Vegan appelkoeken

Ik vind het het leukste wat er is in de keuken: veganizen, oftewel een veganistische versie maken van gerechten, snacks en drankjes die dat van oorsprong niet zijn. Regelmatig krijg ik verzoekjes en vorige week kwam een leuke binnen: of ik een plantaardige versie van de appelkoeken van AH kon maken. Uitdaging aanvaard! Ik ben aan de slag gegaan en ben erg tevreden over het resultaat.

Afdrukken

Appelkoeken

Benodigdheden

  • koekjesuitsteker van ongeveer 10 cm. doorsnede
  • een met bakpapier beklede bakplaat
  • bakkwastje
  • Auteur: Suzanne
  • Genoeg voor: 12 stuks 1x
Scale

Ingrediënten

deeg

  • 400 gram bloem
  • 200 gram suiker
  • 7 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 300 gram plantaardige boter zoals Flora Plant
  • 50 gram appelmoes
  • 1 eetlepel maple syrup
  • 2 eetlepels plantaardige melk, bijvoorbeeld sojamelk

vulling

  • 1 appel, ik gebruikte een Elstar
  • 2 eetlepels water
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 20 gram suiker
  • 5 gram maizena

Bereidingswijze

  • Meng de bloem, de suiker, het bakpoeder en een snufje zout in een grote kom.
  • Meng de appelmoes erdoor.
  • Snij de margarine in kleine blokjes en voeg toe aan het bloem mengsel.
  • Kneed het mengsel met je handen voor enkele minuten. Stort het mengsel dan op het aanrecht om het verder te kneden tot een bal.
  • Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
  • Maak de vulling: schil de appel en verwijder het klokhuis.
  • Snij de appel in kleine stukjes.
  • Doe het water in een steelpan samen met het vanille extract, kaneel en suiker.
  • Breng al roerende aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 zachtjes koken tot de appelstukjes zacht zijn.
  • Maak een papje van de maizena met een scheutje water en verwarm dit een minuutje mee met de appelstukjes.
  • Laat het appelmengsel afkoelen en maal in een blender of keukenmachine, niet te fijn: er mogen kleine stukjes appel in blijven.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bestrooi wat bloem over het aanrecht en verdeel de deegbal in 2 stukken.
  • Rol 1 stuk uit en steek met een koekjes uitsteker 12 rondjes uit het deeg, rol als het deeg op is het andere stuk uit.
  • Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat, let op: de koeken lopen tijdens het bakken uit dus zorg voor voldoende ruimte tussen de koeken. Ik bakte er 6 per keer.
  • Schep op ieder rondje een ongeveer een eetlepel van het appelmengsel.
  • Snij de rest van het deeg in dunne stroken.
  • Decoreer de appelkoeken met dunne strookjes deeg.
  • Meng de maple syrup met de plantaardige melk.
  • Bestrijk de appelkoeken met een bakkwastje met dit mengsel.
  • Bak de appelkoeken voor ongeveer 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin kleuren.
  • Laat afkoelen, het liefst op een rooster.
Print Friendly, PDF & Email
Deel:
Vorig artikel Volgend artikel

geen reacties

reageer