No-beef vindaloo curry

Soms gaat er niks boven een goeie curry. Ik maakte deze vindaloo en kwam erachter dat de TVP beef stukjes hier echt heel erg geschikt voor zijn. Huh, TVP? denk je misschien: hier leg ik uit wat het is. Kort gezegd is het een wat mij betreft nog veel te onbekende vleesvervanger die je in de toko kunt kopen. Ze hebben een heerlijke bite die echt veel lijkt op vlees en nemen de smaak aan van het gerecht dat je er mee maakt. Daarnaast is het veel voordeliger dan de meeste vervangers die je in de supermarkt kunt kopen. Kun je niet aan de TVP komen dan is tofu een prima vervanger en beter nog: seitan. Goed, deze curry dus: een beetje van mezelf en voor de pasta heb ik een recept van Jamie Oliver gebruikt. 

Ik heb de curry pasta wel iets aangepast, want ik hou van pittig maar zó pittig als in het recept wordt gesuggereerd, daar moet je echt van houden. En voor twee ingrediënten slaagde ik niet in de supermarkt maar bij de Aziatische supermarkt: fenegriek en venkelzaad.

Vindaloo curry pasta van Jamie Oliver
Ingrediënten
1 teaspoon zwarte peperkorrels
4 kruidnagels
2 teaspoons korianderzaadjes (ik gebruikte gemalen gedroogde koriander)
2 teaspoons venkelzaadjes
1 teaspoon fenegriek
2 teentjes knoflook, grof gehakt
5 cm. verse gember, geschild en grof gehakt
4 gedroogde chilipepers
1 tablespoon kurkuma
1/2 teaspoon zeezout
3 tablespoons olie
2 tablespoons tomatenpuree
2 verse rode pepers (ik gebruikte een halve)
1/4 cup verse korianderblaadjes, grof gehakt (dit heb ik er uit gelaten)

Bereidingswijze
Verhit een koekenpan en voeg de zwarte peperkorrels, kruidnagels, korianderzaad, venkelzaad en fenegriek toe en bak ze voor een paar minuten tot de geuren vrij komen. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen. Maal de kruiden fijn in een vijzel of keukenmachine tot een poeder. Meng met de overige ingrediënten tot een pasta.

Vindaloo curry voor 1 grote pan, ongeveer 6 porties
Ingrediënten
500 gram zoete aardappel
olie, om te bakken
1 zak TVP beef soja proteïne stukken van 250 gram
2 uien, in dunne ringen gesneden
4 teentjes knoflook, fijngehakt
3 cm. verse gember, geschild en geraspt
1/2 cup vindaloo curry pasta, zie recept hierboven
1 blik van 400 gram tomatenblokjes
1 blik van 400 ml. kokosmelk
240 ml. kokend heet water
1 groentebouillonblokje
1 aubergine, in kleine blokjes gesneden

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de zoete aardappelen in kleine stukken en spreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met een klein beetje olie en bak de stukjes aardappel in 20 – 25 minuten gaar. Ze zijn gaar wanneer je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Zet de TVP stukjes onder water en laat 20 minuten weken. Spoel ze daarna af en knijp het vocht er zo veel mogelijk uit. Verhit wat olie in een grote pan en bak de stukjes een paar minuten op hoog vuur, tot ze beginnen te kleuren. Haal de stukjes uit de pan en zet apart. Doe opnieuw een klein beetje olie in de pan en voeg de uien, knoflook en gember toe en bak een paar minuten tot de ui zacht begint te worden. Voeg de curry pasta toe en meng er goed door en bak voor een minuutje. Doe de TVP stukjes terug in de pan en roer er door. Voeg dan de tomatenblokjes, kokosmelk, aubergine, kokend water toe en verkruimel het groentebouillonblokje er boven. Laat een minuut of 20 zachtjes koken. Voeg als laatste de zoete aardappel uit de oven toe en roer er door heen. Lekker met gekookte rijst en/of rotivellen. Het rotivel op de foto kun je in veel supermarkten vinden op de diepvries afdeling. Het is van het merk Spring Home en als ingrediënt staat er boteraroma op de verpakking, maar dit is vegan!

Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer