Zelf vegan kaas maken deel 1: feta

Sinds 1 april dit jaar heb ik geen kaas meer gegeten: op die dag begon ik aan de VeganChallenge, wat inhoudt dat je 30 dagen lang geen dierlijke producten eet. Dus ook geen kaas. Omdat die 30 dagen me zo goed bevielen (en beter afgingen dan de eerste keer dat ik meedeed) besloot ik definitief het roer om te gooien en kan ik mezelf sindsdien veganist noemen! Hoewel ik kaas niet zo mis als ik had verwacht, vind ik het wel een uitdaging om plantaardige versies proberen na te maken. Bij deze trap ik de serie ‘zelf kaas maken’ af met dit eerste deel: ik maakte feta!

Feta
Feta is van oorsprong een Griekse kaas die tot de familie van de witte kazen behoort. Het wordt gemaakt van schapenmelk en eventueel aangevuld met geitenmelk.

Regelmatig
Feta at ik best vaak. Favoriet was wel door deze stamppot andijvie en deze pasta met spinazie en ovengeroosterde tomaatjes. Die zoutige smaak, die brokkelige structuur: kan dat vegan? Ik ging op onderzoek uit!

Tofu
Al eerder maakte ik een feta versie van tofu. Erg lekker, vooral in een zomerse salade. Maar een echte feta is het niet te noemen, zeker qua bite niet. Ik bekeek een video van the Happy Pear en zij waren zo overtuigend over hun versie van feta, dat ik besloot die te maken.

Sceptisch
Ik was sceptisch: kom op, met zo weinig ingrediënten in zo’n korte tijd een serieus goeie feta maken? Zal mij benieuwen… Nou: die vrolijke tweeling had gelijk. Wat een ontzettend lekkere feta. Het is hartig, het smaakt echt zoals feta en het brokkelt precies zo.

Superfijn dat ik op een makkelijke en niet al te dure manier voortaan feta kan maken en die heerlijke stamppot en pasta kan blijven eten. Ik at het nu voor het eerst door een lekkere linzensalade met zoete aardappel, waarvan je het recept hier kunt vinden. Hierbij het recept voor de feta!

Ingrediënten
145 gram amandelmeel
40 ml. citroensap
120 ml. water
3 tablespoons zonnebloemolie
2 teentjes knoflook
1 1/4 teaspoon zout

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten in een blender. Is je blender niet zo krachtig? Pers de knoflook dan eerst. Bekleed een klein bakblik met bakpapier. Ik gebruikte een broodbakblik met inhoud van 1 liter. Schep het mengsel in het blik en smeer het uit, zorg dat het ongeveer 3 cm. dik is. Bak voor 30 minuten in de oven en laat vervolgens 30 minuten afkoelen. Bewaar in de koelkast.

Dit was het eerste deel uit deze serie! Up next: mozzarella!

Dit artikel is onderdeel van de serie van vega naar vegan. Lees hieronder alle delen uit deze serie.

Van vega naar vegan #3

Van vega naar vegan #3

Het derde deel van deze reeks van vega naar vegan. Op 1 april dit jaar heb ik de switch gemaakt van vegetariër naar veganist. Op dat moment wist ik dat nog niet: ik begon toen namelijk aan mijn tweede VeganChallenge. Dat houdt in, dat je 30 dagen lang geen dierlijke ...
Lees verder
Van vega naar vegan #2

Van vega naar vegan #2

Tijd voor deel 2 van deze serie, waarin ik deel hoe het me als newly vegan af gaat. Heb ik een foutje gemaakt, per ongeluk toch melk gedronken of iets gegeten waar ei in zit? Heb ik nog lekkere vegan producten ontdekt of juist iets gekocht dat echt te smerig ...
Lees verder
Van vega naar vegan #1

Van vega naar vegan #1

Het is nu alweer bijna twee en halve maand geleden dat ik de stap maakte van vegetariër naar vegan. Niet bewust, want toen ik er aan begon wist ik niet dat het deze tweede VeganChallenge me zó goed af zou gaan dat ik er niet mee stopte na 30 dagen: ...
Lees verder
Aan het laden...
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

8 reacties

  • Reply Joyce

    Ik heb zojuist de feta gemaakt maar het smaakt nog heel erg naar amandel en vond het niet zo zoutig, had jij dat ook of heb ik er gewoon te weinig zout doorheen gedaan? Verder was het zeker lekker. Die structuur! ?

    20 november 2017 at 12:11
    • Reply Suzanne

      Ik vond het zelf wel zout genoeg, maar smaak verschilt natuurlijk. Fijn dat je het verder wel lekker vond, bedankt voor je berichtje! 🙂

      20 november 2017 at 20:38
  • Reply Mette

    Wow dit klinkt echt super goed! Ik vroeg me af hoe lang dit goed blijft? Kan je ook een hele batch maken en dat dan een tijdje in je koelkast bewaren denk je?

    8 september 2018 at 15:25
    • Reply Suzanne

      Ja, het blijft wel een poosje goed in de koelkast. Ik denk een dag of 5 zeker wel.

      8 september 2018 at 20:12
  • Reply Irene

    Kan dit ook met ander meel dan amandelmeel? Kikkererwtenmeel bijvoorbeeld? Of denk je dat andere soorten meel goed kunnen werken?

    26 maart 2019 at 15:54
    • Reply Suzanne

      Nee, dit kan echt alleen met amandelmeel vanwege de structuur.

      26 maart 2019 at 15:55
  • Reply Daphne

    Is een broodbakblik anders dan een cakeblik? Mijn cakeblik is 30 cm (ik las dat die van 1L 20 cm is). Dus dan is mijn cakeblik te groot voor dit recept?

    29 november 2019 at 21:44
    • Reply Suzanne

      Ja op zich kan het wel, alleen wordt het een lange dunne plak feta. Je zou de hoeveelheden kunnen verdubbelen eventueel. Maar aangezien je feta toch meestal verkruimeld (ik wel in elk geval) maakt het niet zo veel uit!

      1 december 2019 at 19:01

    reageer