Vegan frikandellen

Je hebt het misschien al door: ik heb het veganizen behoorlijk ontdekt. En ik vind het zo leuk: vegan versies maken voor gerechten en snacks die dat van oorsprong dus niet zijn. Roze koeken, goulash, Winner Taco ijsjes… Zo zie je maar dat je als vegan weinig hoeft te missen! Ik maakte deze frikandellen een beetje per ongeluk. Het begon met een recept dat ik in een tijdschrift tegen kwam van linzenballetjes, die plaats ik nog binnenkort. De structuur en smaak deden me zo aan frikandellen denken, dat ik het recept heb aangepast evenals de vorm en het verder bereidde als een frikandel speciaal. Ik heb werkelijk genoten: dit komt zo ontzettend dichtbij de echte versie! En hoe mooi: er komt geen dier aan te pas. Helemaal vegan, helemaal plantaardig! 

Ingrediënten voor ongeveer 6 frikandellen
400 gram blonde linzen (zo’n doosje van HAK) voor een nachtje geweekt in water
1 á 2 teentjes knoflook, fijngehakt
stukje gember, geraspt
1 teaspoon zout
flinke snuf zwarte peper
klein handje koriander
1 teaspoon currypoeder
1 teaspoon komijnpoeder
1 peper, ik koos een rode jalapeñopeper
1 kleine ui, gesnipperd
2 á 3 eetlepels bloem
olie, om te frituren (ik koos zonnebloemolie)

Benodigdheden
keukenmachine
frituurpan of hapjespan, zelf gebruikte ik hiervoor deze hapjespan van de HEMA. Een fijne pan met dikke anti-aanbaklaag die stevig op het fornuis staat: ideaal om in te frituren.

Bereidingswijze
Spoel de linzen af in een vergiet en laat ze goed uitlekken. Doe ze samen met alle ingrediënten behalve de bloem en olie in een keukenmachine en meng. Het hoeft niet helemaal fijn gehakt te worden, er mogen best nog wat hele linzen in zitten. Schep het mengel uit de keukenmachine over in een kom en meng de bloem er door. Het is de bedoeling dat je er balletjes van kunt draaien, voeg eventueel nog een beetje bloem toe tot dit kan. Draai een balletje en vorm hier vervolgens een frikandel van, en laat deze voorzichtig in de frituurolie glijden. Het is geen stevig mengsel, maar door de olie schroeit het dicht en wordt dat het pas tijdens het bakken wel. Frituur enkele minuten tot de buitenkant goudbruin begint te worden. Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker op een wit pistoletje (zachte witte puntjes zijn meestal niet vegan) met ketchup of curry, vegan mayo en uitjes.

Goed, een schoonheidsprijs gaan ze niet krijgen

Maar laat je niet misleiden: ze zijn niet de mooiste, maar wel superlekker!

Probeer eens een niet-vega(n) mee voor de gek te houden hiermee. Grote kans dat dat gaat lukken!

Ik maakte er ook een zoals een hotdog met mosterd, ketchup en gebakken uitjes. Smullen!

Print Friendly, PDF & Email

Kijk ook eens naar

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

7 reacties

  • Reply Miriam

    De origenele vlees variant heb ik echt nog nooit lekker gevonden, en zou dit ook never nooit meer eten. Maar dit ziet er echt heerlijk uit, en inspireert mij om deze te gaan maken.
    Kijk er al naar uit, en misschien kan ik mijn vriend er ook mee overtuigen 🙂

    Je goulash staat overigens ook op de planning voor deze week (ik kijk iedere keer weer uit naar je recepten)

    Grt Miriam

    18 september 2017 at 08:32
    • Reply Suzanne

      Dank je voor het mooie compliment! Eet smakelijk alvast, ik hoop dat je het lekker vindt!

      18 september 2017 at 08:42
  • Reply Kim

    Hallo! Vandaag dit recept gemaakt. Het was wel een enorme hoeveelheid. Ik heb de helft gebruikt en heb er 20 frikandellen mee gemaakt. Het vormen was inderdaad heel lastig. Maar wat zijn ze lekker! Man en kinderen vonden het ook een succes. Bedankt voor het recept.
    Groeten Kim

    5 november 2017 at 16:59
    • Reply Suzanne

      Wat goed om te horen, ook wat betreft de hoeveelheid. Dank je wel!

      6 november 2017 at 22:23
  • Reply LV

    Oh wat goed en slim om linzen te nemen! Ik ga hoopvol proberen hier een mexicano uit te maken!
    Duizend dank!!

    12 januari 2018 at 19:13
  • Reply Nathalie

    Ziet er erg lekker uit? Zou je deze ook in de oven kunnen klaarmaken?

    20 februari 2018 at 16:26
    • Reply Suzanne

      Dat gaat niet lukken ben ik bang, alleen door te frituren krijg je dit resultaat.

      20 februari 2018 at 17:11

    reageer