2 eetlepels plantaardige melk, bijvoorbeeld sojamelk
vulling
1 appel, ik gebruikte een Elstar
2 eetlepels water
1/2 theelepel vanille extract
1/2 theelepel kaneel
20 gram suiker
5 gram maizena
Bereidingswijze
Meng de bloem, de suiker, het bakpoeder en een snufje zout in een grote kom.
Meng de appelmoes erdoor.
Snij de margarine in kleine blokjes en voeg toe aan het bloem mengsel.
Kneed het mengsel met je handen voor enkele minuten. Stort het mengsel dan op het aanrecht om het verder te kneden tot een bal.
Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast.
Maak de vulling: schil de appel en verwijder het klokhuis.
Snij de appel in kleine stukjes.
Doe het water in een steelpan samen met het vanille extract, kaneel en suiker.
Breng al roerende aan de kook, zet het vuur lager en laat een minuut of 10 zachtjes koken tot de appelstukjes zacht zijn.
Maak een papje van de maizena met een scheutje water en verwarm dit een minuutje mee met de appelstukjes.
Laat het appelmengsel afkoelen en maal in een blender of keukenmachine, niet te fijn: er mogen kleine stukjes appel in blijven.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrooi wat bloem over het aanrecht en verdeel de deegbal in 2 stukken.
Rol 1 stuk uit en steek met een koekjes uitsteker 12 rondjes uit het deeg, rol als het deeg op is het andere stuk uit.
Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat, let op: de koeken lopen tijdens het bakken uit dus zorg voor voldoende ruimte tussen de koeken. Ik bakte er 6 per keer.
Schep op ieder rondje een ongeveer een eetlepel van het appelmengsel.
Snij de rest van het deeg in dunne stroken.
Decoreer de appelkoeken met dunne strookjes deeg.
Meng de maple syrup met de plantaardige melk.
Bestrijk de appelkoeken met een bakkwastje met dit mengsel.
Bak de appelkoeken voor ongeveer 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin kleuren.