Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Sinds 1 april dit jaar heb ik geen kaas meer gegeten: op die dag begon ik aan de VeganChallenge, wat inhoudt dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet. Dus ook geen kaas. Omdat die 30 dagen me zo goed bevielen (en beter afgingen dan de eerste keer dat ik meedeed) besloot ik definitief het roer om te gooien en kan ik mezelf sindsdien veganist noemen! Hoewel ik kaas niet zo mis als ik had verwacht, vind ik het wel een uitdaging om plantaardige versies proberen na te maken. Bij deze trap ik de serie ‘zelf kaas maken’ af met dit eerste deel: ik maakte feta!

Feta
Feta is van oorsprong een Griekse kaas die tot de familie van de witte kazen behoort. Het wordt gemaakt van schapenmelk en eventueel aangevuld met geitenmelk.

Regelmatig
Feta at ik best vaak. Favoriet was wel door deze stamppot andijvie en deze pasta met spinazie en ovengeroosterde tomaatjes. Die zoutige smaak, die brokkelige structuur: kan dat vegan? Ik ging op onderzoek uit!

Tofu
Al eerder maakte ik een feta versie van tofu. Erg lekker, vooral in een zomerse salade. Maar een echte feta is het niet te noemen, zeker qua bite niet. Ik bekeek een video van the Happy Pear en zij waren zo overtuigend over hun versie van feta, dat ik besloot die te maken.

Sceptisch
Ik was sceptisch: kom op, met zo weinig ingrediënten in zo’n korte tijd een serieus goeie feta maken? Zal mij benieuwen… Nou: die vrolijke tweeling had gelijk. Wat een ontzettend lekkere feta. Het is hartig, het smaakt echt zoals feta en het brokkelt precies zo.

Superfijn dat ik op een makkelijke en niet al te dure manier voortaan feta kan maken en die heerlijke stamppot en pasta kan blijven eten. Ik at het nu voor het eerst door een lekkere linzensalade met zoete aardappel, waarvan je het recept hier kunt vinden. Hierbij het recept voor de feta!

Ingrediënten
145 gram amandelmeel
40 ml. citroensap
120 ml. water
3 tablespoons zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
1 1/4 teaspoon zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten in een blender. Is je blender niet zo krachtig? Pers de knoflook dan eerst. Bekleed een klein bakblik met bakpapier. Ik gebruikte een broodbakblik met inhoud van 1 liter. Schep het mengsel in het blik en smeer het uit, zorg dat het ongeveer 3 cm. dik is. Bak voor 30 minuten in de oven en laat vervolgens 30 minuten afkoelen. Bewaar in de koelkast.

Dit was het eerste deel uit deze serie! Up next: mozzarella!

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

1 Jaar vegan: mijn favoriete food producten

Een jaar geleden was ik me nu aan het voorbereiden op mijn tweede VeganChallenge: 30 dagen geen dierlijke producten. Ik had al eens eerder mee gedaan en at al regelmatig veganistisch, maar toch vond ik het nog lastig om voor sommige dingen een goede plantaardige vervanger te vinden. Die 1 ...
Lees verder
diëtist, dieet dit dieet dat, intakegesprek bij de diëtist

Wat ik slik aan supplementen en vitamines: UPDATE!

Tijd voor een update: zoals je misschien weet ben ik onlangs naar de diëtist geweest voor een intakegesprek over mijn veganistisch leefpatroon. En omdat ik sinds een poosje slaapproblemen heb die maar niet over gingen, besloot ik in overleg met de huisarts mijn bloed te laten prikken. Beiden hebben ervoor ...
Lees verder
Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Ingrediënten onder de loep #1: edelgistvlokken a.k.a. NOOCH

Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt of het hier op wateetjedanwel.nl voorbij hebt zien komen: edelgistvlokken. Ik geef toe: het klinkt niet direct iets waarvan je denkt 'ja! dat klinkt goed, geef mij er n's wat van!' maar geloof me dat je er de lekkerste dingen ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

Zelf vegan kaas maken deel 3: supersnelle kaas

In dit derde deel in de serie zelf vegan kaas maken laat ik je zien hoe je een heel snelle versie maakt van een kaas. Het deed me qua smaak denken aan smeerkaas met sambalsmaak, die ik vroeger graag at. Je kunt het ook raspen voor over de pasta of ...
Lees verder
Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Vegan ontdekking: Textured Vegetable Protein (TVP)

