Ik vind het het leukste wat er is in de keuken: veganizen, oftewel een veganistische versie maken van gerechten, snacks en drankjes die dat van oorsprong niet zijn. Regelmatig krijg ik verzoekjes en vorige week kwam een leuke binnen: of ik een plantaardige versie van de appelkoeken van AH kon maken. Uitdaging aanvaard! Ik ben aan de slag gegaan en ben erg tevreden over het resultaat.
Appelkoeken
Benodigdheden
- koekjesuitsteker van ongeveer 10 cm. doorsnede
- een met bakpapier beklede bakplaat
- bakkwastje
- Genoeg voor: 12 stuks 1x
Ingrediënten
Scale
deeg
- 400 gram bloem
- 200 gram suiker
- 7 gram bakpoeder
- snufje zout
- 300 gram plantaardige boter zoals Flora Plant
- 50 gram appelmoes
- 1 eetlepel maple syrup
- 2 eetlepels plantaardige melk, bijvoorbeeld sojamelk
vulling
- 1 appel, ik gebruikte een Elstar
- 2 eetlepels water
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1/2 theelepel kaneel
- 20 gram suiker
- 5 gram maizena
Bereidingswijze
- Meng de bloem, de suiker, het bakpoeder en een snufje zout in een grote kom.
- Meng de appelmoes erdoor.
- Snij de margarine in kleine blokjes en voeg toe aan het bloem mengsel.
- Kneed het mengsel met je handen voor enkele minuten. Stort het mengsel dan op het aanrecht om het verder te kneden tot een bal.
- Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
- Maak de vulling: schil de appel en verwijder het klokhuis.
- Snij de appel in kleine stukjes.
- Doe het water in een steelpan samen met het vanille extract, kaneel en suiker.
- Breng al roerende aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 zachtjes koken tot de appelstukjes zacht zijn.
- Maak een papje van de maizena met een scheutje water en verwarm dit een minuutje mee met de appelstukjes.
- Laat het appelmengsel afkoelen en maal in een blender of keukenmachine, niet te fijn: er mogen kleine stukjes appel in blijven.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bestrooi wat bloem over het aanrecht en verdeel de deegbal in 2 stukken.
- Rol 1 stuk uit en steek met een koekjes uitsteker 12 rondjes uit het deeg, rol als het deeg op is het andere stuk uit.
- Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat, let op: de koeken lopen tijdens het bakken uit dus zorg voor voldoende ruimte tussen de koeken. Ik bakte er 6 per keer.
- Schep op ieder rondje een ongeveer een eetlepel van het appelmengsel.
- Snij de rest van het deeg in dunne stroken.
- Decoreer de appelkoeken met dunne strookjes deeg.
- Meng de maple syrup met de plantaardige melk.
- Bestrijk de appelkoeken met een bakkwastje met dit mengsel.
- Bak de appelkoeken voor ongeveer 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin kleuren.
- Laat afkoelen, het liefst op een rooster.
geen reacties