Vegan BBQ

Onlangs hebben we de barbecue sinds lange tijd weer aangestoken! Ik maakte allerlei lekkers voor op en bij de barbecue. Ik liet al eerder één en ander voorbij komen, hierbij alles wat op mijn bord lag op een rij en allerlei extra lekkere suggesties, zowel zelfgemaakt als uit de winkel!

Van links naar rechts en van boven naar beneden:

Bloemkoolsteaks met komkommersalsa

Afdrukken

Bloemkoolsteaks met komkommersalsa

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

komkommersalsa

  • 1/2 komkommer
  • 2 eetlepels ongezoete plantaardige yoghurt
  • scheutje water
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • snuf cayennepoeder of chilipoeder

bloemkoolsteaks

  • 1 bloemkool
  • 30 ml. olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel kerriepoeder
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

  • Steek de barbecue aan.
  • Schil de komkommer en snij in heel kleine blokjes.
  • Meng de plantaardige yoghurt met een klein scheutje water, de peterselie en cayennepoeder of chilipoeder.
  • Snij de bloemkool door de helft en vervolgens de 2 helften in ieder 2 dikke plakken, probeer de plakken intact te houden.
  • Meng de olijfolie met de specerijen (of specerijen naar keuze en smaak) en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel met een bakkwastje wat olijfolie over het rooster van de barbecue.
  • Leg de steaks op het rooster en grill 10 – 12 minuten met het deksel op de barbecue.
  • Verdeel de marinade over de bloemkoolsteaks aan beide kanten.
  • Grill de steaks dan nog eens 4 – 5 minuten per kant zonder deksel.
  • Serveer de bloemkoolsteaks met de komkommersalsa erover.

Salade met gegrilde courgette

Afdrukken

Salade met gegrilde courgette

  • Auteur: Suzanne
Scale

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 á 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/2 theelepel agavesiroop, of zoetmiddel naar keuze
  • snufje zout
  • 2 eetlepels groene olijven
  • 2 eetlepels zwarte olijven
  • 1/2 hoeveelheid van dit recept voor vegan feta
  • olijfolie, om de courgette mee te bestrijken
  • 1 courgette
  • handje fijngehakte peterselie
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • zak slamelange van ongeveer 100 gram, bijvoorbeeld eikenblad slamelange

Bereidingswijze

  • Maak de vegan feta volgens dit recept.
  • Meng de olijfolie, balsamico azijn, oregano. citroensap, agavesiroop en snufje zout tot een dressing.
  • Snij de olijven in stukjes en voeg deze toe aan de dressing.
  • Snij de courgette in dunne plakken. Bestrijk ze met een bakkwastje licht met wat olijfolie.
  • Je kunt ze grillen op de barbecue of in een grillpan op het fornuis, aan beide kanten tot ze beginnen te kleuren.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren.
  • Meng de sla melange met de dressing, verkruimel de feta en meng deze er door en voeg de geroosterde pijnboompitten, peterselie en gegrilde courgette toe.

Knoflookbrood

Naar onderstaand eerder geplaatst recept, vervang alleen de ciabatta naar smaak door stokbrood en bak het kort op het rooster van de barbecue met de beboterde kant naar boven!

Afdrukken

Knoflookbrood

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 14 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

  • 1 ciabatta brood
  • 125 gram plantaardige boter, zie notities
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • snuf zeezout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snij het ciabatta brood in de lengte doormidden en vervolgens in 7 gelijke stukken. Je hebt nu 14 stukken uit de onder- en bovenkant van het brood. Leg de met de snijkant naar boven op de bakplaat.
  • Pers de knoflook en meng met de boter, zeezout en peterselie.
  • Smeer op de plakken brood met een een laagje boter.
  • Zet 10 minuten in de oven of tot de broodjes beginnen te kleuren.

Notities

Ik gebruikte hiervoor de margarine van Alpro.

Trefwoorden: knoflookbrood, ciabatta, brood, knoflook, peterselie, boter, Alpro, zout, zeezout, vegan, veganistisch, vegetarisch, vega

De worst op de foto is een plantaardige braadworst van Garden Gourmet. Bestrijk deze met wat olie en bereid op de barbecue.

Portobello steaks

Afdrukken

Portobello steaks

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 2 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

  • 2 portobello champignons
  • 1/2 cup dijon mosterd
  • 3 tablespoons balsamico azijn
  • 2 tablespoons agave siroop of ander zoetmiddel naar keuze
  • peper
  • zout
  • Italiaanse kruiden

Bereidingswijze

  • Verwijder de steeltjes van de champignons. Meng de mosterd, azijn, agave en peper en zout. Leg de portobello’s in een platte schaal en schenk de dressing er overheen. Draai de portobello’s om zodat ze aan beide kanten bedekt zijn met de marinade. Laat het een kwartier intrekken.

Gegrilde tomaten van de BBQ met vegan mozzarella, pesto en pijnboompitjes

Bekijk hier het recept!

Aardappelsalade met pesto dressing

Afdrukken

Aardappelsalade met pesto dressing

  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 4 - 6 personen 1x
Scale

Ingrediënten

  • 500 gram vastkokende krieltjes
  • 35 gram pijnboompitten
  • 100 gram plantaardige ongezoete yoghurt
  • 50 gram vegan pesto, zie notities
  • scheutje citroensap
  • 250 gram cherrytomaatjes

Bereidingswijze

  • Kook de krieltjes in de schil in een pan water met een beetje zout in 15 minuten beetgaar.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren en zet apart.
  • Laat afkoelen, verwijder de schil en snij de krieltjes doormidden.
  • Meng de plantaardige yoghurt met de vegan pesto en het citroensap en meng vervolgens met de krieltjes.
  • Halveer de cherrytomaatjes en voeg met de pijnboompitten doe aan de krieltjes.
  • Ongeveer 2 dagen houdbaar in een goed afgesloten bak in de koelkast.

Notities

Vegan pesto is verkrijgbaar van verschillende merken zoals:

  • Costa Ligure Pesto Verdure, verkrijgbaar bij AH
  • Puro Vegan Pesto alla Genovese, verkrijgbaar bij AH

En je kunt het ook zelf maken, kijk hier voor het recept!

Lekker om te serveren bij de barbecue:

Stokbrood met kruidenboter

De meeste stokbroden in de supermarkt zijn vegan. Kruidenboter kun je heel eenvoudig zelf maken, kijk maar naar dit recept:

Liever kant en klaar? Geen probleem! Bij Jumbo vind je op de versafdeling met de kazen en olijven en dergelijke bakjes met plantaardige kruidenboter:

En ook bij Albert Heijn kun je terecht voor 2 soorten plantaardige kruidenboter genaamd kruidencreme in de varianten spicy kruiden en groene kruiden. Hierbij een foto van de spicy kruiden variant:

Salades

Een aantal salades die lekker zijn om op tafel te zetten tijdens de barbecue:

Gemarineerde vleestomaten – recept

Reuzebonen salade – recept

Griekse salade met vegan Griekse kaas – recept

Huzarensalade met jackfruit – recept

Oostenrijkse aardappelsalade (kartoffel salat) – recept

Sauzen en dips

Zelf maken? Super makkelijk, kijk maar dit recept.

Aioli – recept

Mayonaise

Kijk hier voor het artikel dat ik schreef over mayonaise uit de winkel en zelfgemaakte. Onderstaande vegan Mayolijn van Remia is mijn persoonlijke favoriet.

Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

1 reactie

  • Reply Greet

    Mooie en lekkere recepten!

    23 mei 2020 at 08:03
  • reageer