Ik ben dol op winkels als Amazing Oriental: in zulke Aziatische supermarkten kan ik rustig een uur rondkijken. Steeds weer kom ik nieuwe producten tegen en vind ik het erg leuk om die uit te proberen. Al heel vaak zag ik ze liggen: plastic zakken met gedroogde soja en soortgelijke ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Zelf vegan kaas maken deel 2: mozzarella (no-zarella)

Sinds ik veganist ben (sinds 1 april dit jaar, no joke) eet ik geen kaas meer. Ik had verwacht dat ik het enórm zou missen. Maar dat valt echt heel erg mee. Eerlijk is eerlijk, ik ben niet gestopt met het eten van broodjes smeltende mozzarella met groenten uit de ...
Lees verder
Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Sinds 1 april dit jaar heb ik geen kaas meer gegeten: op die dag begon ik aan de VeganChallenge, wat inhoudt dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet. Dus ook geen kaas. Omdat die 30 dagen me zo goed bevielen (en beter afgingen dan de eerste keer dat ...
Lees verder
Bijna 5 maanden vegan: een update

Bijna 5 maanden vegan: een update

Op 1 april dit jaar begon ik aan mijn tweede VeganChallenge. Die houdt in dat je 30 dagen plantaardig eet. Geen vlees, geen vis, geen kip maar ook geen boter, melk, eieren, kaas: niets dierlijks. Helemaal vegan dus. Die 30 dagen gingen me zo goed af, dat ik besloot het ...
Lees verder
Mondverzorging

Mondverzorging

Sinds ik op 1 april dit jaar de switch heb gemaakt van vega naar vegan, probeer ik ook zo veel mogelijk op vegan verzorgingsproducten over te stappen. Veel mensen denken, inclusief mezelf vroeger, dat vegan verzorgingsproducten vast heel duur zijn. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Maar er zijn ...
Lees verder
Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Vegan FAQ #2: Hoe vervang je ei?

Er kunnen allerlei redenen zijn om geen eieren te eten. Misschien ben je veganist en eet je daarom geen dierlijke producten zoals ei. Of misschien ben je er allergisch voor. Of misschien sta je nu met je iPad aan het aanrecht in de stress: je komt er halverwege het voorbereiden ...
Lees verder
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

8 reacties

  • Reply Joyce

    Ik heb zojuist de feta gemaakt maar het smaakt nog heel erg naar amandel en vond het niet zo zoutig, had jij dat ook of heb ik er gewoon te weinig zout doorheen gedaan? Verder was het zeker lekker. Die structuur! ?

    20 november 2017 at 12:11
    • Reply Suzanne

      Ik vond het zelf wel zout genoeg, maar smaak verschilt natuurlijk. Fijn dat je het verder wel lekker vond, bedankt voor je berichtje! 🙂

      20 november 2017 at 20:38
  • Reply Mette

    Wow dit klinkt echt super goed! Ik vroeg me af hoe lang dit goed blijft? Kan je ook een hele batch maken en dat dan een tijdje in je koelkast bewaren denk je?

    8 september 2018 at 15:25
    • Reply Suzanne

      Ja, het blijft wel een poosje goed in de koelkast. Ik denk een dag of 5 zeker wel.

      8 september 2018 at 20:12
  • Reply Irene

    Kan dit ook met ander meel dan amandelmeel? Kikkererwtenmeel bijvoorbeeld? Of denk je dat andere soorten meel goed kunnen werken?

    26 maart 2019 at 15:54
    • Reply Suzanne

      Nee, dit kan echt alleen met amandelmeel vanwege de structuur.

      26 maart 2019 at 15:55
  • Reply Daphne

    Is een broodbakblik anders dan een cakeblik? Mijn cakeblik is 30 cm (ik las dat die van 1L 20 cm is). Dus dan is mijn cakeblik te groot voor dit recept?

    29 november 2019 at 21:44
    • Reply Suzanne

      Ja op zich kan het wel, alleen wordt het een lange dunne plak feta. Je zou de hoeveelheden kunnen verdubbelen eventueel. Maar aangezien je feta toch meestal verkruimeld (ik wel in elk geval) maakt het niet zo veel uit!

      1 december 2019 at 19:01

    reageer