eventueel de kleurstof toe.
  • Meng eerst met een pollepel en dan met je handen tot je er een compacte bal van kunt maken. Wanneer je kleurstof gebruikt, is het een goed idee om (wegwerp) handschoenen aan te trekken om je handen tegen verkleuren te beschermen.
  • Leg een vel bakpapier op het aanrecht en leg de bal er op. Druk plat met je handen en leg er een tweede vel bakpapier op. Rol het kokosmengsel zo dun mogelijk uit.
  • Leg het vervolgens met het bakpapier aan beide kanten een kwartiertje in de vriezer om het iets steviger te maken.
  • Trek 1 vel bakpapier voorzichtig los en leg met de kant zonder bakpapier op een snijplank. Trek dan voorzichtig het andere vel bakpapier er af. Snij de plak dan in kleine plakjes kokosbrood. Bewaar in de koelkast.

Nog meer lekkere beleg ideetjes? Klik hier!

Glutenvrije en vegan pannenkoeken en wafels

Glutenvrije en vegan pannenkoeken en wafels

Zo af en toe vind ik het heerlijk om pannenkoeken te bakken. Traditioneel met stroop of poedersuiker of met vegan geraspte kaas, zalig! Deze keer bakte ik glutenvrije pannenkoeken met gebakken appel en ik laat je in dit artikel zien hoe. En ik probeerde uit of je er ook wafels ...
Hash browns met spinazie

Hash browns met spinazie

Toen ik deze hash browns met spinazie onlangs proefde op vakantie in Amerika nam ik me meteen voor  om het thuis na te maken. Ik was er zelf nooit op gekomen om spinazie door hash browns, of door rösti zoals wij het beter kennen, te doen. Zo lekker!  ...
Knoflookbrood

Knoflookbrood

Zin in iets lekkers bij de soep of gewoon voor tussendoor? Probeer dan eens dit knoflookbrood. Heel eenvoudig om te maken en hartstikke lekker! ...
Supersnelle vegan dressing met slechts 3 ingrediënten

Supersnelle vegan dressing met slechts 3 ingrediënten

Deze dressing is per ongeluk ontstaan. Ik wilde eigenlijk een dressing maken met tahin voor bij deze detox salade, alleen kwam ik er bij het maken achter dat de tahin niet goed meer was. Wat nu... Ik maakte een nieuwe dressing met hummus en edelgistvlokken en stond versteld: woah! Dit ...
Vegan feestdagen #5: geroosterde spruitjes met vegan Parmezaanse kaas

Vegan feestdagen #5: geroosterde spruitjes met vegan Parmezaanse kaas

Lust je geen spruitjes? Dan bedoel je waarschijnlijk de vaak kapot gekookte versie. In dat geval ben ik het met je eens, daar ben ik zelf ook niet dol op. Maar! Probeer deze geroosterde versie uit de oven met vegan Parmezaanse kaas en de kans is heel groot dat je ...
Gepofte rijst met chocolade bites

Gepofte rijst met chocolade bites

Deze vierkantjes met gepofte rijst en chocolade zijn superlekker en eenvoudig om te maken. Te bewaren in de koelkast of vriezer en zo heb je iets lekkers achter de hand voor onverwachte trek of visite! ...
Vegan Feestdagen #3: pommes duchesse

Vegan Feestdagen #3: pommes duchesse

Heerlijk als bijgerecht voor tijdens de feestdagen: pommes duchesse. Deze aardappeltorentjes zijn zelfgemaakt toch het allerlekkerst. En deze variant bak je in de oven, dus geen friteuse voor nodig!  ...
Paarse chips uit de magnetron (geen olie!)

Paarse chips uit de magnetron (geen olie!)

Laatst zag ik in een oude aflevering van Klokhuis hoe je een aardappel omtovert tot krokante chips in de magnetron. Ik probeerde het uit en stond versteld: krokante chips die ook écht heel erg lekker zijn! Ik probeerde na zoete aardappel, wat ook werkt de paarse truffelaardappel. Ook hiermee is ...
Vegan amandelspijs

Vegan amandelspijs

Amandelspijs is hartstikke makkelijk om zelf te maken. Je moet alleen even weten hoe én hoe je het ei vervangt dat in het traditionele recept wordt gebruikt. Ik laat het je in dit artikel zien!  ...
Krokante chips uit de magnetron (geen olie!)

Krokante chips uit de magnetron (geen olie!)

Krokante chips uit de magnetron die ook nog eens heel lekker zijn? Volgens filmpjes op YouTube zoals deze moet het kunnen... Sceptisch maar nieuwsgierig ging ik aan de slag.  ...
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

9 reacties

  • Reply Myrthe

    Hee
    Wat doe je met de poedersuiker? Of is dat zodat ze niet blijven plakken??

    17 januari 2018 at 16:18
    • Reply Suzanne

      Oops, die hoorde er dus wel bij in de bereidingswijze. Gelijk aangepast, dank je! 🙂

      17 januari 2018 at 16:26
  • Reply Ice Pandora

    Dit is wel héél gaaf en leuk recept idee 😀
    Mhmm kokosbrood, dat heb ik allang niet meer gegeten.
    Bedankt voor het delen!

    xx http://wwww.icepandora.com

    18 januari 2018 at 19:43
  • Reply eline

    Het biologische glutenvrije kokosbrood van de albert heijn is vegan

    23 januari 2018 at 09:59
  • Reply eline

    merk theunisse

    23 januari 2018 at 10:01
  • Reply Soetkin

    Hallo Suzanne,
    bedankt voor dit receptje! Ik gebruikte het een eerste keer als basis voor een plantaardig Olaf-figuurtje om de verjaardagstaart van mijn dochtertje mee te decoreren. Het mengsel valt wel wat brokkelig uit, ook voor op de boterham breekt het heel gemakkelijk, vind ik. Maar verder toppie alternatief 🙂

    16 maart 2019 at 20:16
    • Reply Soetkin

      Hallo Suzanne. Ik wou nog mijn verdere kokosbrood-ervaring met je delen. Ik gebruik er eigenlijk een “gewoon” blik kokosmelk voor (uit de Belgische Wereldwinkel). Elke keer als ik kook met kokosmelk, schep ik er 125g van het bovenste vaste gedeelte uit om er kokosbrood van te maken. Tegenwoordig probeer ik bij mijn ontbijt geen suiker meer te eten, dus experimenteerde ik met een variant: de poedersuiker heb ik vervangen door 1 eetlepel arrowroot (volgens mij lukt het ook met maizena). Voor de smaak voeg ik nog een heel klein beetje stevia toe, maar het kan eigenlijk ook zonder. Het resultaat is een stevige koek die niet zoet maar wel puur naar kokos smaakt. Ontbijt gered ;-).

      16 april 2020 at 21:33
  • Reply Remco

    Ik heb vorige week een kokosbrood gemaakt was prima en lekker. Hoe lang is dat houdbaar? (in/uit koeling) Ik maak dan meteen van 450gr kokos.

    19 augustus 2020 at 18:04
    • Reply Suzanne

      Hoe lang het precies houdbaar is durf ik niet te zeggen, ik heb alleen deze hoeveelheid gemaakt en binnen enkele dagen opgemaakt.

      20 augustus 2020 at 10:40

    reageer